Вие сте тук: Начало Медии Тодор Чобанов: Пловдив е като неразработена златна мина за туризма

Тодор Чобанов: Пловдив е като неразработена златна мина за туризма

Пловдив е като неразработена златна мина за туризма. Всъщност, тази златна мина преди години работеше доста добре, тогава градът беше едно от най-интересните места в България

"Пловдив е като неразработена златна мина за туризма. Всъщност, тази златна мина преди години работеше доста добре, тогава градът беше едно от най-интересните места в България, а Старият град беше посещаван от туристи целогодишно. Сега обаче трябва да си зададем въпроса: какво не е наред и как да започнем да работим за това да се върне туризма в дневния ред на града и Пловдив да стъпи мощно на картата на европейския такъв", заяви днес в Пловдив зам.-министърът на културата Тодор Чобанов, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това стана по време на презентацията на кандидата за кмет на ПП ГЕРБ Иван Тотев в Камерната зала на Драматичния театър, на която той представи целите и мерките за развитие на туризма в Пловдив и превръщането на града в предпочитана туристическа дестинация.

По време на срещата Чобанов наблегна на факта, че тенденциите в Европа сочат, че туризма играе много важна икономическа роля за развитието на селищата.

"Смята се, че около 10-12% от брутния вътрешен продукт в Европейския съюз се поражда от туризма и свързаните с него индустрии. България не прави изключение от това, тъй като ние сме туристическа държава", допълни още зам.-министърът и поясни, че за да се работи в тази посока, са необходими няколко неща.

"Пловдив трябва да стане много интересен за гостите на града. Тези забележителности, които ние добре знаем като граждани на този град, трябва да се поддържат в безупречно състояние. Като се започне от Стария град-сърцето на Пловдив, и се мине през Античния театър, Небет тепе, Античния стадион, Голямата и Малката базилика, Одеона и Форума, всички те трябва да се приведат в такъв вид, че туристите не само да минават през града, а да идват да разглеждат и да остават тук", каза още Чобанов.

Според него, Пловдив  има уникален шанс да се превърне в много добра туристическа дестинация, защото се намира на две големи туристически оси: оста изток-запад, която скоро ще бъде подплатена с голяма пътна артерия-автомагистрала "Тракия" и втората ос: север-юг, а именно връзката с Родопския регион, на който също предстои да се развива и в която влиза и връзката на България с Гърция.

Видео тук: ГЕРБ превръща Пловдив в атрактивна туристическа дестинация

Източник: http://news.plovdiv24.bg/296592.html