Вие сте тук: Начало Новини 19 послания за толерантност прозвучаха от Епископската базилика на Филипопол

19 послания за толерантност прозвучаха от Епископската базилика на Филипопол

Изказвам огромен респект към Вашата подкрепа за този изключително важен за Пловдив, България и света проект, който е плод на труда, куража и екипната работа на много хора. Благодаря на Нанси Шилър, на проектантите, които ни окуражаваха, когато трябваше да вземем тежки решения, за да разкажем историята на това място. Място, през което са преминавали различни народи, което най-добре пресъздава и историята на нашия град, който през годините се превърна в символ на толерантност и респект към различните вярвания и етническа принадлежност.

Това заяви кметът Иван Тотев по време на инициатива в Голямата Епископска базилика на Филипопол. В нея се включиха 19 посланици на страни от цял свят и отправиха послание за толерантност, разбирателство и уважение.

„Благодаря на всички, които участват във възстановяването на Голямата базилика. Нашето послание е ЗАЕДНО, което най-добре пресъздава града и хората в него“, подчерта кметът на Пловдив Иван Тотев.

Символично всеки от гостите почисти една от най-красивите мозайки, тази с големия паун, намираща се близо до централния вход на Базиликата.

Мотото на днешната инициатива бе „Камъче по камъче. Ръка за ръка“. Посланията бяха обединени от думите на Васил Левски – „Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност“.

Отправените послания - всяко на своя оригинален език, на български и на английски, ще бъдат гравирани на стена в публичното пространство до бъдещия вход на Епископската базилика на Филипопол. А нейното откриване предстои през септември 2019 г.

Новата й сграда ще представи реставрираните великолепни мозаечни подове, колоните и всички открити архитектурни елементи на една от най-големите раннохристиянски базилики в Европа в нов културен, общностен и образователен център.

Културният център ще разкрие над 2 000 кв. м. римски мозайки от IV-VI в. сл. Хр., експонирани в два уникални пласта на две нива - in situ и на втори етаж.

Мозаечните подове включват над 100 уникални медальона с различни видове птици – от танцуващи токачки до пауни с разперени опашки, от бъбриви папагали до птичка, която храни малкото си.

Културният център „Епископска базилика на Филипопол” е резултат от публично-частно партньорство между Фондация „Америка за България” и Община Пловдив.

Процесът по реставрацията на Епископската базилика започна през 2014 г. и надгражда опита на Фондация „Америка за България” и Община Пловдив от успешната реставрация на Малката базилика.

Античните мозайки и многобройните артефакти ще бъдат изложени и представени чрез технологични решения от последно поколение, включващи виртуална реалност и интерактивни панели.

Центърът включва и интерактивна детска „Зона на откритията”, която представя историята на Базиликата по разбираем, вълнуващ начин, както и външна детска площадка, реализирана с дарение на EVN. EVN ще предостави и станция за зареждане на електрически автомобили на паркинга на Базиликата.

Работата на над 450 доброволци - студенти, адвокати, съдии, музиканти, представители на граждански организации, писатели, членове на дипломатическия корпус, бе ключова за разкриването на мозайките.

Епископската базилика на Филипопол е включена в индикативния списък на ЮНЕСКО.