Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев: Надявам се да чуем много идеи, които ще помогнат за развитието на Пловдив

Иван Тотев: Надявам се да чуем много идеи, които ще помогнат за развитието на Пловдив

Иван Тотев в интервю за радио "Фокус" - Господин Тотев, как да разчитаме мотото на кампанията на ГЕРБ „Градим България”, какво послание се отправя с тези думи? - Посланието е изключително актуално за кампанията в град Пловдив. Тъй като оценката, която ние даваме на този четиригодишен мандат е години за застой.
Така, че за Пловдив е изключително важно в следващите четири години да бъдат градивни и ГЕРБ наистина може да предложи този слоган и да го превърне в реални действия. Така, че кампанията конкретно в град Пловдив, ако се фокусираме, наистина ще премине под това мото. Надявам се ние да чуем много идеи, които ще помогнат за развитието на Пловдив.

- Ще припомня съвсем накратко на нашите слушатели вашата политическа визитка. През ноември 2007 година печелите мажоритарните избори за кмет на район „Източен” в Пловдив, на изборите за Народно събрание през 2009 година сте водач на листата на партия ГЕРБ в Пловдив-град, депутат сте в 41-то Народно събрание в периода юли-август 2009 година. След това със заповед на министър-председателя сте назначен за областен управител на Пловдив. Тоест, това няма да бъдат първите избори като кандидат-кмет, макар и в малко по-различен мащаб за вас, нали така?

- Точно така, от това, което прочетохте става ясно, че аз през тези четири години, които са минали през последния мандат съм бил безрезервно свързан с проблемите на Пловдив. Участвал съм като районен кмет през първите две години на мандата. Така, че съм запознат с проблемите и знам това, какво трябва да се случи в град Пловдив, да се промени неговата посока на развитие. За нас не е ново и това, което може да изведен като слоган аз знам къде отивам и какво трябва да се направи в Пловдив.

- Да споделите част от своите идеи за нашите слушатели, които немалка част са именно от вашия град, от вашата община?

- Важно е да се предприемат мерки и действия, които да подобрят състоянието на общинската икономика и общинския бюджет. Тъй като това, което наблюдаваме през последните 5-6 години нещо са недостатъчни действия в тази посока. Пловдив е на едно от последните места по усвояване на европейски фондове. През последните десетина дена бе актуална темата с двата големи проекта за Пловдив, които са водният цикъл на града и транспортния проект. Така, че за нас е много важно да предприемем още в началото на следващия мандат такива стъпки и действия, за да подобрим състоянието на Пловдив относно усвояването на европейски средства, но не само това. Общинската икономика като цяло не е в състоянието, което трябва да бъде и това няма как да не се отразява на живота в града.
- Повечето мнения, които се изразяват по форумите тези дни, господин Тотев, са свързани с усещането на гражданите, че по време на предизборна кампания политиците обещават, но после забравят своите обещания. Как ще им гарантирате, че всичко онова, което изричате в тези дни, ще бъдете гарант и за неговото изпълнение?

- При нас подготовката за следващия мандат не започва в хода на кампанията. Ние през последните осем месеца сме създали осем работни групи, с които изработваме програмата за управление на Пловдив през следващите четири години. Тъй като е много важно да поемем управлението на Пловдив в момент, в който ние сме подготвени за това. Тъй като през последните два месеца ноември и декември се създава и се изработва бюджетът на община Пловдив за следващата 2012 година. Така, че в нашата предизборна програма всеки един гражданин на Пловдив може да погледне и да прочете мерките, които ще бъдат заложени още през следващата година и ще бъдат включени в рамките на бюджет 2012. Това дава наистина един сериозен подход на начина, по който ГЕРБ се готви да управлява Пловдив и аз смятам,у че това е правилният подход.

- Оспорвана ще бъде битката за този голям български град. Според някои от прогнозите кандидатите за кметове ще бъдат повече от 20. Какво според вас ще отличава предстоящите избори от досегашните?

- През този мандат наистина това, което се случи, бе една политическа нестабилност в управлението на Пловдив. Целта, която ГЕРБ си постави на първата пресконференция, на която анонсирахме и представихме нашият предизборен щаб е победа на първи тур със стабилно мнозинство в общинския съвет. Тъй като това може да гарантира изпълнението на предизборната програма, на програмата на партията на ГЕРБ. Пловдив се управлява от една широко размита коалиция, която не дава тази политическа стабилност. Може би това е и една от причините, поради която ние говорим за тези четири години застой, като за едно недобро управление на Пловдив.

- Сред кои слоеве от населението ще търсите подкрепа?
- Неразумно е да коментираме нашата програма за управление. Изобщо нашите послания за ГЕРБ могат да бъдат насочени към дадена група. Ние сме една партия с широка подкрепа. Така, че имаме поддръжници и разширяваме своята сфера на влияние в абсолютно всички слоеве на населението. Това е политиката на ГЕРБ от създаването й до сега.

Това, което е водещо и това, което трябва да бъде важно е, че през този мандат трябва да бъде обърнато изключително сериозно внимание на общинската икономика и изобщо на средствата , методите и начините за подобряване състоянието на общинския бюджет. Тъй като това е първоизточникът на управлението на града.

Росица АНГЕЛОВА