Вие сте тук: Начало Новини Доброволците от формирование „Пловдив 112“ се завърнаха от успешно международно обучение

Доброволците от формирование „Пловдив 112“ се завърнаха от успешно международно обучение

С грамота и специални поздрави за успешно завършено симулационно обучение от природно бедствие се завърнаха доброволците от формирование „Пловдив 112“. Те бяха изпратени миналата седмица от кмета Иван Тотев за турския град Гьонен. Днес той ги поздрави, за доброто представяне, а доброволците Красимир Каракашев и Атанас Даков разказаха за своите впечатления.

„Ние бяхме най-мотивираните от всички участници и с това спечелихме уважението на организаторите, които ни обещаха пак да ни поканят“, заяви Красимир Каракашев.

Той разказа, че обучението е било в реална градска обстановка, където за целите му организаторите са предоставили „полусрутена от земетресение“ сграда, в която отново е имало доброволци, които са играели ролята на пострадали от природното бедствие. Симулацията е била в реално време, с медицински екипи, които са извозвали хората до болниците.

Българските доброволци споделиха, че е било позволено използването на всякаква техника и методи за намиране и впоследствие изваждане на пострадалите, „затрупани“ под сградата. Специално обучени кучета също са участвали в обучението.

„Радвам се, че всичко е минало добре и сте се представили както трябва“, приветства ги кметът Иван Тотев.

„Спазени бяха дори изискванията и правила за намиране на живи хора до 72 часа, след бедствието, включително и с ограждане на периметъра. Нашата „спасителната акция“ продължи 4 часа и половина и приключи до разчистването на сградата“, сподели Атанас Даков. Той разказа, че на мястото е имало доброволци, които са играели ролята на притеснени роднини на пострадалите и които са питали непрекъснато кога ще извадят пострадалите.

Група от пловдивското доброволческо формирование „Пловдив 112“ замина на обучението с финансовата подкрепа на Община Пловдив. То е организирано от доброволческо формирования на Република Турция в един от земетръсните райони на страната, където често се случва да има земетресения и срутени сгради.

„Всички бяха много добре подготвени, но ние бяхме най-мотивираните“, заявиха пловдивските доброволци. „Нищо не знаехме какво ще се случи предварително, до последно криеха сценария, но се справихме“, допълниха те.