Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев и кандидати от ГЕРБ се поклониха пред Паметника на благодарността в Пловдив

Иван Тотев и кандидати от ГЕРБ се поклониха пред Паметника на благодарността в Пловдив

Кандидатите за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС в Пловдив-град Иван Тотев, Александър Държиков и Пламен Панов присъстваха на церемонията по повод 78-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Пред Паметника на благодарността на площад „Цар Калоян” се събраха представители на различни етнически общности, за да отдадат почит към подвига на пловдивския патриарх Кирил, политици, общественици и интелектуалци, както и на цялото българското общество, спасили от лагерите на смъртта хиляди евреи.

„Ние, съвременните българи, сме горди от подвига и смелостта на нашите съграждани преди 78 години. Днес почитаме паметта и на 6 милиона знайни и незнайни невинни жертви на холокоста, расовата дискриминация и антисемитизма, които са загинали в лагерите.  

Припомняме си и за онези, с които съдбата е била по-благосклонна и са успели да доживеят свободата, за да разкажат за преживяното от тях”, сподели областният координатор на ГЕРБ и втори в листата инж. Иван Тотев.

През 2013-та година Пловдив получи наградата „Шофар” за принос на града към спасяването на българските евреи. Статуетката се пази в Регионалния исторически музей. Три години по-късно Иван Тотев в качеството му на кмет на Пловдив получи Специалния почетен знак на Организацията на евреите в България „Шалом” като израз на благодарност към жителите на града.