Вие сте тук: Начало Новини 45 милиона лева ще струва изграждането на пробива под централната жп гара в Пловдив

45 милиона лева ще струва изграждането на пробива под централната жп гара в Пловдив

Очаква се съоръжението да бъде изградено изцяло до 2022 година.

„От 2014 година Община Пловдив работи по проекта за пробив под ЖП Гарата заедно с НКЖИ, като вече има подписани два меморандума за сътрудничество. Проектът е в напреднала фаза, като е минал през няколко заседания на ЕСУТ“, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев при представянето на проекта за пробива под Централна жп гара.

Съгласно апликационната форма и предварителните разчети стойността на съоръжението, което ще се финансира от държавата и чрез европейски програми е 45 милиона лева. Очаква се да бъде изградено изцяло до 2022 година. То ще започва от колелото на Централна жп гара и ще завършва до улица „Димитър Талев“ и булевард „Македония“.

„На всеки един от етапите дебатираме и взимаме съответните решения. Проектът е важен, защото затвърждава Пловдив като ЖП възел в посока Бургас и Истанбул и го превръща в логистичен център за Южна България, за което помага и изградения интермодален терминал“, посочи още кметът.

Преди изграждането на пробива ще бъдат направени нови пътни връзки между северната и южната част на града – „Модър- Царевец“, разширение на улица „Кукуш“ от бул. „Македония“ до надлез „Родопи“.

Засега не се предвижда отчуждаване на имоти от южната страна на пробива, стана ясно от представянето, като включването на съоръжението ще стане в съществуващите улици.

Тунелът на пробива ще се увеличи от северната страна с още 100 метра, ще се направят и локални платна в участъка от улица „Тракия“ до „Велико Търново“ и ще се осъществят връзките между бул. „Васил Априлов“ и колелото на Гарата. В подземното преминаване ще има две платна с по две ленти. Едното платно с две ленти ще излиза до улица „Димитър Талев“ еднопосочно, а другото до булевард „Македония“ в другата посока.

„След уширението с улица „Кукуш“ и връзката със съществуващия надлез „Родопи“, изграждането на връзката „Модър – Царевец“ и строежа на съоръжението - пробив под Централна  гара, т.е. след изграждането на няколко връзки между северната и южната част на града, ще се пристъпи към премахване на бетонния мост“, обясни инж. Красимир Папукчийски, генерален директор на НКЖИ. „Това се очаква да стане след 2021 година.  Пловдив е транспортен хъб в Южна България, където са ситуирани три автогари и жп гари. С милионите инвестиции изградихме и ще изградим много добра инфраструктура, заради което очакваме времето за пътуване между Пловдив и София е стане 1 час“, съобщи още той.

При изграждането на пробива под Централна ЖП гара ще се търси технология за минимизиране на неудобствата. Наложително е временно затваряне на булевард „Васил Априлов“ докато трае изграждането на подхода към съоръжението, където ще бъдат изградени и две локални платна отстрани, които да правят връзка с колелото, бул. „Христо Ботев“, улица „Иван Вазов“ и булевард „Руски“. Засега не се предвижда затваряне на булевард „Христо Ботев“. Съоръжението ще започне да се изгражда от южната част, допълнително ще има 11 коловоза, контактна мрежа и подходи. Срокът е две години.

Инж. Красимир Папукчийски обясни, още че ще бъде изградена допълнително 160 км високоскоростна жп линия до Бургас, като средната скорост ще бъде 130 км/ч.

„Бетонният мост трябва да бъде премахнат, тъй като не отговаря на височината за преминаване на скоростна жп отсечка. Той трябва да се вдигне минимум с 1,6 метра, при което радиусите и наклоните няма да отговарят на изискванията за безопасност, а няма къде да се развият развръзките и технически да се изпълни“, обясни инж. Балчев от екипа, изготвил проекта за пробива.

Гражданите ще пресичат безопасното  железопътната инфраструктура  посредством пасарелки с асансьори, разположени на три места. Влаковете ще влизат в района на жп гара Пловдив със 130 км/ч, а не както сега 40 км/ч. Пешеходният подлез на Централна гара се запазва.