Вие сте тук: Начало Медии ТОТЕВ: За четири години ще решим проблемите с уличните дупки

ТОТЕВ: За четири години ще решим проблемите с уличните дупки

В програмата за тази година е включено преасфалтиране на такива големи булеварди като “Цар Борис III Обединител”, “Христо Ботев”, “6-ти септември”

- Г-н Тотев, какво прави администрацията за ремонт на улиците?

- В момента районните кметове кърпят. Лично аз завчера бях на инспекция в “Тракия” и се убедих, че се работи. Смятам, че с аварийните ремонти ще се справят. Бюджетът влиза в сила на 1 март и през другата седмица районите трябва да подготвят процедурите за възлагане на обществени поръчки за уличната инфраструктура.

- Как ще се разпределят заложените в бюджета 7 млн. лева?

- В програмата за тази година е включено преасфалтиране на такива големи булеварди като “Цар Борис III Обединител”, “Христо Ботев”, “6-ти септември”. Средствата са от софийския боклук. Освен това в сумата са включени и парите от гаражите, с които се разпореждат районните кметове. Тя е около 4 млн. лева.

- Само половината от гаражните пари е разпределена за улици, останалите са за паркинги, осветление, градинки. Ще има ли допълнителни средства?

- Предвиждаме също така за районите още 1.5 млн. лева от софийските отпадъци. За голямата община ще има около 4 млн. лева за преасфалтиране. Най-вероятно тази година ще асфалтираме и бул. “Ал. Стамболийски”. Смятаме още през март да обявим процедурите. С така планирана работа за четири години до голяма степен ще решим проблема.

- Не съжалявате ли, че ГЕРБ не даде възможност на Славчо Атанасов да ремонтира улиците и сега дупките се струпаха на вашата глава?

- Категорично не съжалявам, че спряхме намерението на бившия кмет да взима пари назаем. Съфинансирането на общината по Водния проект е 16 млн. лева. Ако бяхме дали на Славчо Атанасов да изтегли заем за вътрешнокварталните улици, сега нямаше да реализираме проекта, тъй като кредитният ресурс на Пловдив щеше да е изчерпан. Предстои да кандидатстваме за втория гребен канал по програма “Джесика”, която също е кредитна институция.

- Кога ще свърши сагата с дупките?

- Всичко зависи от парите и от изпълнение на бюджета. Отсега искам да кажа, че положението с такса смет е трагично. В момента взимаме средства от другаде, за да покриваме разходите за чистота. После ще трябва да ги възстановяваме. Полагаме усилия и ако изпълним планираните приходи в бюджета, ще има резултат.

Интервю на Валя Йеремиева, вестник "Марица"