Вие сте тук: Начало Новини Древна мраморна статуя откриха при разкопките на Римския форум

Древна мраморна статуя откриха при разкопките на Римския форум

Обекти като този ни дават доказателствата, че Пловдив е най-старият жив град, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Статуя от края на 3-ти, началото на 4-ти век бе открита на археологическите разкопки на Римския форум в Пловдив броени дни преди края на археологическия сезон. Едната ръка държи свитък, което може да означава, че статуята е на висш магистрат, издал едикт за Филипополис.

Находката е от мрамор, в човешки ръст и е без глава. Възможно е намерената преди три месеца мраморна глава да е част от нея, но това предстои да бъде изследвано, заяви Борис Драганов – член на екипа, който изследва обекта, с ръководител Елена Кесякова. Той предположи, че в  зида, в който е намерена статуята, има още останали мраморни фрагменти, а надеждата е да излязат нови детайли от статуи, колони, дори и надпис.

Краят на 3-ти и началото на 4-ти век е времето, в което форумното пространство започва постепенно да губи своето значение, защото с навлизането на християнството социалните центрове се прехвърлят към църковните сгради, обясни Драганов и допълни, че археолозите са навлезли в дълбочина, която им дава допълнителна представа за града до края на 1-ви век преди и 1-век след Христа. Категорично е доказано, че тук е имало голямо форумно пространство с непрекъснат градски живот.

Тази находка е поредното доказателство за важността на този обект, с който показваме колко е важна инвестицията в културно-историческо наследство и в археологически разкопки, заяви от своя страна кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който отиде на мястото, за да разгледа откритата статуя. С тези проучвания опознаваме нашия град. Гордеем се, че Пловдив е най-старият жив град в Европа, но обекти като този ни дават доказателствата.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев съобщи, че работата на Форума ще продължи и през следващата година, а в бъдеще мястото ще се превърне в една от най-големите туристически дестинации в града.