Вие сте тук: Начало Новини Гражданите и бизнесът се обединяват в подкрепа на Епископската базилика на Филипопол

Гражданите и бизнесът се обединяват в подкрепа на Епископската базилика на Филипопол

Започна изграждането на иновативна детска площадка и кампанията „Подари си птица“

Първа копка на нова детска площадка на едно от най-емблематичните места в Пловдив - Епископската базилика, направиха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, Н. Пр. Ерик С. Рубин - посланик на САЩ, Крис Матлън - председател на Борда на директорите на Фондация "Америка за България", Робърт Дик - председател на Управителния съвет на ЕВН България, Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма в присъствието на много официални гости.

„Радвам се, че Епископската базилика е място, което всеки ден разкрива своето богатство и вече в края на 2018 година осъзнаваме какви са мащабите на този проект, с взимането на тежки политически решения, които си заслужават заради впечатляващите резултати“, сподели кметът Иван Тотев.

Съоръжението, на което ще се радват най-малките, е дарение от ЕВН България.

Първият проект на Община Пловдив и фондация „Америка за България“ беше Малката базилика, чийто успех позволи да се стартира и проектът за Голямата базилика.

Кметът Иван Тотев изрази надежда, че заедно с Античния театър Епископската базилика на Филипопол ще се превърне в емблема в Пловдив.

„Много сме развълнувани, че подкрепяме проекта по възстановяване на един от най-старите християнски храмове – Голямата базилика. Зоната няма да привлича само възрастните, а ще има прекрасно място за игра и за най-малките“, заяви Н. Пр. Ерик С. Рубин, който сподели, че се гордее с работата на „Америка за България“ по възстановяването на различни проекти в България, което показва голямата и богата култура на страната.

„Това е забележителен проект, който е факт и от съвместната ни работа с Община Пловдив и благодарим на кмета и неговия екип за това сътрудничество“, посочи Крис Матлън - председател на Борда на директорите на Фондация "Америка за България". „Надяваме в Пловдив да дойдат повече туристи, които да подпомогнат неговата икономика“, допълни той.

„Със своите над 1000 сътрудници, работещи в Пловдив, и над 400 млн. лв. инвестиции в района ЕВН e водещ работодател и инвеститор. Както такъв за нас е изключително ценно да можем да дадем своя принос не само към развитието на бизнес средата и енергийната инфраструктура, но и към културата и развитието на Пловдив. Радваме се, че този проект на община Пловдив и Фондация „Америка за България“ ще има ефект не само за събитията по време на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г., но и за години напред“, председателят на Управителния съвет на ЕВН България Робърт Дик.

Председателят на Тракия икономическа зона Пламен Панчев обяви старта на инициативата "Подари си птица" на Сдружение "Приятели на Базиликата". По този начин активните граждани и бизнесът на Пловдив поставиха начало на кампания, в която всеки може да избере измежду близо 100 мозайки на птици, за които да се грижи, като дари 5 000 лева. Със събраните средства „Приятелите на Базиликата“ ще подпомагат дейността на музейния комплекс, който ще отвори врати през есента на 2019.