Вие сте тук: Начало Медии Нов мост, Коматевско шосе и “Васил Априлов” в програмата

Нов мост, Коматевско шосе и “Васил Априлов” в програмата

Строят четири детски градини - в Централен, Южен, Източен и Северен

Истински рай се задава за архитектите, при които също се наблюдава застой. Тази година градската управа се готви да обяви обществени поръчки за проектиране на 30 обекта. Парите за тях на обща стойност 3 838 000 лева са включени в бюджета.

Той беше гласуван на общинската сесия миналия четвъртък. Подобен маратон не е имало.

Вече е готов подробен устройствен план за проектиране на разширението на ул. “Царевец” от бул. “Свобода” до ул. “Хаджи Димитър”. Тази седмица ще го съгласуваме с областния управител, тъй като засяга територията на Хирургиите, които се водят държавен имот, обясни зам.-кметът инж. Димитър Кацарски. “Царевец” ще става с две платна с по две ленти, след като някой ден се намери финансиране.

Двеста хиляди лева са заделени в бюджета за проектиране на разширението на бул. “Васил Априлов” от западната му страна в участъка от Централната жп гара до “6-ти септември”.  Същата сума се дава за втория гребен канал. Поръчка за 170 000 лева  ще се обявява за  проекта на разширението  на Голямоконарско шосе. Толкова са и за югоизточен обход.  В програмата са предвидени още средства за проектирането на реконструкцията на цялото Коматевско шосе. Булевардът  е изключително натоварен, а там, където настилката е от павета, прилича на дунавски вълни.

Проекти ще се възлагат също така за нов мост над Марица, до Железния, за основен ремонт на Коматевския надлез и изграждане на връзка с ул. “Копривщица”, за продължението на ул. “Проф. Цветан Лазаров”, която ще мине от “Тракия” през парк Лаута към бул. “Санкт Петербург” за директно излизане на ул. “Лев Толстой”.  За проектиране е набелязана и отсечката от бул. “Руски” от ул. “Янко Сакъзов” до Герджика, където се получава тапа.  Тази година разширението може и да се изпълни, защото всички частни имоти тук са отчуждени и няма пречка.
Пълно обследване ще има на долното строене на Асеновградския надлез, Бетонния мост и моста на ВИХВП, както и на подлеза на ул. “Гладстон” под централната поща. Проекти ще се правят за осветление и фонтаните в Цар Симеоновата градина.  Без проекти няма как да подобрим градската инфраструктура, категоричен е кметът Иван Тотев.

В 16 ЗАБАВАЧКИ - ОСНОВЕН РЕМОНТ

В шестнадесет детски градини и ясли предстои  основен ремонт през това лято. В списъка са включени ЦДГ “Дружба”, “Кремена”, “Вяра”, “Лилия”, “Здравец”, “Таня Савичева”. Една от най-големите суми е заделена за възстановяването на ЦДГ “Чучулига” до Електротехникума в район “Централен”, за която от доста време кметът Райна Петрова алармира, че пропада. За “Чучулига” са осигурени 438 000 лева. Още 470 000 лева се дават за ремонт в ЦДГ “Дъга” в район “Северен”.

НОВИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ

Нова детска градина ще се строи в “Централен” на ул. “Лъджене”. За нея в бюджета са заделени 300 000 лева. Сградата е започната още в началото на миналия мандат, но строежът е спрян през 2008 г.  В “Източен”, на ул. “Вратцата” 4, ще се прави обединено детско заведение с млечна кухня, ясли и градина.  ОДЗ “Космонавт” в “Северен”, където местата не стигат открай време, ще се разширява с още една сграда. В “Южен” започва да се строи нова детска градина в двора на СОУ “К. Величков”. Тя ще се казва “Котаракът в чизми” и за нея са предвидени 500 000 лева.

Валентина Йеремиева, вестник "Марица"