Вие сте тук: Начало Медии Пловдив иска две световни първенства

Пловдив иска две световни първенства

Пловдив ще кандидатства за двете най-големи състезания в гребните спортове за мъже и жени - световно по кану каяк през 2016 година и световно по гребане през 2017 година, както и за Световна купа по гребане.

Това обяви кметът на града инж. Иван Тотев на първата пресконференция по повод предстоящото през август тази година световно по гребане за мъже и жени (неолимпийски дисциплини) и за юноши и девойки. Във връзка с него на поредната си инспекция на гребния канал под тепетата е изпълнителният директор на ФИСА Мат Смит, който направи първия си оглед, придружен от президента на родната гребна федерация Светла Оцетова и шефа на организационния комитет на шампионата Иван Попов. Освен всички тях на пресконференцията присъства и заместник кметът по спорта Георги Титюков.

Изграждането на втория гребен канал обаче се явява задължително условие за тези кандидатури. През 2006 година дадоха световното по гребане на Лондон, а не на Пловдив именно заради наличието на такова съоръжение в английската столица, припомни Светла Оцетова. Тя ще бъде пряко замесена в изграждането на спомагателния канал в Пловдив, на базата на големия си опит,  придобит от участието и в проектирането на редица големи гребни съоръжения по целия свят.

Всички документи около допълнителния канал са минали, увери Иван Попов. Очаква се в дните след световното, което започва на 14 август, да бъде направена символичната първа копка. Финансирането е осигурено по програма Джесика и е в размер на 6 милиона евро, като парите ще отидат и за зоологическата градина и други увеселителни атракции в съседство с канала като изкуствени езера и минипарк Европа, припомни Иван Тотев. За световното предстои също изграждането на съблекални, за които има залегнали средства в общинския бюджет, допълни той. До края на юли трябва да бъде представен работен проект, но предстои процедура по закона за обществените поръчки. В най-добрия случай вторият гребен канал трябва да бъде готов до края на следващата година, каза още Иван Тотев. Съоръжението ще бъде в две части от по около 800 метра дължина и широчина 45 метра.

За мен е удоволствие да се завърна отново на най-бързия гребен канал в света, каза Мат Смит. Не се съмнявам, че домакините ще подготвят всичко необходимо по спортните съоръжения след отличното европейско, което проведоха миналата година, повече препоръки бихме имали към логистиката като транспорт и настаняване, допълни шефът на световната федерация. На световното през август се очаква да участват около 1500 състезатели, зам. кметът Титюков разкри,че се готви и съпътстваща шампионата културна програма.

Информацията и снимката са от вестник "Марица"