Вие сте тук: Начало Новини Хиляди участници и гости пристигат в парк „Лаута“ за четвъртия Народен събор

Хиляди участници и гости пристигат в парк „Лаута“ за четвъртия Народен събор

Кметът инж. Иван Тотев и заместник-министърът на културата Амелия Гешева дадоха официалния старт на четвъртото издание на Народен събор Пловдив.

Вече четири години тук си дават среща гайдари, танцьори, певци от всички краища на България. Днес на този хубав църковен празник на Светите братя Кирил и Методий ще спазим традицията да покажем българското народно творчество. Радвам се, че от година на година на Народния събор има повече участници, изпълнения и повече хора идват тук, сподели кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Изключително ми е приятно да сме домакин на поредното невероятно мероприятие в нашия прекрасен парк „Лаута“. Имаме над 4000 участници, които ще се представят три сцени, Искам да им благодаря, че ще пренесат творчеството си в "Тракия", заяви кметът на района Костадин Димитров и подчерта,  през целия месец парк „Лаута“ ще бъде изпълнен със събития.

„Щастлива съм да бъдат днес в Пловдив на този фестивал. Сцените се множат, защото не могат да съберат хората, които желаят да представят автентичния български фолклор и традиции. Има улица на занаятите, училище за музикални инструменти“, каза заместник-министър Амелия Гешева и даде официалния старт на събитието.

На откриването присъстваха председателят на Общинския съвет Савина Петкова, заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков и Димитър Михов от „Ясмина“.

На 11 и 12 май 2019 г. в парк „Лаута“ среща си дават народни изпълнители от цяла България. По време на фестивала ще се състоят концерти на Виевската група, Николай Славеев и бенд, Ансамбъл „Тракия“, Академичен фолклорен ансамбъл и оркестър към „АМТИИ проф. Асен Диамандиев“, както и много гайдарски състави, ансамбли, читалища, училища, клубове за народни танци и самодейци.

Организаторите са подготвили за всички желаещи уроци по народни танци, училище за народни инструменти, хоротека, алея на занаятите, на която повече от шейсет занаятчии ще демонстрират уменията си, както и фермерски пазар.

Програмата през двата дни ще бъде от 10:00 до 22:00 часа.