Вие сте тук: Начало Новини Идейният проект за социализацията на река Марица бе разгледан от ЕСУТ

Идейният проект за социализацията на река Марица бе разгледан от ЕСУТ

След одобрението на идейния проект следва изработването на техническото задание.

Експертният съвет по устройство на територията (ЕСУТ) разгледа идейния проект за укрепване и социализация на речното корито на река Марица в границите на град Пловдив в зоната от Гребна база до Бента, представен от фирма Project, Planning and Management. Това стана в присъствието на кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-кмета Димитър Кацарски и главния архитект Румен Русев.

Проектът предвижда изграждане на пешеходни и велоалеи, зона за каране на ролери и скейтборд, въжени атракциони, детски площадки, зони за разходки и отдих, както и такива, предназначени за временни, кампанийни или събитийни мероприятия.

Подробно бяха обсъдени акцентите в проекта относно осветление на местата, които ще бъдат използвани от гражданите. Ще бъдат обособени паркови пространства покрай реката с възможност за приближаване до водата. Свързаността на алеите с мостовете ще става посредством стълби и рампи, подходящи и за хора с увреждания.

В плановете на проекта за благоустрояване на река Марица влиза и съответното затревяване и засаждане на подходящи видове растителност, които да са в съответствие с природата и естествената среда. За водоплаващите птици също ще бъде помислено, като на места по продължение на речното корито ще бъдат обособени зони с високи растения, където пернатите да имат възможност да се крият и гнездят. Идеята е да се запази съществуващата екосистема в коритото на реката, като максимално ще се използват естествени материали.

Днешното обсъждане стана и в присъствието на представители на Камарата на инженерите и Камарата на архитектите, РИОСВ, както и на служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. Проектът е единственият по рода си, който касае социализиране на речно корито в урбанизирана територия при това с голям мащаб.

След заседанието си ЕСУТ ще даде препоръки към фирмата изпълнител, след което ще одобри идейния проект. Когато това стане, в рамките на 35 дни ще трябва да се изработи и техническото задание.