Вие сте тук: Начало Новини Булевард „Васил Априлов“ става вътрешноградска магистрала, отвориха за движение първия реконструиран участък

Булевард „Васил Априлов“ става вътрешноградска магистрала, отвориха за движение първия реконструиран участък

Кметът Иван Тотев: Реконструкцията на „Васил Априлов“ е пример за изцяло комплексен проект.

„Булевард „Васил Априлов“ ще е вътрешноградска магистрала - с по две ленти в двете пътни платна. Целта е да извежда максимално бързо и безопасно движението от Пловдив към автомагистрала „Тракия“.

Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при пускането на движението по първия реконструиран участък на бул. „Васил Априлов“ от колелото при Централна гара до кръговото кръстовище с ул. „Любен Каравелов“.

„Едва ли някой допреди няколко години си е представял, че толкова скоро „Васил Априлов“ ще е без паваж. Това е една от основните артерии в Пловдив, а реконструкцията на такъв павиран път е изключително отговорна. Съпътствана е с изпълнението на много други проекти, свързани с комуналната инфраструктура в градски условия“, посочи инж. Тотев.

Реконструкцията на „Васил Априлов“ е пример за изцяло комплексен проект. Извършена е огромна по мащабите си работа, за да могат пловдивчани да се радват на изцяло нов булевард.

Изградена е нова канализация, магистрален водопровод Ф-450, топлофикация. Направени са кабелни мрежи, подземно свързване на всички улуци от сградите към канализацията, така че при валежи и снеготопене водата да не се излива върху тротоарите и пътното платно.

Монтираното LED осветление освен че е по-икономично, осигурява предпоставки за по-голяма сигурност и безопасност на гражданите. Новата велоалея надгражда построените в рамките на транспортния проект велотрасета. Тротоарите по целия булевард ще са защитени с анти паркинг колчета.

„Няма да позволим булевардът да се превърне в място за безотговорно спиране и паркиране. Много внимателно започваме да следим за спазване на пътните знаци, дори е осигурен дежурен „паяк“ като крайна мярка срещу нарушителите“, отбеляза кметът.

За допълнителна сигурност започва монтиране на преградни пана между двете пътни платна. Хоризонталната пътна маркировка ще бъде поставена след около 10-ина дни от пускане на движението.

Очаква се отварянето на реконструиращия се участък на ул. „Любен Каравелов“ до „Радецки“, осигуряващ връзката от „Васил Априлов“ с бул. „Руски“.

Според предвижданията отсечката до бул. „Пещерско шосе“ трябва да се отвори до септември. Община Пловдив вече стартира процедура по отчуждаването на 53 имота на „Голямоконарско шосе“, като голямата цел е Централна гара да се свърже с автомагистрала „Тракия“.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев съобщи, че следващите седмици пловдивчани ще станат свидетели на поредица нови реконструкции на знакови инфраструктурни обекти.