Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев: Трябва да се смени моделът на управление на града ни

Иван Тотев: Трябва да се смени моделът на управление на града ни

Иван Тотев, кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив, гостува в предаването "Под лупа" на ТВ "Европа" и направи анализ на проблемите на града и на грешките на предишното управление. Той изложи и свои предложения за преодоляване на тези проблеми. Тотев подчерта неохотата на сегашния кмет и претендент за нов мандат Славчо Атанасов да участва в дебат по проблемите на Пловдив и неговото практическо отсъствие от предизборната кампания.

- Как протече кампанията за вас?

 

- За мен и партия ГЕРБ беше една много силна, позитивна и градивна кампания, кампания, която бе с цел да популяризира управленските идеи на ГЕРБ, ангажиментите, които ГЕРБ поема, как ще ги изпълни, начините за тяхното изпълнение. Това бе кампания, която получи много сериозен отзвук в обществеността. Не мога да кажа, че имаше партия в Пловдив, която изобщо правеше 10 % от кампанията на ГЕРБ. Това, което е добре и трябва да бъдем честни и откровени, че в Пловдив не се прекрачи границата на добрия вот, на добрия начин на водене на кампания. Като цяло кампанията бе позитивна. Не може да не подминем факта, че липсваше бившия кмет Славчо Атанасов и сега кандидат за кмет...той просто липсваше в тази предизборна кампания. Не успяхме да го видим на нито един дебат, на нито една среща или предаване, така че той просто липсваше, което до голяма степен е една оценка, която сам той си дава за четирите години управление. Следващите четири години за Пловдив са много важни, те не са важни само за мандата, който следва. В следващите четири години трябва да подготвяме проектната готовност на град Пловдив за следващия програмен период за ЕС – 2013-2020 и когато ние имаме такива амбициозни цели, толкова много задачи пред нас и да не можем да си отговорим на въпроса къде сме ние, защо сме тук, защо проблемите, които бяха 2007 г. са същите днес.


- В това студио обаче Славчо Атанасов каза, че не е вярно, че Пловдив изостава в усвояването на евросредства.

 

- Чудесно, затова той идва сам на предаване и е сам с вас. Ако беше тук с мен, щях да му кажа, че статистическите данни са публични, те могат да се вземат от публичните регистри и там четем много ясно: договорени средства Бургас – 224, договорени средства Пловдив -13. Усвоени средства Пловдив – 3,5 млн. за 4 години. В нашата област община Раковски е усвоила 10 млн. за 4 години.


- Той обясняваше, че има двоен аршин за община Пловдив – че общините на ГЕРБ се толерират и другите, които не се толерират.

 

- Има двоен аршин, той е прав, но двойният аршин е за тези общини, които работят и онези, които не работят. Общините, които имат приоритети, се развиват и показват резултати. Смятам, че това не бе приоритет за това управление. В ресора за усвояване на европейски средства в мандата на същия кмет, който цитирахте, минаха трима зам. кмета с три различни управленски екипа. На всеки зрител му е ясно, че това означава пълен хаос. Още през първата година от мандата на Атанасов политическа партия ГЕРБ внесе предложение по време на гласуването на бюджета и разглеждането на бюджета на Пловдив за 2008 г. – отделяне на една значителна сума за проектиране, за да може Пловдив да има проекти. Това не се прие от кмета Атанасов и не бяха заложени средства. Нито една година в бюджета на Пловдив, средствата, които се залагаха за проектиране, не се усвояваха. И всяка година бяха и по-малко. Така че това показва, че за това управление усвояването на евросредстватас не е приоритет. Той се занимава с политическо говорене, което е просто празнодумие.


- А какво се случва с парите на община Пловдив?

 

- Финансовото състояние на община Пловдив е меко казано притеснително и тревожно.


- Защо?

 

- В мандата на Атанасов ние за първи път... най-вероятно в историята на Пловдив, 4 години ние имаме всяка година по-малък бюджет от предходната. Една невероятно красноречива тенденция. 2009 г. – 260 млн., 2010 г. – 227 млн., 2011 г. – 186 млн. и тази тенденция е на база икономическата дейност и местните приходи на общината, защото държавната субсидия, която получава община Пловдив през всичките години, е била еднаква – плюс-минус 1-2 млн. Когато общината не акумулира средства, тя не може да изпълнява своите услуги. Ние имаме спад във всяко перо от общинската икономика. Имаме спад в приходите от концесии, спад на приходите от разпореждане с общинска собственост, не говоря само за продажби и наеми. Ние не си събираме наемите.


- На какво се дължи това?

 

- Това се дължи на момента, в който ние не можем да кажем ясно кой управлява Пловдив. Имаме един кмет, който реално не управлява Пловдив. Пловдив се управлява от много на брой малки партии, които имат представителство в общинския съвет и това им дава възможност за представителство в изпълнителната власт. Така че кметът до голяма степен, в случая бившият кмет, той не управляваше своите подчинени, тъй като те бяха политически назначения на неговите съюзните в общинския съвет в Пловдив. Респективно всяка партия си имаше конюнктура, която следваше и спазваше и си имаше ресори, за които отговаряше и никой не можеше да й се бърка. Но когато вашият ресор е общинска собственост и кметът на Пловдив не може да ви се бърка там, то тогава този ресор не може да се управлява много добре. Това се случва в Пловдив. Това е пагубен модел за всяка една община в България. Една голяма община, каквато е Пловдив, се управлява от непознати в обществото малки партии и те не спазват някакви граждански ангажименти, те просто усвояват властта. Политиката, която предлага партия ГЕРБ, е коренно различна. Това е партия, която може да поеме и да изпълни ангажиментите, която може да гарантира стабилност на бъдещия кмет, на едно добро представителство в общинския съвет и добрата комуникация с правителството и всичките институции.


- Вашият опонент твърди, че политически рекет е това, което казвате – че местната власт и правителството трябва да са от един отбор.

 

- Добре е да бъдат от един отбор без значение от кои партии са. Това е много важно. Защото в този мандат ние наблюдавахме как кметове на откровено опозиционни партии като БСП имаха много добра комуникация с премиера Борисов и правителството. Такъв е случаят с кметовете на община Смолян, Перник...


- Появи се статистика, че Пловдив е от градовете с най-мръсен въздух в страната. Това е перо, по което и общината, и държавата може да бъдат санкционирани от европейските структури. Кметската администрация, кметът е човекът, който може да промени нещата, да гарантира чистотата. Как вие можете да се преборите с този проблем?

 

- Кметът има пълната сила, отговорност и задължение да го направи.


- Как?

 

- В Пловдив проблемът е, че бюджетът на града през последните 4 години всяка година намалява, но бюджетът за сметопочистване, сметосъбиране и сметоизвозване всяка година расте.


- Това е хубаво.

 

- Да, но всяка година ние ставаме по-мръсен град. Проблемът е явен, той се вижда – управлението на Пловдив, гражданите на Пловдив не инвестираме в техника. Пловдив е може би единственият град с най-много жени, които метат с метли от клони. Няма такъв град в България. Отделно, ние изсипваме неимоверно количество пясък и сол през зимните месеци, които метем до септември.


- Какво предлагате вие?


- Да се инвестира в техника. Ние смятаме, че трябва категорично, когато вдигаме всяка година бюджета, той трябва да влиза в нова техника. Трябва да се смени модела на управление. Освен нова техника трябва да се залага и в миене на улиците.


- Затревяване на площите, какво предвиждате за това?

 

- Кметът Атанасов напарви така, че общинско предприятие „Паркове и градини” в края на мандата стана част от фирма „Чистота”, което означава, че зелената система пак не е била приоритет. Така че този въпрос за нас е много важен и ние предвиждаме в нашата програма създаване на дирекция или отдел, който да има за цел единствено парково строителство, строителство на нови паркове...


- Това е отделно от „Паркове и градини”, така ли?

 

- Да. Това е звеното, което ще менажера. Ние имаме воля да сменим политиката по отношение на озеленяването на града.


- А разделното събиране на отпадъците, което така и не се случи..?

 

- То трябва да се случи, ние сме задължени да го направим. Ние имаме райони, където изобщо не е влязло разделното събиране.


- Много хора биха казали – преди избори политиците обещават, след това забравят обещанията. Как можете да гарантирате, че всичко, което казвате, че програмата, която обявихте, ще се случат реално, ще се реализират?


- Ние сме единствената партия, която реално направи предизборна програма. Ние не видяхме от другите партии програма в пълния й вид - какво трябва да представлява една предизборна програма. Така че този, който е прочел нашата програма, там много ясно се казва какви са проблемите, какви решения ще бъдат приложени. За мен също е много трудно, когато аз правя предизборни срещи, да нося отговорността, че нищо не се случило. Хората в Пловдив се настройват негативно по принцип към управлението и това е проблем. На мен ми се искаше да правя предизборна кампания в град, където нещата вървят.