Вие сте тук: Начало Медии Пловдив е с най-неугледни входни артерии

Пловдив е с най-неугледни входни артерии

5 април 2011 г., вестник "Твоят ден" интервю на Радко Паунов, снимка: Атанас Кънев в. 24 часа

- Г-н Тотев, премиерът Борисов обяви, че държавата отпуска 300 000 лева за разширение на околовръстния път на Пловдив в участъка от магистралата до Асеновградско шосе. Това да не се окаже поредното обещание?


- Ако имате предвид обещанията на Станишев - може. Но това, което Борисов е обявил, няма как да не се изпълни. Само ще спомена, че премиерът направи първа копка на пътен възел "Скобелева майка" и виждате колко е напреднала работата по обекта. Дори върви с 2 месеца преди графика.


- А кога ще видим конкретна работа по разширението на околовръстния път?


- Сумата от 300 000 лева се дава за проектиране. Моят екип прецени, че само
след 4-5 г. това трасе ще стане силно натоварено. Дори и сега в пиковите часове движението по него е доста инфарктно. Там върви целият трафик от магистралата към Родопите. Преди да започне самото строителство, има куп процедури, които трябва да бъдат отметнати. Ще дам пример с разширението на отсечката Пловдив-Асеновград. Повече от 4 г. се извършват процедури, без които не може да се даде старт на реалната работа.


- Какво ще се прави в близките месеци по Околовръстното?


- Най-важното е да изготвим едно качествено техническо задание. С тази задача е натоварена областната пътна агенция. Тя ще направи съгласуване и проучване с всички общини, през чиито територии минава въпросната отсечка. Отсега мога да кажа, че този проект ще е доста иновативен. В техническото задание ще бъде заложена мантинела между двете платна. Така пътят ще стане по-безопасен и скоростен. Отделно цялото трасе ще бъде със соларно осветление.


- От всичко, което изброихте, става ясно, че проектът е в много ранен етап и е далеч от реализацията?


- Ще следя стриктно всички отчуждителни процеси да приключат по-бързо. Считам, че в началото на 2013 г. трябва да започне строителсвото. Отсечката е 14 километра.


- А каква е прогнозната цена?


- Около 20 млн. лева, които ще бъдат набавени по програма "Регионално развитие".


- Говорим за пътно строителство и веднага възниква въпросът: Харесват ли ви входните артерии на Пловдив?


- Няма град с по-неугледни входове. А всеки гост, дошъл за първи път в Пловдив, си създава впечатление именно по този показател. Входовете са визитната картичка на града. А хората, управлявали Пловдив през последните 15-20 г.,
не са си мръднали пръста, за да променят тези грозни гледки. Нито един от тях, включително и сегащният кмет, не са помислили как да премахнат тази ужасна визия. Само едни знамена по входовете на града не стигат. Те по-скоро създават лошо впечатление.


- Защо?


- Харесва ли ви гледката от веещи байраци край копторите на Шекер махала? Това виждат гостите, които влизат през Голямоконарско шосе. А това е главното трасе от магистралата за София.


- Вие какво предлагате?


- Да се направи разширение с две платна от магистралата до Голямоконарско шосе. 80% от трафика, който влиза и излиза от Пловдив, минава по тази отсечка.


- Това по силите ли е на пловдивската община?


- За нея мога да кажа, че тя не знае какво означава междуобщинско сътрудничество. А има крещяща нужда от него. Това, което направихме с летище "Пловдив", е първият случай на такова сътрудничество между съседни градове.


- Но не може само заради един от входовете да се прави извод за целия град?


- Единствено "Кукленско шосе" е по-представително. Но по тази входна артерия минава сравнително малък трафик. Да не би да ви харесва входът откъм "Пещерско шосе"? Там има един тесен и разбит път около Прослав, а отстрани се ширят автоморги. Приканвам община Пловдив до края на мандатада приеме една стратегия за входно-изходните артерии на града. Така следващият кмет ще бъде задължен да я изпълни.


- Но кметът Атанасов може да ви упрекне, че само критикувате, защото е по-лесно. Вие с какво бихте съдействали на общината?


- Точто той е човекът, избран, за да решава тези проблеми. Над 10 разговора съм водил с кмета на Марица Запрян Дачев за Голямоконарско шосе. Част от трасето минава през неговата община. Какво излиза? Срещнах положителен отклик от община Марица, а от Пловдив - пълно бездействие. А е важно тези две общини да направят общ проект и тогава да се търсят пари. Разговарял съм с премиера Борисов.
Въпреки, че това е общински път, той увери, че държавата ще го финансира.


- Защо често ви определят като "спирачка" за важни проекти на Пловдив?


- Когато някой не може да си върши задълженията, му трябва оправдание. До края на мандата очаквам от Атанасов още повече излияния в тази посока.


- Вие като областен управител ще упражните ли влиянието си, за да дойдат в Стария Пловдив 5,2 млн. лева от проекта, който общината забави?


-  Този проект е дълбоко погубен по вина на пловдивската община. Имах разговори с министър Томислав Дончев и зам.-министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Ще се опитаме да осигурим около 2 млн. лева от европейския финансов механизъм за Стария град. Това ще стане ясно около есента.


- Бяхте обещали през април да започне реконструкцията на Римския стадион. Защо се бави?


- Вървим по график. До 10 април е срокът за обжалване на избрания изпълнител. Надявам се в средата на месеца да започне работа.


- Обявихте, че сте спечелили проект за Античния театър по "Красива България" за 200 000 лева. Кога ще започне работа там?


- През следващия месец.


- Няма ли да възпрепятствате културните прояви през лятото?


- Със зам.-кметицата Петя Гогова установихме, че през юли и август проявите са по-разредени. Ще използваме този период, за да довършим северния вход на театъра. Предстои подмяна на дървената сцена, която е прогнила. Ще се направи и ново осветление, както и санитарни възли.


- Как да разчетем думите на премиера, че за ГЕРБ Пловдив е изключително важен?


- Това, че в събота на нашия бал дойдоха премиерът и министрите Александър Цветков, Свилен Нейков, Сергей Игнатов, е изключително сериозна заявка на ГЕРБ за спечелване на местните избори в Пловдив.

 

24 часа