Вие сте тук: Начало Новини Грандиозно откриване и събития на обновения площад „Централен“ за Пловдив 2019

Грандиозно откриване и събития на обновения площад „Централен“ за Пловдив 2019

 

„Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ е марка, която вече работи за града“, заяви кметът инж. Иван Тотев на съвместна пресконференция със заместник-кмета по култура Александър Държиков,  изпълнителния и артистичния директори на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев и Светлана Куюмджиева.

„Никога толкова пари за култура не са били отделяни в Пловдив и това стана с мощната подкрепа на правителството на министър-председателя Бойко Борисов и на Министерство на културата. Важно е да имаме тези политически сигнали, защото сме на прага на мониторинга през месец май, на който ще се вземе решение за отпускането на допълнителна субсидия в размер на 1.5 милиона евро“, допълни Иван Тотев. Той отново подчерта, че само за съдържание и дейности Фондация „Пловдив 2019“ получава за тази година 9 милиона лева от общинския бюджет, а други 1.5 милиона лева се отпускат за Културния календар на Община Пловдив.

„Това е възможно благодарение на факта, че миналата година Министерският съвет отпусна целева субсидия в размер на 16 млн. лева за реализирането на важни проекти в Пловдив”, каза  кметът Иван Тотев. Сред тези важни проекти в културната инфраструктура са реконструкцията на площад „Централен“, обновяването на галерията на Дружеството на пловдивските художници на  ул.„Гладстон”32, Художествената галерия на ул.”Съборна”, кино „Космос“, Тютюневият град и др.

През януари 2019 г. на обновеното пространство на площад „Централен“ ще се реализират  част от културните събития от програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата“.

„Работим много силно и активно по реконструкцията на площад „Централен“. Вече имаме обявени процедури по ЗОП, като дейностите, които ще бъдат реализирани там, са в няколко направления – площадно пространство, свързващи зони с отделните градски части и археологически обекти“, обясни кметът Иван Тотев. Той допълни, че в плановете на общината влиза дейностите по социализирането и консервирането на археологията да се случва в реално време пред гостите на града.

Настилката на площад „Централен“ се отделя като „скоростна писта“, която трябва бързо да бъде съгласувана с НИНКН, като тя ще бъде изградена от естествен материал. Там ще се направят подходящи пространства за култура, включително за мобилна зала. Предвижда се в проекта да бъдат интегрирани всички възможни елементи от победителя в проведения от Община Пловдив международен конкурс  - португалското бюро „Фора“.

За откриващия уикенд през януари 2018 година Пловдив очаква между 50 и 80 хиляди човека. В процес на подготовка е процедурата за избор на оператор за откриващото събитие на стойност до 2 милиона лева. Очаква се то да бъде грандиозно.

Няма съмнение, че проектът „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ ще бъде изключително успешен, изразиха увереност участниците в пресконференцията.