Вие сте тук: Начало Медии Разкопават пловдивската Троя

Разкопават пловдивската Троя

вестник "Твоят ден", автор Радко Паунов

Най-мащабните разкопки в центъра на Пловдив започват през май. По размах те ще се доближат до тези на Троя, разкрита от Хайнрих Шлиман. През 1873 г. той съобщава на света, че е попаднал на съкровището на цар Приам.

140 години по-късно на видната пловдивска археоложка н.с. Елена Кесякова се пада тежката задача да разкрие западната част на Римския форум. Тя лежи под земята между централна поща и Цар-Симеоновата градина.

Отдолу се намират мраморни колони, орнаменти, капители, статуи, магазини, каменна настилка на повече от 1800 г. В близост пък е неразкритата монетарница на Филипопол. Проектът е грандиозен и по предварителни изчисления ще глътне над 2 милиона лева. Ако се реализира, Пловдив ще има един от най-представителните антични паметници на римското монументално строителство.

Проучванията стартират тази пролет, категоричен е кметът Иван Тотев. За тях са отделени 100 000 лева. "Ако се наложи, още ще търсим", заяви той. Армия от студенти и безработни ще помага на археолозите.
Цялото пространство, което трябва да се разкрие, надхвърля 2-3 декара. Ще се копае точно там, където в момента се намират цветарниците. Близките дървета вероятно ще паднат.

Тотев е убеден, че т.г. ще се разкопаят не повече от 300 кв. метра. "Въпросът е да локализираме западния вход на форума с колонадата и аркадата над нея", казва той. От няколко дни той привиква автора на проекта арх. Румяна Пройкова и археолозите Елена Кесякова и Мая Мартинова. "Разкопките трябва да приключат догодина напролет заедно с цялостната реставрация и консервация", непреклонен е кметът. На Кесякова й се изправят косите от кратките срокове (виж интервюто с нея долу).

През това време арх. Пройкова, чието дело е реставрацията на Римския стадион, подготвя техническия проект за форума. От идейната й разработка се вижда, че пространството ще придобие облика на древния Рим. В отсечката между бившата Руска книжарница и централния площад ще бъде издигната колонада с арки. Това са така наречените западни пропилеи. Минувачите ще слизат с няколко нива, за да прекосят терена, пренасяйки се в древния Филипопол.

Античната настилка ще бъде запазена, а отстрани - затревено и с много цветя. "За да не бъде неудобно за трудноподвижните граждани, ще се запази нивото на сегашната пътека откъм самата поща. Тя ще е широка около 20 м", уточнява Тотев. Според него идеята на мащабния проект е да се покаже на света какви богатства се крият под сегашния площад.

"Докато вървят разкопките, стартираме обществена поръчка за избор на фирма, която да издигне мраморните колони и да реставрира находките във вида, в който са съществували преди 18 века", обяснява Тотев. Разрешенията за проучването щели да бъдат издадени светкавично от министерството на културата. Разкриването на форума е част от цялостното виждане на общината за възстановяване на културно-историческото наследство. За Античния театър са предвидени т.г. 50 000 лева. Под сцената има помещения, които биха представлявали интерес за туристи. Отделно за второто ниво на Римския стадион, в който са вложени 2 млн. лева, се искат средства от културното министерство. С тях ще бъде изграден стъклен асансьор, който да отвежда до долното ниво. Други 230 000 лева се дават за реконструкция, художествено осветление и проучвания на помещеята под Одеона на ул. "Гурко".

С реализацията на тези проекти ще покажем античния блясък на Пловдив, обобщава Тотев.