Вие сте тук: Начало Новини Британският посланик стана приятел на Пловдив

Британският посланик стана приятел на Пловдив

Благодаря на кмета, че ме покани да живея в най-древния град в Европа, каза Джонатан Алън на чист български език.

Повече от час продължи срещата на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев с новия посланик на Великобритания Джонатан Алън, който по негова идея и предложение близо месец живя сред младо семейство под тепетата, изучавайки и опознавайки българския език и традиции.

За нас е важно, че спечелихме още един приятел на Пловдив, отбеляза инж. Тотев. Говорихме си за перспективите за партньорство, за бъдещите ни планове, за това как може да ни помага и да участва в нашия културен живот, допълни той.

Благодаря на кмета, че ме покани да живея в най-древния град в Европа, каза Джонатан Алън и на чист български език разказа пред журналисти впечатленията си от хората, града и региона. Икономиката е един от основните приоритети както за мен, така и за кмета. Ще бъда много щастлив британски фирми да инвестират тук, да дойдат още повече британски туристи, защото в Пловдив има много интересни места, подчерта той.  

Според него градът има всички шансове да стане европейска културна столица през 2019 г., защото освен че е най-древният и най-хубавият, тук живеят и хубави хора. Той е готов да помогне при осъществяване на контакти с Ливърпул, който беше една от най-успешните културни столици на Европа досега.

И в качеството си на посланик, Джонатан Алън ще се връща в Пловдив заедно със семейството си, което след дни пристига от Англия. Джонатан Алън е почти връстник на кмета инж. Иван Тотев; 37-годишен е, женен, има 5-месечна дъщеричка.