Вие сте тук: Начало Новини Емоционална среща в Лвов на българската общност с кмета Иван Тотев

Емоционална среща в Лвов на българската общност с кмета Иван Тотев

Кметът Иван Тотев обеща подкрепа за осигуряване на учебни помагала и пособия за изучаване на български език.

Кметът инж. Иван Тотев заедно с водената от него делегация разговаря с българската общност в град Лвов, където бе подписано споразумение за сътрудничество между Пловдив и украинския град. Инициатор и домакин на изключително топлата и вълнуваща среща бе Почетният консул на България в Лвов Виктор Нотевский. На нея присъстваха представители на българското дружество „Иван Вазов“, преподаватели по български език от местния университет и представители на фолклорен колектив „Фолклорна звезда“, писатели - всички с български корен и неугасваща любов към България.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев разказа за развитието на града, за успехите и за предстоящите големи събития в областта на културата, инвестициите и инфраструктурата. Той представи и останалите членове на делегацията: председателят на Общинския съвет Савина Петкова заместник кметовете Амелия Гешева и Розалин Петков,  ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. Запрян Козлуджов, почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев. Гост на събитието бе и Н.Пр. Красимир Минчев, Посланик на България в Украйна.

Представителите на българската общност разказаха с много вълнения за дейността на своята организация, която е изключително активна и работи в тясно сътрудничество и с подкрепата на почетния консул Виктор Нотевский. Стана ясно, че два пъти в седмицата в прекрасната обстановка на консулството се провежда училище за изучаване на български език, а на ул. „Българска“, в центъра на Лвов, се организират множество инициативи, свързани с големите национални празници. Съвсем наскоро се е провел и конкурс за красота – „Българска роза“, традиционно се провеждат литературни четения, представяния на българската кухня, конкурси за студентски есета на тема – „България“, театрални постановки и улични представления. В плановете на българската общност е отварянето на българско заведение и провеждането на фестивал на 22-ри септември по повод Независимостта на България.

Кметът Иван Тотев обеща подкрепа за осигуряване на учебни помагала, учебници и пособия за изучаване на български език, както и помощ за обновяване на костюмите на фолклорния колектив. Ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. Козлуджов също изрази готовност за подпомагане на украински студени, изучаващи български език по програма за обмен на студенти, които ще имат възможност да гостуват на Пловдивския университет, за да практикуват езика в естествена среда.

Всички присъстващи си направиха обща снимка за спомен и изпратиха пловдивската делегация с пожелания за скорошни срещи и с думите „Този ден ще е първия ден на новия етап на сътрудничество между Пловдив и Лвов, между двата университета и между хората от двата най-прекрасни града“.