Вие сте тук: Начало Новини Иван Тотев: Бюджет 2012 на Пловдив е бюджет на растежа и градежа

Иван Тотев: Бюджет 2012 на Пловдив е бюджет на растежа и градежа

С 33 гласа „за“ Общинският съвет прие Бюджет 2012 на Пловдив. Общата рамка за тази година е надхвърля 193 милиона лева.

С 33 гласа „за“  Общинският съвет прие Бюджет 2012 на Пловдив. Общата рамка за тази година е надхвърля 193 милиона  лева. Над тази рамка се добавят 13 милиона лева от държавата за приемането на софийските отпадъци, както и 15 милиона лева целево държавно финансиране за спортната зала, известна като колодрума.

Този бюджет е най-хубавият бюджет на Пловдив през последните десет години и е с ясно дефинирани приоритети, заяви кметът инж. Иван Тотев. Той конкретизира, че през тази година приоритетите са проектиране, детски градини и ясли, както и културата. Парите за култура са увеличени със 120 % - от 600 хиляди лева през 2011 г. до 1.5 милиона лева за 2012 година.

Бюджет 2012 е бюджет на растежа и на градежа, защото, за да построим, трябва да проектираме. Ние работим на ниво мандат и определяме това, което ще се случва в града ни в рамките на мандата, допълни инж. Тотев.

Кметът на Пловдив уточни, че до голяма степен бюджетът е сформиран  на база на обществените обсъждания. Искам да заявя абсолютно отговорно, че това е бюджетът претърпял най-много корекции от ниво проект до гласуване в зала – изключително много корекции, които са дошли на 100 процента от обществените обсъждания по районите, от публичното обсъждане, от отделни писма до администрацията, включително и от писма от различни политически партии. Приехме изключително много предложения, независимо кой съветник ги правеше – от БСП, ВМРО-НИЕ, Синята коалиция, заяви Иван Тотев.

В бюджета са предвидени средства за  ново строителство на детски градини и ясли – за яслата в район „Тракия“, разширението на ОДЗ „Космонавт“ в район „Северен“, за нова детска градина в „Южен“,  за ремонт на детските заведения са заделени повече средства от миналата година, които са в размер на 6, 5 милиона лева. Невиждана досега сума е предвидена за проектиране – 3.5 милиона лева,  20 000 лева за закупуване на стойки за заключване на велосипеди, 10 000 лева за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми и др.

Причините да бъдат записани в бюджета 15 милиона лева поемане на дълг са две – едната е заради намерението за кандидатстване по инициатива Джесика. Втората причина е, че съфинансирането по водния проект на Пловдив е прекалено голямо - общо в следващите 36 месеца при тази нормативна уредба сумата е 16.7 милиона лева от общината, ако няма последващо друго решение, обясни кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

В продължение на почти три часа по време на дебатите за Бюджет 2012 той лично отговаряше на всички въпроси и не остави без разяснение и компетентен анализ нито едно питане от залата.