Вие сте тук: Начало Новини Античният театър с нова визия след втория етап на проекта „Красива България“

Античният театър с нова визия след втория етап на проекта „Красива България“

Художествено осветление, нови съблекални и сцена на най-знаковия за Пловдив паметник.

В присъствието на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев започна вторият етап от реконструкцията на Античния театър в Пловдив, който се изпълнява по проект „Красива България“ на Министерството на труда и социалната политика. Той е на стойност 180 000 лева без ДДС и включва изграждане на художествено осветление, ремонт на съблекалните, подмяна на второто ниво на сцената, подмяна на сценичното осветление.

Най-значителната част от проекта е художественото осветление на Античния театър - нещо, което трябваше да бъде направено преди много-много години, заяви кметът на Пловдив. Той допълни, че този изключително красив паметник не може да бъде видян в целия си блясък във вечерните часове. Ще направим така, че Античният театър да бъде едно привлекателно място, което ще се вижда от много далеч, каза още инж. Иван Тотев и уточни, че тези дейности са много важни за осъществяването на целта му за превръщането на Амфитеатъра в най-знаковия обект не само в Пловдив, но и в региона. Художествено ще бъде осветена и южната крепостна стена, разкрита след премахването на непочистваната от години паразитната растителност.

Другите дейности, които ще бъдат реализирани по този проект, касаят  бита на артистите, а именно ремонт на съблекалните. Тези помещения не са ремонтирани, а на тази сцена посрещаме гости от световна величина. Важно е подготовката на самите събития да става в добра атмосфера, сподели кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Изпълнението на проекта е три месеца, тъй като срокът  е съобразен с програмата на Античния театър. Тези дейности ще бъдат изпълнени от „Реставрация“ АД с 14 работници и 4-ма безработни от Бюрото по труда, които ще се ползват за общи работници. Изключително се занимаваме с реставрация на паметници на културата, така че не се притеснявайте за качеството на изпълнението, увери Ангел Митев - изпълнителен директор на „Реставрация” АД.

Миналата година бе осъществен първият етап от реконструкцията на Античния театър с над 200 000 лева от „Красива България”. Тогава бе реставриран автентичният северен вход на древното съоръжение, бе подменена сцената на първото ниво и бе изградена рампа за достъп на хора в неравностойно положение.