Вие сте тук: Начало Новини 65 нови автобуса превозват пловдивчани по 8 линии от градския транспорт

65 нови автобуса превозват пловдивчани по 8 линии от градския транспорт

Кметът на Пловдив Иван Тотев подписа договора със спечелилия обществената поръчка консорциум „Пътнически превози”.

От утре по линиите на градския транспорт с № 6, 9, 11, 17, 21, 25, 26 и 113 пловдивчани ще бъдат превозвани с чисто нови автобуси, оборудвани с климатици  и платформи за инвалиди.  Това става възможно, след като днес кметът на Община Пловдив Иван Тотев подписа договора със спечелилия обществената поръчка консорциум „Пътнически превози”, в който участват фирмите на Димитър Чолаков, Петко Ангелов и Мария Златанова.

„ Това е първата процедура по Закона за обществени поръчки, която касае възлагане на автобусен превоз,” обясни кметът и припомни, че до настоящия момент това се е извършвало посредством конкурси, последните реализирани през 2010 година. Той изрази надежда, че това ще създаде добри практики, които занапред ще се ползват и от много други общини.

Процедурата бе обжалвана още на етап документация с детайлно обследване на условията, с критериите, които Община Пловдив беше заложила. А обжалването премина през всички възможни инстанции. След последното решение на Комисията за защита от конкуренцията, че процедурата е проведена законосъобразно, последва и днешното официално подписване на договорите с фирмите превозвачи.

Основен фактор в заложените критерии е годината на производство на автобусите, което означава, че Пловдив ще получи 65 чисто нови автобуси, които ще обслужват 8-те линии на градския транспорт. Направената инвестиция е за 13 милиона лева.

„Това е едно добро управленско решение на Община Пловдив. Инвестирахме средства в системи за управление и превоз, които дават възможност за повишаване качеството на услугата, възможности за по-достъпен транспорт, по-модерен и по-редовен такъв”, обясни кметът Иван Тотев. „Инвестициите в центъра за управление на трафика, съчетани с едни добри процедури по Закона за обществени поръчки, гарантират нови автобуси на град Пловдив и предоставяне на качествена услуга за гражданите”, допълни още той.

По време на официалното подписване от превозваческите фирми се ангажираха в следващите години град Пловдив да получи изцяло нов автобусен парк и подмяна на старите машини.

Догодина изтича срока на договорите, сключени през 2007-ма година за други 13 линии.  Финализирането на сегашната процедура със съответните законосъобразни мотиви, означава, че те ще бъдат използвани за следващата процедура през 2017-та година и която ще е за 105 автобуса.