Вие сте тук: Начало Медии Надлез "Скобелева майка" с ново платно

Надлез "Скобелева майка" с ново платно

Вестник "Марица", Валентина ЙЕРЕМИЕВА, 14 Юни 2011; 13:35 Южното платно на жп надлез "Скобелева майка" е завършено, а цялото съоръжение ще бъде изградено до края на тази година. Движението беше пуснато по новия и равен като самолетна писта път в 10.30 часа вчера от областния управител Иван Тотев. Пръв, с широка усмивка, по новото трасе мина с колата си депутатът от ГЕРБ Стефан Дедев. След него сефтето направи зам.-кметът на "Северен" Ангел Ангелов.

Преди това губернаторът се разходи по моста и похвали изпълнителния директор на "Пътища - Пловдив" АД Ангел Коджаманов за свършената по възможно най-добрия начин работа. Платното е с ширина 11 метра и е дълго 1300 метра, от които за довършване остават още 300.

Съоръжението е стъпило върху желeзобетонни пилони, вкарани в земята на 22 метра. Асфалтовата настилка е сплит мастик и е една от най-добрите, с висока якост и полируемост, обясни инж. Каджаманов. Гаранцията на настилката е 10 години, но се надявам, че срокът ще бъде много по-дълъг, каза директорът. Преди да се пусне движението, беше нанесена пътна маркировка, а пътят е разделен с базили, които светят вечер.

Цялото съоръжение струва близо 9 млн. лева, а до този момент са усвоени около 5 милиона, тегли чертата Иван Тотев. Той увери, че парите за възловия път са гарантирани, като се търси възможност да се осигурят още 4 милиона лева за връзка с долното ниво на пътя.

Проектът беше заварен от нашето правителство, ако предишният кабинет беше заложил пътната връзка, щяхме да я направим заедно с новия надлез, обясни Тотев. В последните години такова мащабно съоръжение в Пловдив не е правено, отбеляза с гордост губернаторът. Старият жп мост ще бъде разрушен. Строителите вече започнаха да изграждат северното платно. По договор надлезът, чийто строеж е започнат на 1 октомври миналата година, трябва да бъде готов за 18 месеца.