Вие сте тук: Начало Новини Грандиозен спектакъл отбеляза началото на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019

Грандиозен спектакъл отбеляза началото на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019

С грандиозния спектакъл  „Ние сме всички цветове“ Пловдив откри официално домакинството си като първия български град Европейска столица на културата през 2019 година.

„Днес е велик ден, даващ началото на една вълнуваща година, която завинаги ще остане в историята на нашия град. Година, в която Пловдив ще представлява България и ще бъде Европейска столица на културата“, заяви кметът на града Иван Тотев. Той подчерта, че с една дума мотото ЗАЕДНО описва града. „Пловдив е град, който се променя. Дори и тук, стоейки на това място, ние всички усещаме промяната. Навсякъде около нас има кранове. Ние участваме в промяната! Ние се разхождаме по най-дългата пешеходна улица в Европа. Ние попиваме атмосферата на Капана – кварталът, заживял свой собствен живот далеч извън пределите на България. Ние мечтаем по калдъръмените улички на Стария град. Вечер слушаме музиката на Пеещите фонтани. Вдъхновяваме се, копнеем и тайно стискаме палци за кандидатурата пред ЮНЕСКО на Голямата епископска базилика. Но какво са всички тези пътища и сгради, ако ги няма хората? Хората придават смисъл на всяка идея и пространство“, заяви кметът Иван Тотев и благодари на доброволците и всички граждани.

От името на Европейската комисия комисарят Мария Габриел връчи на кмета на Пловдив Иван Тотев почетния знак, присъждан като признание за отличната работа, извършена в града в подготовката на събитията през 2019-та.

„Днес, от тази кула, Пловдив изпраща силно послание към цяла Европа и света. Послание за обединение около основна ценност, каквато е културата за нас, българите, за визия за споделено бъдеще, в което традиции и нови технологии заедно пишат страници от европейската културна история“, заяви в приветствието си тя.

На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илиана Йотова, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, министрите на културата и на финансите Боил Банов и Владислав Горанов, председатели на Парламентарни комисии, депутати, кметове, общественици и стотици гости от Европа.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подчерта, че Европейска столица на културата е инициатива, която дава възможност да обогатим своите знания и да направим така, че повече хора да разберат за нашето културно-историческо наследство,  която дава възможност да прославим България далеч от пределите на страната. „От началото на тази година България е центърът на културна Европа. Цяла година Пловдив ще бъде центърът на духовността, на красотата, на изкуството и за това всички пловдивчани трябва да бъдат горди. Искам да благодаря на кмета Иван Тотев и неговия екип за огромната работа, която свършиха“, допълни председателят на НС Цвета Караянчева.

„Домакинството на Пловдив за Европейска столица на културата означава, че ще имаме изключително добра реклама за страната. През последните няколко седмици при разговорите с наши и чужди партньори всички питат само за Пловдив и казват, че ако идват в България, задължително ще посетят и Пловдив“, заяви Цветан Цветанов преди началото на събитието.

На 30-метровата сцена излязоха повече от 1500 участници, от които 1200 доброволци. Програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 включва над 400 проекта.

Пловдив градът ще отпразнува най-престижната културна инициатива на Европейския съюз двадесет години след като беше домакин на Месеца на културата през 1999 г. Негов побратим е град Матера в Южна Италия, като двата града си взаимодействат активно по общи проекти и инициативи.