Вие сте тук: Начало Медии Няма проблем в Пловдив, който не сме започнали да решаваме

Няма проблем в Пловдив, който не сме започнали да решаваме

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев в интервю за вестник „Марица“

- Г-н Тотев, колко пари приготвихте за уличните ремонти, след като миналата година за асфалтирането отидоха над 10 млн. лева?

- Сумата отново ще бъде около 10 милиона. Освен обектите, чието изпълнение се възлага от общината, по-големи правомощия за ремонти са делегирани на шестте районни кметства. Например, на последната сесия Общинският съвет гласува 320 000 лева за реконструкцията на ул. “Цар Георги Тертер” в “Централен”. Дори и през зимния сезон не сме спирали ремонтите. В районите вече е сменена настилката на десетки улици и подходи към жилищни блокове. На Карловско шосе се работи много активно и се надявам до края на седмицата да го завършим. Веднага след това започваме да полагаме маркировката от термопластик, която се запазва минимум четири години. Ремонтите са с много добро качество, слага се мрежа и специален битум, за да е стабилна настилката, а където е необходимо, се подменя подземната инфраструктура.

- Кога ще започне преасфалтирането на големите булеварди?

- Избрани са изпълнителите на трите лота за над 3 млн. лева, утре изтича срокът за обжалване и очаквам до няколко дни да подпишем договори за ремонт на ул. “Гладстон”, бул. “Санкт Петербург”, западното платно на бул. “Източен” от “Кн. Мария Луиза” до “6 септември” и други булеварди. Още 1,5 млн. лева имаме за реконструкцията на надлез “Скобелева майка”, но тъй като колите безпрепятствено преминават отдолу, водим дискусия дали да не пренасочим парите другаде, където има по-голям проблем. Стартираме конкурс за 4 млн. лева за реконструкцията на моста на бул. “Васил Априлов”, която ще се изпълнява в две поредни години. Извън бюджетните 10 млн. лева очакваме финансиране на проекта за пътната инфраструктура със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Проектът ще бъде реализиран за три години на обща стойност 30 млн. лева.

- Имате ли готовност да започнете изпълнението тази година?

- Подготвяме проекти за реконструкцията на Коматевско шосе и бул. “Руски”, те ще стартират първи. Надявам се до края на тази година да започнем и реконструкцията на бул. “6 септември” от моста на Адата до Цариградско шосе, а също така и продължението на “Проф. Цветан Лазаров” през парк “Лаута”.  За изграждането на бул. “Северен” вече са направени подробни устройствени планове и сме на финала за избор на проектант.  В следващите години ще се стараем да отделяме  от бюджета по 10 - 12 млн. лева годишно за асфалтиране, като  паралелно ще привличаме европейско финансиране и държавни средства, за да решим дългогодишния проблем с пътната инфраструктура.

- Ще дочакаме ли разширение на бул. “Васил Априлов” и Голямоконарско шосе?

- Проектите са подготвени, но дали те ще се изпълняват, зависи от комуникацията с бъдещ министър на финансите и от това, дали след изборите ще се запази добрият синхрон между община Пловдив и правителството, какъвто досега имахме. Спортната зала е само един от примерите за ефективната ни работа в мандата на ГЕРБ.  Ангажимент за финансирането на “В. Априлов” и Голямоконарско шосе беше поет от кабинета на Бойко Борисов. Сигурен съм, че ще се изпълни в следващия мандат на ГЕРБ. Управлението на ГЕРБ на местно и на централно ниво е много важно за реализирането на такива големи проекти, какъвто е пробивът под Централна гара и връзката между бул. “Васил Априлов” и “Македония”.

- Има ли движение по изграждане на подлез “Модър - Царевец”?

- Надявам се скоро да има много добри новини за този важен обект, който ще свързва директно бул. “Александър Стамболийски” и “Царевец”. Направили сме постъпки подлезът да бъде включен в проекта за електрификация на жп линията Пловдив - Септември и водим конструктивен диалог с министъра на транспорта Кристиан Кръстев.

- И вие ли като Бойко Борисов съветвате пловдивчани да гласуват разумно - за убедителната победа на ГЕРБ?

- Добре е пловдивчани да подкрепят развитието на града. Моята категорична позиция е, че при втория мандат на ГЕРБ в Пловдив ще има забележителни промени.

- В интервю за “Марица” на 2 януари казахте, че Борисов е поискал спортната зала да бъде готова до юли. Ще успеете ли?

- Строителството върви с бързи темпове, въпреки че обемите са големи. По договор срокът е до края на годината. В понеделник имахме среща с премиера Марин Райков и министъра на финансите Калин Христов, на която те ни увериха, че ще бъде изпълнено решението на Министерския съвет за финансирането на залата с 24 млн. лева. Половината от тази сума е преведена и за нас беше важно да получим уверение, че останалите 12 млн. лева ще бъдат дадени. На обекта вече се слага фасадата. В края на лятото залата ще е почти завършена.

- В новия ви сайт за приоритетните проекти на първо място виждаме реконструкцията на Цар Симеоновата градина. Кога ще започне изпълнението?

- Сайтът е направен с цел гражданите да се запознаят с проектите и да кажат мнението си, за да имаме обратна връзка. Оказа с, че пловдивчани внимателно следят всичко, което се случва или предстои да се случи в града. Една от такива дискусии - за пробива до Водната палата - беше подробно отразена във в. “Марица”. Вслушахме се в мненията на специалистите и коригирахме изискванията към проектанта. Проектното предложение за Цар Симеоновата градина вече е внесено, надявам се до две - три седмици да бъде одобрено и до началото на есента да изберем изпълнител.

- Гарантирате ли, че с изграждането на подземния паркинг под езерото няма да се унищожат вековните дървета?

- Широко дискутирахме тази тема, направихме проучвания със специалистите от Лесотехническия университет, съгласувахме проекта с Националния институт за недвижимо културно наследство. Няма основания за притеснение. Проектът включва повече зеленина, като едновременно ще решим проблема с паркирането на световно ниво.
Убеден съм, че с този интегриран подход - паркинг под езерото - ще ни дават за пример. В никакъв случай не подценяваме зеленината, напротив, обръщаме впечатляващо внимание на зелените площи. Общинското предприятие “Градини и паркове” работи много активно, тези дни предстои мащабно засаждане на дървета, декоративни храсти и цветя. Както през миналата година, така и през 2013-а изграждаме капково напояване почти на всички булеварди. С Лесотехнически университет подготвяме проучване за създаване на парк върху 640 декара на запад от Гребния канал. Такъв проект в Пловдив не е имало от 30-те години на миналия век и съм оптимист, че той ще стартира в нашия мандат. Възложили сме цялостно проучване на Марица в чертите на Пловдив, което ще ни даде възможност на базата технически данни да разгледаме няколко варианта за бъдещето на реката. Досега имаше много упражнения на тема Марица, но нито едно не е основано на конкретни научни и технически анализи.

- Опозицията ви упреква, че водният и транспортният проект за около 200 млн. лева закъсняват. Защо се бавят?

- Проблемът на опозицията е, че няма информация и не желае да влезе в детайлите. По транспортния проект вървим точно по линейния график и нямаме нито един ден закъснение. Обявили сме първите две процедури, предстои да обявим още две и до края на 2014 г. в Пловдив ще бъде въведено електронното таксуване в градския транспорт, ще има нови светофари и велоалеи. За Водния проект все още нямаме одобрение от Европейската комисия и въпреки това сме провели всички процедури за подмяна на водопровод и канализация в район “Северен” и модернизацията на Пречиствателна станция. Проектът приключва през 2015 г. и имаме достатъчно време да го реализираме.

- Колко детски заведения ще откриете тази година?

- Четири. Това са нови детски ясли в “Тракия”, нова детска градина “Котаракът в чизми” в “Южен”, разширението на ОДЗ “Космонавт” в “Северен” и обединено заведение на ул. “Вратцата” в “Източен”. До 15 септември можем да открием 27 нови групи, ако в “Западен” разширят ЦДГ “Рая” за 50 деца. Другата седмица ще ви запознаем с проект на ЦДГ “Чайка” с 8 групи, която започваме да строим през 2014 г. на мястото на старата сграда.

- Има ли нерешими проблеми?

- Със самочувствие мога да кажа, че няма проблем, който да не сме решили или не сме започнали да решаваме. Вече почти нямаме жалби за градски транспорт. Започна обновяването на спирките, след като десет години пловдивчани питаха защо те са в толкова лош вид. Завършихме Четвъртък пазара и Градския дом на културата, променена е централната градска част. Вадим от нафталина стари проблеми и ги решаваме. Без излишна скромност мога да кажа, че с тези темпове на работа управлението ни има реален шанс да се превърне в най-доброто управление от 20 години насам,особено при перфектната комуникация с централната власт, каквато пловдивчани видяха по време на мандата на ГЕРБ.