Вие сте тук: Начало Новини 500 незаконни пътни знаци премахнати след заповед на кмета

500 незаконни пътни знаци премахнати след заповед на кмета

Табелите със знак Т-17, предупреждаващи за репатриране с “паяк“, бяха демонтирани през уикенда.

Близо 500 табели със знак Т-17, забраняващи спирането и паркирането по пловдивските улици и предупреждаващи за репатриране с “паяк“, бяха демонтирани в събота и неделя след разпоредената преди седмица от кмета инж. Иван Тотев проверка за тяхната законност.

Това са близо 70 на сто от всички забранителни знаци в града. Още в петък специално създадената комисия беше готова с доклада и реагирахме мигновено, съобщи заместник-кметът по транспорта инж. Александър Държиков. Според Закона за движение по пътищата принудителното преместване на автомобилите е административна мярка, която се прилага само в случаите, когато автомобилите пречат на трафика, пешеходците или безопасността на движението, уточни той. Повече знаци в Пловдив са поставени, за да се печели от тях, смята инж. Държиков, като се мотивира с факти: на месец се репатрират средно по 2000 автомобила и се налагат само по 150 глоби с фиш.

Ще обърнем тази тенденция, увери инж. Иван Тотев.  Днес до към обед например нямаше нито един репатриран автомобил.

Няма да развиваме стопанска дейност и да търсим печалби от „паяците“, целта ни е да въведем ред в трафика, ясно заяви кметът и припомни, че това е едно от предизборните обещания на ГЕРБ. Сключеният в последните дни на предишния мандат договор с фирма за репатриране ще бъде обжалван в съда.

Започва проверка и на служебните паркоместа. Първоначалните впечатления са, че много от тях също са незаконни и не носят никакви приходи на общината. За синята зона и SMS-паркирането ще се търси експертна помощ от София.