Вие сте тук: Начало Медии Стефан Дедев: Славчо Атанасов направи само едни тоалетни с мажоретки

Стефан Дедев: Славчо Атанасов направи само едни тоалетни с мажоретки

С депутата от ГЕРБ Стефан Дедев разговаря Радко Паунов - Г-н Дедев, вярно ли е, че в ГЕРБ сте притеснени от кандидатирането на Славчо Атанасов за втори мандат? - Никак, ама никак. Знаехме, че той ще се кандидатира, въпреки усукванията и уговорките, че щял да мисли и да реши сам. Странно е, че обвърза собствената си особа с рождената дата на Левски, на която обяви, че иска втори мандат. Според нас ако той бъде още 4 г. кмет, това ще е във вреда на Пловдив.

- Откъде сте сигурни?

- Погледнете му отчета - изключително манипулативен. Всичко, което си приписва, е дело на предишния кмет д-р Иван Чомаков. Той му завеща почти изградени булеварди, детски градини, Археологически музей, втория мост на Герджика, Синдикалния дом. Остави му да харчи и от 50-милионния заем. Атанасов направи единствено тоалетни, които бяха открити с мажоретки.

- Самият кмет казва, че лесно се правят първи копки, но трудно се режат ленти. Атанасов довърши изброените от вас обекти. Не е ли така?

- От думите му излиза, че в Пловдив всичко е брилянтно и градът няма никакви проблеми. Това изобщо не е вярно. Има десетки запуснати места, а неуредиците са много. Отидете в Стария град и ще се уверите.

- Чакайте! Кое не е вярно - че има нови булеварди и оправени градинки в Пловдив?

- Вече казах, че са направени с 50-милионния заем на предишния кмет. Сегашното управление трябваше да разшири западното платно на "Руски", но не го направи. Как 4 г. не му стигнаха за това? Да има реконструирани паркове в Пловдив? Не! Посадиха 1 милион цветя и те изсъхнаха. Налива се от пусто в празно. От отчета на Атанасов видяхме, че нищо няма да бъде оставено за следващия кмет. Той ще завари една празна и катастрофирала община.

- Не ви ли стряска, че Атанасов не брои вашия кандидат Иван Тотев за сериозна конкуренция?

- Така си мисли той. Ще си говорим след изборите. Електоратът на тези партии, които застават зад него, се свежда до няколко души. Какво влияние и членска маса имат НДСВ, ССД, Радикал-демократическата партия и земеделците от "Ал. Стамболийски"? Избирателите не обичат да залагат на хора, които не могат да им гарантират, че ще отстояват техните политически убеждения в следващите 4 години. Излишно е да припомням, че Атанасов стана кмет благодарение на десния вот в Пловдив, а само година по-късно го подмени и вкара БСП във властта.

- Според кмета, вие от ГЕРБ сте абдикирали от управлението на Пловдив, а той е бил длъжен да се защити?

- Това не е така. И какво последва от неговите конфронтационни действия? Пловдив пострада. Кметът не можа да намери общ език нито с правителството на Станишев, нито с кабинета на Борисов. Това говори, че той не е диалогичен. А разбирателството на местната власт с централната е много важно за един град. Общините, които имат добра комуникация с правителството, се развиват. Примерите са очевидни. Включително и Пловдив през последните 20 г. е имал периоди на такова разбирателство. От което е печелил градът и неговите жители. За 20 месеца беше изграден надлез "Родопи", когато правителството на Иван Костов даде милиони на кмета Спас Гърневски и той ги вложи в инфраструктура. Надяваме се в следващия мандат Пловдив да има кмет, който да действа в синхрон с правителството на Борисов.

- Тази теза бе определена от Атанасов като "рекет" и "изнудване"?

- Напротив, това е единственият шанс за града да се развива. България е централизирана държава и е много важно отношението на правителството към местната власт. Нужен е диалог, а ГЕРБ може да го гарантира.

Тотев_Чобанов_А_Театър- Добре, кажете какво да очакват пловдивчани, ако вашият кандидат спечели?

- Ще ви отговоря с цитат на премиера Борисов. Той каза: "В Пловдив нещата ще започнат да се случват".

- Какво например?

- Поради липсата на диалог между държавата и общината, Пловдив изпусна големи инфраструктурни проекти. Изтървани бяха близо 6 млн. лева за Небет тепе. Такива пари не могат да се отделят от градския бюджет. Нашият кмет ще направи силен екип за усвояване на европейски средства по примера на Бургас. В него вече са постъпили над 180 млн. лева по този параграф, а в Пловдив едва 7 милиона. Но кметът на Бургас е всеки ден по министерствата, докато Атанасов не е добре приет.

- Имате самочувствие на първа сила, но на изборите се очертава ГЕРБ да бъде срещу всички?

- Изобщо не е така. Това го говорят нашите опоненти. Ние работим с широки обществени групи. Преди седмица в областната администрация депутатът Менда Стоянова и губернаторът Иван Тотев събраха над 40 спортни клуба, които не са политически ангажирани. Те се срещнаха с министър Свилен Нейков и разискваха за бъдещето на спорта в Пловдив. По същия начин зам.-министърът на културата Тодор Чобанов повече от 2 г. работи с областния управител за възстановяване на емблематичните паметници в града. Така, че очакаме широка обществена подкрепа.

- Защо не водите активна предизборна кампания?

- Защото тя започва 30 дни преди датата на вота. Всички други прояви, на които сме свидетели в Пловдив, са незаконни. Странно е, че никой не санкционира тези билбордове с политическа насоченост.

- Какви придобивки за Пловдив донесе вашият кандидат, докато е областен управител?


- Малко ли е, че с негови усилия летище "Пловдив" заработи? На 3 ноември стартира трета редовна авиолиния. Виждате колко много държи да бъдат възстановени античните паметници, за да се развива туризмът. Никой през последните 20 г. не е обръщал такова внимание на античното наследство.

- От думите ви излиза, че ако вашият кандидат спечели, Пловдив го чака благоденствие?


- Ще идват повече средства, а това е гаранция за просперитета на града. Така ще си възвърне второто място, а сега е извън петицата на градовете в България.

- Вие ли ще дирижирате изборите на ГЕРБ в Пловдив?

- Ще бъда един от тези, които ще работят.

- На каква кампания залагате?

- На позитивна.

- Ако опонентите ви атакуват с компромати, как ще реагирате?

- Нито една политическа сила не е спечелила с негативна кампания. Ние ще бъдем градивни.

- Има ли опасност МВР да се превърне в щаб на ГЕРБ?

- Това са пълни глупости. МВР е деполитизирано. Много хора отсега почват да се оправдават заради бъдещата им загуба на изборите.


Интервю на депутата Стефан Дедев за вестник "24 часа" http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=971740