Вие сте тук: Начало Новини Досегашният заместник-кмет на „Тракия“ Йордан Илиев поема ОП „Старинен Пловдив“

Досегашният заместник-кмет на „Тракия“ Йордан Илиев поема ОП „Старинен Пловдив“

Йордан Илиев е новият директор на ОП „Старинен“. Днес той беше представен от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев.

Общинско предприятие „Старинен Пловдив“ бе създадено след решение на Общинския съвет, с което се обединиха структурите на ОП „Туризъм“ и Общински институт „Старинен Пловдив“.

„Едната структура управляваше имотите и продаваше билетите, а другата - само ги рекламираше. В туристическите информационни центрове не се продаваха билети за къщите в Стария град, тъй като Общината разполагаше две отделни юридически лица за култура“, обясни кметът Иван Тотев и допълни: „Сега юридическото лице е едно и то може да продава комбинирани билети за Стария град“.

Предстои продажбата на билетите за музеите в града също да бъде включена и да бъде видима в интернет порталите, с които ще се работи.

„За миналата година приходите от билети от обекти в Стария град са 150 000 лева, като общо 490 000 са приходите от ОИ „Старинен Пловдив“. Около 212 000 туристи са посетили Стария град за 2016 и 2017 години“, посочи Йордан Илиев и уточни, че е напълно реално да се увеличат приходите от посещенията в Стария град, благодарение и на мероприятията, които ще бъдат реализирани в бъдеще там.

„В плановете на Община Пловдив за тази година е работата ни по къща „Ламартин“, продължаваме с ремонтите и по другите къщи. Улица „Стръмна“ трябва да стане по-видима в туристическите маршрути и да има повече хора по улицата на занаятите“, заяви кметът Иван Тотев. Според него са необходими събития, които да направят Стария град популярен по подобие на кв. „Капана“.

„Но Старият град е точно този, който прави разликата между Пловдив и другите градове по света, не квартал „Капана“, кв. „Капана“ е просто едно допълнение, което трябва да продължава да се развива“, допълни кметът.

Той припомни, че Община Пловдив се грижи за Стария град всяка година и като резултат калдъръмът е пренареден, осветлението е подменено, има монтирани камери, почти всички общински къщи са ремонтирани, работи се по Небет тепе, довършва се Античният театър по проекта на арх. Пройкова.

Йордан Илиев има висше образование българска филология и журналистика. Има административен опит, а в последните шест години бе заместник-кмет на район "Тракия".