Вие сте тук: Начало Медии Общината кандидатства за 2 милиона лева от фонд „Козлодуй”

Общината кандидатства за 2 милиона лева от фонд „Козлодуй”

С проекти за около 2 млн. лева ще кандидатства община Пловдив по проект за енергийна ефективност от Международен фонд „Козлодуй".

С тях ще финансираме подобряването на отоплителни системи, смяната на дограма и други мерки за енергийна ефективност в различни обществени сгради, учебни и здравни заведения, заяви кметът Иван Тотев.

На 15 февруари ще започне набирането на проекти, което ще продължи един месец, обясни той. От другата седмица ще започне енергийно обследване на общинските и обществени сгради в Пловдив, за да бъдем възможно най-конкурентоспособни, добави кметът. В момента на територията на община Пловдив има около 50 общински сгради, които все още се отопляват на въглища и нафта и са енергийно неефективни.

Международен фонд "Козлодуй" (МФК) е създаден през 2001 г. с цел управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕС за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове  1-4 на АЕЦ "Козлодуй". Фондът осигурява финансиране и съ-финансиране за  подготовка и изпълнение на проекти в следните две области - дейности за извеждане на блокове 1-4 от експлоатация (проекти в "ядрения" прозорец) и мерки за намаляване на негативните последици в сектор енергетика (проекти в "не-ядрения" прозорец).

Администратор на средствата на МФК е Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР), а управление на усвояването им от българска страна се осъществява от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Виктор Кадири, Дарик радио