Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев, ГЕРБ: Превърнахме Пловдив в икономическо чудо, което привлича нови инвестиции

Иван Тотев, ГЕРБ: Превърнахме Пловдив в икономическо чудо, което привлича нови инвестиции

 

„Тракия икономическа зона продължава да се развива и да расте. Днес беше направена първа копка на нов високотехнологичен завод за алуминиеви профили. Основата, която положихме преди 10 години, продължава да дава добри резултати и висока добавена стойност в местната икономика” – това коментира областният координатор и втори в листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив-град инж. Иван Тотев.
Според предварителните планове предприятието ще стартира дейност в периода юли - септември 2022 г. Инвестицията е на стойност 40 милиона лева, а днес министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвестиция клас „А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.  Ще бъдат разкрити 150 нови работни места. По своите параметри базата се очертава като най-голямата в този сектор на Балканския полуостров.
„През изминалото десетилетие Пловдив стана икономическото чудо на Югоизточна Европа – най-бързоразвиващият се икономически център. Високото качество на живот и възможностите за развитие привличат млади хора, което превръща града ни в най-бързорастящия в страната”, заяви инж. Иван Тотев, два мандата кмет на Община Пловдив/2011 -2019 г./ В подкрепа на думите си той посочи следните факти:
Брутният вътрешен продукт на региона възлиза на €4.5 млрд. годишно. В местната икономика се наблюдава ръст на БВП от 6.6% за периода 2010-2018г. ИТ и професионалните услуги заедно генерират годишна добавена стойност в размер на €310 милиона. БВП на Област Пловдив представлява малко над 7.6% от икономиката на Република България, което прави Пловдив втория най-голям град по приходи след  София. Чуждестранните инвестиции са с ръст близо 12% годишно, а като цяло са за над 2 млрд. евро, над 140 са самите инвеститори и има над 180 завода. Регионът продължава да е 1 индустриален лидер в България с над 74 000 работни места, с високо развит клъстер от дискретни производители, водещ център за висше образование с над 34 000 студенти, втори по големина IT център с 7000 работни места – 15 % годишен ръст на производителността.
Иван Тотев подчерта още, че първостепенен приоритет в политическата програма за управление на ГЕРБ е икономическа трансформация - еволюцията на икономиката към стоки и услуги с по-висока добавена стойност. А това означава:
- Ускорено разработване и внедряване на иновации;
- Държавна подкрепа за подмяна на производствената база /машинния парк в предприятията;
- Развитие на съществуващите и изграждането на нови индустриални зони;
- Целенасочена държавна подкрепа за дигитализация на частния сектор.
„Целта на ГЕРБ е БВП на страната да нарасне до 100 милиарда евро до 2025 г. и същевременно с това икономиката да се трансформира. Да се възстанови изгубеният БВП по време на кризата”, каза още областният координатор и втори в листата на коалиция ГЕРБ-СДС за Пловдив-град инж. Иван Тотев.
За последните 4 години БВП е нараснал с 1/4, минималната работна заплата с 41%, а средната с 50%, минималната пенсия се е удвоила. Всичко това е постигнато с диалог със съсловните организации.
До момента активно се работи за насърчаването на инвестициите от началото на кризата има сертифицирани проекти за 1,6 милиарда лева. За целия мандат - 3 милиарда лева.
„Важно е да се отбележи, че по време на кризата България успя да запази своето потребление, повишиха се заплатите, стана член на Банковия съюз и ERM II и има най-добри финансови показатели по отношение на държавен дълг и бюджетен дефицит.Ето защо ГЕРБ ще продължава с политиката за насърчаване на предприемачеството и бизнес климата, инвестициите, на икономическа трансформация и политика за зеления преход”, категоричен бе инж. Тотев.
На изборите на 4-ти април коалиция ГЕРБ-СДС е с № 28 в интегралната бюлетина