Вие сте тук: Начало Медии С 265 млн. лева бюджет Пловдив става строителна площадка

С 265 млн. лева бюджет Пловдив става строителна площадка

Интервю на вестник "Марица" с кмета инж. Иван Тотев

- Инж. Тотев, какъв ще бъде бюджетът на 2015 г. - на оцеляване или на развитие?

- Започнахме мандата с бюджет, който беше едва ли не на спасението, тъй като поради ред независещи от нас причини община Пловдив завърши 2011 г. с 10 млн. лева неизпълнение на планираните приходи. През 2012 г. приехме бюджет, който трябваше да компенсира този недостиг на средства, и бяхме предпазливи по отношение на разходите. През 2013 и 2014 г. гарантирахме растеж на постъпленията, като казахме, че това са бюджети, с които се гради Пловдив. По време на мандата на Пламен Орешарски нито един пловдивчанин не разбра, че община Пловдив е в немилост и тъй като сме в опозиция на правителството, за нас няма нито една стотинка от тъй наречения инвестиционен фонд. Въпреки това продължихме да обновяваме улици, паркове, Стария град, „Капана“. В последните две години бюджетите  бяха много стабилни благодарение на изключително балансираната финансова политика и добрата работа на екипа на общината. Бюджетът за  2015-а ще бъде много по-голям - около 262 млн. лева. И ако мога с една дума да кажа какво представлява той, това е приемственост.

- Какво имате предвид?

- Приемствеността между двата екипа, които ще управляват Пловдив тази година. Започваме 2015-а с мандат на един действащ в момента Общинския съвет и ще я завършим  с друг след местните избори. Затова в бюджета залагаме проекти, които ще се изпълняват през 2016 и 2017 г. Така например в бюджета за тази година планираме средства за старта на реконструкцията на  бул. „Васил Априлов“ и „Проф. Цветан Лазаров“, но тя ще продължи и през 2016-а. Сега започваме  проектиране на новата визия на Марица, което задължава следващия екип на общината да работи в тази насока и през другата година. През 2015-а стартираме процедурите  по изграждането на втория гребен канал и залагаме средства за 2016-а. Същия принцип прилагаме с предстоящата реконструкция на пл. „Централен“ и експониране на археологическия комплекс „Римски форум“. Само когато има приемственост в управлението, може да се гарантира устойчиво развитие на града.

- Бюджетът за 2014 г. беше 220 млн. лева. Откъде идва разликата от 40 милиона?

- От допълнителното финансиране, което осигурихме, за да не спира развитието на града. Това са държавната субсидия  за завършването на многофункционалната  спортна зала, което ще стане факт след няколко месеца, заемът от ЕБВР, договорен за четирите възлови булеварда, средствата от фонд „Флаг“, както и от местните приходи, осигурени за редица важни проекти.  

- Със заем по програма „Джесика“ ли ще строите втория гребен канал?

- Не. Тази година започваме с общински пари. Планирали сме 7 млн. лева от местния бюджет и ако решим, можем през 2016 г. да вземем още 7 млн. лева по „Джесика“ или да продължим строителството с наши средства.

- Колко пари сте заделили за ремонти и строителство?

- Само  по транспортния проект, който в голяма част представлява строителство, ще инвестираме 40 млн. лева. Цялата ни капиталова програма е за над 70 млн. лева.

Заедно с проектите, които започваме - визирам такива обекти като бул. „Васил Априлов“ и „Проф. Цветан Лазаров“, - инвестициите ни надхвърлят 100 млн. лева. От местни приходи планираме преасфалтиране на улици първа категория за 3 млн. лева, сред които са Рогошко шосе, както и отсечката от Асеновградско шосе от караулката до разклона, която искаме за безвъзмездно управление от община „Родопи“, за да я поддържаме. Шестте района стартират своите програми за ремонти на вътрешноквартални улици и благоустрояване  за 2,5 млн. лева. В следващите два месеца районите ще получат още  между 1,5 и 2 млн. лева. Със заема на ЕБВР започваме изпълнението на четирите проекта -  реконструкцията на Коматевско шосе, бул. „Руски“, павираната част на бул. „Шести септември“, новия булевард „Северен“. В бюджета са предвидени средства за  моста на бул. „Васил Априлов“, надлез „Скобелева майка“ и Цариградско шосе, за осветление на Карловско шосе до магистрала „Тракия“, който участък попада в землището на община „Марица“. За първи път ще обслужваме входно-изходните артерии на съседните общини с цел да са комфортни за пътуване.

- Не е ли утопия да бъдат усвоени толкова средства, при положение че досега годишно строителната програма варираше между 30 и 40 млн. лева и  част от обектите се отлагаха?

- Правим всичко възможно, за да реализираме набелязаните проекти. Успяхме да увеличим инженерния състав и привлякохме повече  и по-добри специалисти в администрацията. Добре е, че проектите са мащабни, с големи стойности, а доста от тях са в напреднал стадий като процедури. Даваме си сметката, че годината ще бъде много тежка като обем на работата, която сме си поставили за цел да свършим. Посочените дотук обекти са само една  част от задачите. Продължаваме с пешеходните зони и ремонт на тротоари, за които вече сме възложили поръчка за 3,5 млн. лева, с реконструкцията на общинските къщи в Стария град и по Главната, на Античния театър и Одеона. Завършваме проекта на Цар-Симеоновата градина, като успоредно с това ще бъде подменен тротоарът на ул. „Авкс. Велешки“. Предвидили сме средства в бюджета за ремонт на пешеходния подлез от северната страна на Тунела, който ще служи за връзка между Капана и Стария град.

- По ваше предложение, включено в дневния ред на сесията,  общинските съветници трябва да одобрят днес 110 млн. лв. задължения за разходи през 2014 г., превишени с 20 млн. лева, и 132 млн. поети ангажименти за разходи за същата година, надхвърлени с 26 милиона. Какви са тези стряскащи суми?

- Това са дългосрочните договори. Министерството на финансите прилага нова методика по много странна формула, която не показва обективната картина на състоянието на бюджетите и тяхното изпълнение. Ще посоча конкретни примери. Един от договорите е за почистване на Пловдив, който е 5-годишен и на стойност 40 млн. лева. Той се счита за ангажимент на общината, но сумата реално се разпределя по години и се формира от приходите от такса смет в план-сметката за чистота. Фактически ние не дължим 40 млн. лева, но сме поели ангажимент пред избрания изпълнител, че тези пари ще му бъдат изпратени за услугата в следващите години. Такива са договорите за доставка на горива на бюджетните звена, за снабдяване на детските градини с хранителни продукти, сключени за няколко години, по кредитите за Белодробна болница, за строителство на спортната зала към ГБС. Тази формула не би трябвало да се коментира като задлъжнялост, защото не можеш да ръководиш община, ако нямаш договор за почистване или за храна в детски градини. Ще дам още един пример. През септември отписахме 40 млн. лева задължения по договор с гръцката фирма „Актор“.

Община Пловдив не е имала дълг към фирмата, но в договора за Градския дом на културата още навремето е било записано, че ако до септември 2014 г. не се стартира проектът за  изграждането на втори и трети етап, той се анулира. До този момент обаче ни висеше задължението за 40 млн. лева,  каквито пари на практика не съществуваха. Методиката е нова, въведена е през 2013 г. вероятно за повече прозрачност, но далеч не всеки я чете правилно и затова се стряска от посочените суми.

- Опозицията ви обвинява, че взимате заеми и обричате общината на финансов колапс през 2018 г., когато изтича гратисният период и трябва да се плащат милиони левове на банките. Не рискувате ли?

- Нашето желание е ГЕРБ да управлява Пловдив и следващия мандат. Заявявам най-отговорно като председател на ГЕРБ в Пловдив, като областен координатор и като кмет, че целта ни е да спечелим втори управленски мандат. Това означава, че прогнозите на опозицията за разруха, която ще последва в следващите години, или са неверни, или ние сме готови да понесем отговорността, защото сме сигурни, че на този, който ще управлява през следващия мандат, няма да му е много тежко. Финансовото състояние на общината е стабилно и не може да бъде влошено заради изплащането на заемите. Давам пример: през 2014 г. имаме 5 млн. лева преизпълнение на местните приходи в сравнение с  2013 г., без да сме увеличили  данъци, такси, наеми и услуги. Вноските по заемите през 2014-а бяха 7 млн. лева, тоест ние сме ги покрили само от преизпълнението на приходите. Бюджетът на общината със сигурност ще се увеличава през следващите години, Пловдив е един от малко задлъжнелите градове и тази мантра за фалит и разруха, която се повтаря многократно, е откровена лъжа. Пловдив не е задлъжнял и може да покрива безпроблемно своите разходи. Това ви го казвам категорично и отговорно.

- Как изглежда  бюджетът на културата по време на подготовката за Европейска столица?

- За културни събития през тази година вече дадохме 1 млн. лева, а сега сумата ще бъде увеличена. Отделно сме осигурили 500 000 лева за фондация „Пловдив 2019“ и 1,5 млн. лева за подготовка на проекти. Тази година залагаме в бюджета проектиране на реконструкцията на Художествената галерия на ул. „Гладстон“ с възможност за надстрояване на сградата с метална конструкция. На проектантите ще дадем задание да проучат за премостване на „Гладстон“ и пешеходно свързване на галерията с Цар-Симеоновата градина. Това е единствената галерия в Пловдив, която може да бъде развивана и да се открие до 2019 г. Ако искаме да докараме, примерно, изложба на Моне, това в момента няма как да стане, защото нито една галерия в Пловдив не може да предостави необходимите условия за опазване на картините.  Галерия ще има и под стълбището на „Каменица“. Единият вариант  е да я поддържаме с общински средства, другият - да намерим частен партньор, който да я вземе под наем.

- Каква ще е финансовата година за общината на фона на кризата в страната?

- Пловдив  излезе от криза през 2014 г. Имахме преизпълнение на всички приходи, а ръстът на постъпленията от данъците, с които се облагаха частни сделки, показа, че има трайна тенденция за раздвижване на пазара. Факт е, че наемателят на сладкарницата на Римския форум плаща вече шест месеца по 5000 наем. Нали разбирате, че ако там няма хора, той би се отказал от заведението. Факт е, че за търговските площи в Детмаг „Снежанка“, които обявяваме под наем за 18 000 лева на месец, вече има трима кандидати. Получаваме постоянни заявки за маси за сервиране на открито в „Капана“. Около Пловдив се строят три завода. Това говори, че бизнесът се съживява и без никакви съмнения очакваме 2015-а да бъде по-добра.

- След като нещата вървят толкова оптимистично, а общината е богата, ще се кандидатирате ли за втори мандат?

- През август ще направим  анализ как всеки от нас се е справил с работата, кои от обещанията на районните кметове и общинските съветници са изпълнени и кои не и тогава да говорим за конкретните кандидати. Със сигурност ще има промени и нови лица, но все още е рано да се каже кои ще са те.

-  Тоест вашата кандидатура за кмет, както и на другите ви колеги ще станат ясни един месец преди регистрацията за изборите?

- Така се планира в ГЕРБ. Но ако председателят на ГЕРБ реши, може да обяви кандидатите и през май, февруари или април. (смее се) В интервюто си Симеон Дянков разказа, че е научил за назначаването му за финансов министър, докато е пътувал в такси. Премиерът му е предложил да стане министър на икономиката, но Дянков е казал, че предпочита да е на финансите. Разделили са се с уговорката, че ще говорят пак, а след това по радиото Дянков научава, че е назначен за финансов министър.  По принцип в ГЕРБ това се случва, но ако няма такива „случаи“, кандидатите ще бъдат определени през август.