Вие сте тук: Начало Медии Пловдив става домакин на световни първенства, ако има втори канал

Пловдив става домакин на световни първенства, ако има втори канал

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев: Нова зоологическа градина, екопътеки, водни колела, атракции, паркинги са част от проекта.

- Г-н Тотев, природозащитниците се опасяват, че с изграждането на втория гребен канал ще се наруши екологичният баланс на парка. Как ще ги убедите, че имаме необходимост от това съоръжение?

- Тези опасения са несериозни. Всеки от нас сам избира къде да живее. Единият вариант е да предпочетем природна среда, да отидем в планината, да се настаним в кошарите, да садим картофи и да се радваме, че водим екологосъобразен живот. Другият е да направим градската среда комфортна. Това не може да стане без развитие. По какъв начин Пловдив може да се развива - да бъде икономически привлекателен, да бъде домакин на големи събития, да се говори за града в национален и международен мащаб? Една от стъпките, която вече направихме, е за изграждането на многофункционална спортна зала. Тя ще бъде единствена в България с колоездачна писта. И такъв Гребен канал като нашия в Югоизточна Европа няма, затова имаме две поредни домакинства - европейско и световно по гребане. През икономически слабия месец август ще имаме 2500 посетители - американци, европейци, австралийци. Две седмици те ще харчат парите си в Пловдив, а за нашия град ще се говори в целия свят.

- След като имаме канал, за какво ни е вторият?

- Трябва да направим следващата стъпка - да станем домакини на световни първенства и Пловдив да се презентира по “Евроспорт” и другите телевизии, които отразяват тези събития. Причината това да не се случва досега е, че каналът не покрива всички изисквания за стартовете. Вторият канал е нужен, за да могат лодките да се обръщат и да освобождават трасето за нови стартове. Тогава ще попадаме в телевизионен обхват и ще можем да бъдем домакини на световни първенства за мъже и жени. В петък заявихме нашата кандидатура за три големи международни състезания, като най-голямото ще бъде световно, през 2017 г., каквото не се е случвало в Пловдив никога. Затова общинската администрация категорично ще застане зад този проект, независимо от това, кой е против и какви му са аргументите.

- Какво ще включите в проекта освен втория гребен канал?

- Проектираме цялата зона около канала - разширението на зоологическата градина, облагородяване на територията, организиране на транспортни коридори и зони за паркиране. Говорим за екологична среда, а в същото време в събота и неделя колите спират сред дърветата. Предвиждаме система от екопътеки между Марица и Оризаре, атракции, например стена за катерене, част от проекта ще бъде зона по подобие на мини Европа - възстановки на Пловдив през втория век. На втория гребен канал ще има езера с водни колела и кампус - зелено училище, за да можете да заведете малките деца, вместо да ги карате на Балкана. Всички дървета, които ще се отсекат, ще се компенсират с растителност в същия парк. В заданието сме заложили втора алея само за колоездачи. Когато всичко това стане, ще има два пъти повече хора, които се разхождат на Гребния канал.

- Кога ще бъде готов проектът и откъде ще дойдат парите?

- Проектирането разделяме на две части според сроковете на изпълнение. Първо - втория гребен канал и след това - заобикалящата го зона. Това не се прави случайно. Ние сме домакини на световното състезание по гребане и целта, която сме поставили, е  през август да правим първа копка, дори и да би била тя символична. Вече проведохме разговори на експертно ниво с представителите на програма “Джесика”. Те са заинтересовани от проекта и ще го финансират. В момента изготвяме бизнес план и се надяваме до август да сключим договора.

- Какъв кредит ще бъде отпуснат на общината от “Джесика”?

- Програмата за цялата страна е на обща стойност 110 милиона. Нашият проект няма да е повече от 5-6 млн. евро.

- Ще се строят ли и търговски обекти?

- Категорично не. Ние предвиждаме зона за търговия, което означава временни преместваеми обекти - например кабинка за продажба на билети за водни колелета. В никакъв случай
няма да се излива бетон.

- Започнаха спорове защо втори канал да не се построи в Оризари?

- Как ще обръщат лодките в Оризаре? Каналът трябва да е свързан със съществуващия, за да може лодките да загряват и да отиват на старта. Двата канала ще имат две връзки за преминаване на лодките, а пътеката отгоре ще вдигнем като мостче. Каналът ще е не повече от 50 метра широк.

- Стадион “Пловдив” ще се ремонтира ли, или ще го събаряте?

- Решихме да направим конструктивно обследване и до месец - месец и половина ще имаме становище. Смятам, че може да се мисли и в двете посоки.

Интервю на Валентина Йеремиева, вестник "Марица"