Вие сте тук: Начало Новини Допълнителни 2 милиона лева в следващия бюджет за българските училища в чужбина

Допълнителни 2 милиона лева в следващия бюджет за българските училища в чужбина

„Учителите в българските неделни училища в чужбина сте сред съвременните будители и ви благодаря за патриотизма и усилията, които полагате за нашите деца“. С тези думи премиерът Бойко Борисов се включи в 12-а годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която се проведе в Пловдив.

Според него вече е постигнат синхрон между министерствата на външните работи, образованието и науката и Асоциацията и се работи целенасочено за обучението на децата и връщането на повече български семейства обратно в България. Броят на неделните училища е 346 в 40 държави. В тях се обучават над 30 0000 деца. През идната година ще бъдат открити още 47 нови. Министър-председателят обяви, че със следващия бюджет ще бъдат отпуснати допълнителни 2 млн. лв. за подкрепа на мисията им да предадат на децата знанията си по български език, история и география. Ще бъдат отпечатани и специални учебници и помагала. През тази година неделните училища получиха повече от 11 млн. лв.

„Много е важно да имат учители, затова предвиждаме програма за квалификация както за новите педагози, така и за такива, които вече преподават в тях. Ще стартираме програма за партньорство между училищата в България и тези в чужбина. Тя ще има за цел да популяризира българското образование и да мотивира децата в другите държави да се върнат в нашата страна“, каза по време на срещата министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той посочи, че ще бъде направена промяна в наредбата за приема в държавните висши училища в България, която да позволи тези деца да кандидатстват с оценка от зрелостен изпит в друга държава и сертификат за владеене на български език по Европейската езикова рамка. Ще бъде направена и електронна платформа за кандидатстване. Възможностите за кандидатстване в страната ни ще бъдат представяни чрез информационни кампании на висшите училища.

12-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) в Пловдив бе открита от вицепрезидентът Илияна Йотова. „Образованието зад граница е неделима част от българското образование. То е в основата на серия от държавни политики, чиято цел е съхранението на българското самосъзнание и родовата памет, разпространението на българския език и мотивирането на сънародниците ни да се върнат у дома“, заяви тя и поздрави Асоциацията и всички български училища зад граница за активната им дейност. Вицепрезидентът Илияна  Йотова открои значението на неделните училища за разпространението на българския език и култура в чужбина и ги определи като много важна част от културната дипломация на България.

На конференцията присъстваха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и заместник-кметът по образование Стефан Стоянов. Те приветстваха гостите в първия български град Европейска столица на културата.

„В Пловдив стотици учители поеха риска да променят българското образование през тяхната призма. Имаме над 100 учители, които преподават Монтесори педагогика в 7 детски градини, 2 училища, 2 ясли. Над 1000 български деца се учат по системата в публични детски градини и училища. Това се случи през последните 4 години. Имаме над 700 учители в 52 пловдивски училища, които преминаха курсове и смело въвеждат облачни технологии в класната стая. Възможностите, които дава дигиталният свят и технологиите, са ключ към промяна и към реформи в образованието и ние дълбоко вярваме в това. Над 15 училища работят по иновативни програми и променят начинът на преподаване”, подчерта заместник-кметът Стефан Стоянов.

Сред гостите на форума бяха още министърът на културата Боил Банов, заместник-министри, приятели и съмишленици на АБУЧ.

Един от най-успешните ни футболисти Димитър Бербатов също приветства участниците. Председателят на Асоциацията Ирина Владикова заяви, че той е пример за децата на България - живял зад граница, но се завърнал в родината със семейството си.

„Здравейте, български учители! Чест е да съм сред вас. Аз самият съм родител на две деца. Трудно ми е да си представя как може едно дете да бъде накарано да ходи и на второ училище. Вярвам, че няма да се откажете. Поклон за това, което правите”, обърна се футболистът към присъстващите. Асоциацията го удостои с плакет и почетна грамота за подкрепата и за това, че и българчета зад граница вече могат да кандидатстват пред фондация „Бербатов”.

Съорганизатори на конференцията под надслов „Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към Родината”, са Министерството на образованието и науката и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“.