Вие сте тук: Начало Новини Държавните институции под един покрив спестяват наеми

Държавните институции под един покрив спестяват наеми

Държавни институции, които за помещенията, заемани в Пловдив, сега плащат плащат милиони левове, скоро ще бъдат събрани "под един покрив" - в бившия свързочен полк срещу Аграрния университет. Втори ден и за втори път работна група от Министерството на отбраната прави геодезическо заснемане на имотите на Строителни войски, информира областният управител Иван Тотев.
Държавните институции под един покрив спестяват наеми

През април миналата година Бойко Борисов връчи символичния ключ за стадион "Ботев" на феновете на тима.

Ще последват актове, след които се очаква решение на Министерския съвет за прехвърляне на имотите към областния управител.

"Делим ги на три части: в двете от тях настаняваме поделения на държавните учреждения, а третата ще предоставим на общината - поне 5-6 декара незастроен терен, тя да разполага с нея за доброто на Пловдив", обясни Тотев.

Със сигурност сред новите обитатели на бившия военен имот ще е дирекция "Социално подпомагане", която в момента дава 80 хил. лв. от скромния си бюджет за наеми. На съвместна пресконференция днес директорката на Социалното Надя Танева благодари на областния управител.

"Общината трябва да ни осигури база, но тъй като няма възможност, три от общо седемте ни сектора са в помещения под наем. Обърнахме се с молба към областната управа и много бързо постигнахме резултат", мотивира благодарността си тя.

Припомняме, че след много години на мъки решението на Мнистерския съвет от края на 90-те години на миналлия век стадион "Христо Ботев" да стане общинска собственост, това стана факт едва след като Иван Тотев стана областен управител. На специална церемония ключът бе връчен на градската управа лично от премиера Бойко Борисов.

Над 60 декара военни имоти в квртал "Гладно поле" също ще бъат предадени на общината, за да може да бъде осъществен предвиденият в общия устройствен план на града втори административен център.

"Вместо Министерството на отбраната да продава на търг ненужните му вече имоти на частници, по-добре е да се предприемат навременни мерки те да останат в полза на пловдивчани", подчерта Иван Тотев.