Вие сте тук: Начало Новини Големият транспортен проект на Пловдив стартира с велоалеите

Големият транспортен проект на Пловдив стартира с велоалеите

Общата стойност на проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив“ по ОП „Регионално развитие“ е 44 306 947 лева

След реализирането на проекта за изграждане на 48 километра велоалеи, за много години напред Пловдив ще бъде градът с най-добре регулирана велоалейна мрежа в България.

Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев на първата официална пресконференция по повод реализацията на проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013, съфинансирана от ЕФРР, по време на която беше подписан договорът с фирма „Трансконсулт”, избрана за изпълнител на строителния надзор.

Велопроектът е част от големия транспортен проект и е на обща стойност 15 млн. лв. 380 дни е срокът за изпълнение, като 150 от тях са предвидени за изготвяне на работни проекти. Нашите специалисти вече ги разработват с идеята да сме готови за три месеца, увери Николина Добрилова от фирмата изпълнител Консорциум „Велоалеи Пловдив - 2013”.

Ще бъдат изградени 37 км изцяло нови велоалеи, а 11 километра вече съществуващи алеи за велосипедисти на бул. „България” и Гребната база ще бъдат рехабилитирани. Проектът включва преустройство на прилежащата инфраструктура от бордюри и тротоари, вертикална и хоризонтална сигнализация, връзки между маршрутите, паркоместа, антипаркинг елементи, 690 велостоянки по протежение на цялата територия и др. необходими компоненти.

До 60-65 км ще достигнат велоалеите в града с реализирането на общинските проекти за реконструкцията на бул. „Руски”, „Коматевско шосе” и изграждането на бул. „Северен”,  отбеляза инж. Тотев.

Велопроектът е част от концепцията на Пловдив за намаляване на вредните емисии и осигуряване на допълнителни възможности за предвижване в града, което от своя страна минимализира задръстванията, предоставя нови възможности за по-лесен, по-удобен, по-здравословен и евтин транспорт, допълни кметът и изрази надеждата си, че след създаване на условия ще се промени и културата при използването на този вид транспорт.

Крайният срок за приключване на големия транспортен проект е юли 2015 г. Освен изграждането на велоалеите, в него са включени система за управление на градския транспорт, въвеждане на електронно таксуване, изграждане на интелигентни светофарни уредби на 50 кръстовища и център за управление на трафика.

Общата цел, която си поставя проектът, е насърчаване използването на устойчиви начини на транспорт (обществен транспорт и придвижване с велосипед). Намаляването на замърсяването на въздуха, вследствие реализацията на проекта, ще има положителен ефект върху цялото население на Община Пловдив. Пътниците в обществения транспорт ще използват подобрени услуги, по-качествено обслужване и намалено време за пропътуване на разстоянията. За ползвателите на леки автомобили реализацията на проекта ще осигури по-бързо и безопасно придвижване. Ще бъде повишена и сигурността на преминаващите пътната мрежа, като за лицата с увреждания ще бъдат създадени специални условия за улеснен достъп до обществения транспорт.