Вие сте тук: Начало Новини Четири детски градини с ново отопление по спечелен проект

Четири детски градини с ново отопление по спечелен проект

Лично министърът на енергетиката Теменужка Петкова дойде в ЦДГ „Буратино“, за да връчи на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев символичен чек за 495 306 лв.

Със средствата ще бъдат сменени отоплителните системи в четири детски градини – „Буратино“, „Мирослава“, Чучулига“ и „Таня Савичева“  по спечелен проект по норвежката програма “Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, схема „Енергийна“ ефективност“.

Община Пловдив подготви отличен проект и спечели във всички посочени позиции, коментира министър Петкова.

Спрямо 4-те детски градини общината прилага интегриран подход за енергийната им ефективност, като по норвежката програма сменя отоплителните системи, а по фонд „Козлодуй“ извършва санирането на сградите, посочи инж. Тотев.

Директорката на ЦДГ „Буратино“ Димитрия Добрева изрази своята радост, че с въвеждането на мерките за енергийна ефективност ще намалеят драстично разходите за отопление. Градината е строена през 1972 г., парното е от онова време и не е ефективно, тъй като спирателните кранове са корозирали, а сметките излизат около 40 хил. лв. за сезон. Спестените средства от делегирания бюджет могат да бъдат насочени в други направления.

На срещата в ЦДГ „Буратино“ присъстваха също областният управител Розалин  Петков и заместник-кметът инж. Димитър Кацарски.