Вие сте тук: Начало Новини „Капана“ светва за новородените бебета в Пловдив

„Капана“ светва за новородените бебета в Пловдив

Пловдивският квартал „Капана“ светва за всяко новородено бебе в града под тепетата. Тази вечер на пресечката на ул. „Христо Дюкмеджиев“ и ул. „Йоаким Груев“ бе даден официалният старт на проекта „На родените днес“. Символичното начало дадоха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, художникът и управител на сдружение „Изкуство днес“ Емил Миразчиев,  италианският художник Алберто Гарути, който е автор на проекта, както и представители на пловдивски болници.

От днес в продължение на цяла година уличното осветление на квартал „Капана“ ще започне да пулсира всеки път, когато се роди дете. Светлините са свързани с родилните УСБАЛАГ „Селена“, УМБАЛ „Св. Георги“, УМБАЛ „Пловдив“ и клиника „Торакс“. Отделенията са оборудвани с бутон, който ще бъде натискан от член на екипа при всяко раждане. На земята монтирана каменна плоча с информация за проекта. А неговата цел е да събуди у гражданите щастие и чувство за принадлежност.

Квартал „Капана“ е сърцето на града и е символичен знак, че проектът се осъществява точно тук, заяви кметът Иван Тотев.

Проектът се реализира за изложбата Metaphorai, 24-то издание на Седмица на съвременното изкуство с куратори Катя Ангелова и Алесандра Поджанти. Той е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се осъществява с подкрепата на Fondazione Shapdiz и АДД България.