Вие сте тук: Начало Медии Кметът Тотев: Небеттепе светва като Царевец!

Кметът Тотев: Небеттепе светва като Царевец!

Инвестирахме 11 млн. лв. в улиците, продължаваме! Иван Тотев, кмет на Пловдив пред ВЕСТНИК "МАРИЦА". Интервю на Валентина Йеремиева

- Г-н Тотев, днес се затваря за ремонт източното платно на бул. “Цар Борис III”. Какво ще кажете на хората, които пак ще недоволстват, че целият град е разкопан и задръстванията са кошмарни?

- Хората трябва да проявят търпение, защото с подобряване на инфраструктурата градът става по-добър за живеене. Ремонтите в Пловдив започнаха навреме, на 1 август, с около един месец преди София. Имахме готовност да затворим повечето от централните булеварди, финансирането беше осигурено, но организацията, която се прави съвместно от общината и КАТ, изисква поетапно асфалтиране. Графиците са съставени така, че проблемите в трафика да се сведат до минимум, а ремонтите да завършат до края на ноември. Останаха три големи участъка - източното платно на “Цар Борис III” от Чифте баня до Сточна гара, бул. “6-и септември” от “Васил Априлов” до “Копривщица” и бул. “Христо Ботев”. На “Христо Ботев” разширяваме кръстовището с ул. “Авкс. Велешки”, за да може да се прави ляв завой към Сточна града. Целта е да се разтовари кръстовището до бившата клиника за патологична бременност.

- Докога ще има строителна техника на бул. “Васил Левски”?

- В момента е затворено източното платно на шосето от бул. “България” до “Дунав”. Асфалтирането приключва и всеки момент чакаме машините да се прехвърлят на западното платно. Колите вървят по едно платно в двете посоки.

Карловско шосе ще се ремонтира до изхода на Пловдив. Входно-изходните артерии на града не са в добро състояние. Те създават първото впечатление за Пловдив, затова държим и шестте от “вратите” на града да бъдат перфектни. Проектът за реконструкцията на карловския път е много добър и включва преасфалтирането на локалното платно от източната страна. Там дупките са по една педя. Предвидили сме и изграждането на уличното осветление до административната граница на община Пловдив. Това са 300- 400 метра по скоростния четирилентов път. Възложили сме преасфалтирането на Рогошко шосе и на ул. “Димитър Талев” до табелата на Пловдив заедно с вътрешнокварталните улици в жилищен комплекс “Южен”. Там също се работи.

- Колко струват ремонтите?

- Инвестираме над 11 милиона лева, като точната сума ще стане ясна след завършването на проектите. Средствата не са само от компенсациите за софийските отпадъци. Голяма част от парите са осигурени от общинския бюджет. Успяхме да направим много прецизно разчет на бюджета и добре да организираме изпълнението му. В края на годината ще видите, че 96-97 процента от планираната капиталова програма сме реализирали. Останалите 4-5 процента от обектите не сме започнали заради липса на време. На всички трябва да стане ясно, че тъй наречените неудобства, от които се оплакваме тази година, ще ги има през целия ни мандат. Това е за доброто на всички.
Амбициите ни са твърде големи, плановете ни са огромни, защото Пловдив има нужда от добра инфраструктура. Щастлив съм, че в началото на мандата посочихме ясни приоритети и в края на годината мога да кажа, че имаме сериозен напредък с детските градини и с пътищата.

- Защо разбитата настилка на бул. “Руски” не беше включена в програмата за тази година и кога възнамерявате да го ремонтирате?

- Бул. “Руски” е изключително тежко наследство, тъй като няколко пласта асфалт са положени върху паважна настилка. Невъзможно е да се преасфалтира, защото пак ще се отворят дупки. Булевардът е част от нашата програма за проектиране наред с “Васил Априлов” и с павираната част на бул. “6-и септември”. До края на годината ще бъде готов технически работен проект за реконструкция на бул. “Руски”. Но ще преценим в коя година да го изпълним, тъй като трябва да разширяваме няколко магистрални трасета, които поемат основния трафик на града.

- Кои са тези булеварди?

- Подготвяме за догодина разширяването на бул. “Васил Априлов” от западната страна в участъка от “6-и септември” до Централна гара. Представете си какво ще с случи в Пловдив, ако затворим “Васил Априлов” и “Руски”! Проблемът е, че оттук нататък ще ни бави не невъзможността общината да започне изпълнението на един проект, а графикът, по който трябва да бъде реконструиран един или друг булевард, за да не създаваме хаос в движението. Вече сме стартирали процедури за проектиране за близо 1,5 млн. лева и в момента подготвяме второ възлагане, което означава, че до края на януари-февруари ще имаме проектна готовност приблизително за два милиона лева. За първи път община Пловдив подготвя проекти и не възлага инженеринг, който в процес на изпълнение вдига цената на обектите три пъти и създава куп проблеми. Досега почти всички големи обекти се изпълняваха с инженеринг, затова кметовете сърбаха попарата с Градския дом на културата, Четвъртък пазара, новата отсечка на бул. “Руски” при моста на Герджика. Проектираме бул. “В. Априлов”, бул. “Руски”, разширението на Голямоконарско шосе от бул. Дунав” до пътния възел за Царацово, реконструкцията на Коматевско шосе. През следващата седмица ще възложим проектирането на връзката с надлез между Кукленско шосе и пътя за Асеновград, а също така първия етап на бул. “Северен” от Адата до Брезовско шосе. Този път ще продължи до Филипово. Възлагаме проекта на продължението на ул. “Проф. Цветан Лазаров” от зона А - 12 в “Тракия” до бул. “Санкт Петербург”. Поръчаме технически работни проекти на павираната част на бул. “6-и септември” от Адата до Цариградско шосе.

- Надлез “Скобелева майка” е в лошо състояние. Кога ще се ремонтира?


- През зимата ще затворим надлез “Скобелева майка” и колите ще минават по локалните платна, които в момента асфалтираме. Сега възлагаме подготовка на технически работен проект за реконструкция, която ще бъде също един от нашите приоритети за следващата година. Предстои проектиране на основен ремонт на подлеза под Централната поща и асфалтиране на ул. “Гладстон” от кръстовището с бул. “Руски” до църквата “Св. Петка”. Подлезът се нуждае от нова хидроизолация, защото има течове. В момента правим обследване на моста над Марица на бул. “Васил Априлов” и на Асеновградския надлез. Проектната готовност ни дава възможност за ясно планиране - кога да правим ремонти и колко ще струват.

- Това са обекти най-малко за сто милиона лева. Държавното финансиране от софийския боклук свърши. Откъде ще вземете пари?


- За догодина със сигурност сме договорили финансиране за два от големите обекти, без да взимаме заем. От друга страна, през тази година сме положили големи усилия да стабилизираме бюджета на общината, да осигурим стабилни източници на приходи и разумна програма за харчове, което даде възможност да подобрим рейтинговото състояние на Пловдив. Получихме кредитен рейтинг BB плюс положителна перспектива - най-високият в историята на община Пловдив. С три финансови институции водим разговори за кредит. Първоначалните лихвени проценти, за които говорим при евентуално поемане на дълг, са от порядъка на 2, 7 процента. Това звучи много добре, но разговорите продължават и все още не може да се коментира дали ще предприемем този начин на финансиране.

- Ще вдигате ли данъците, за да напълните хазната през следващата година?

- През 2013 г. голяма част от приходите от данък МПС ще вложим в асфалтиране. В момента правим сериозен анализ на приходите и разходите в бюджета и е рано да се говори каква ще бъде данъчната ни политика през следващата година. Но за да поддържаме пътната инфраструктура, трябва да харчим минимум 10 милиона лева всяка година. Това е при положение че състоянието на пътищата и съоръженията е добро. А при сегашното положение сумата е огромна. Тази година приходите от данък автомобили са 9,5 млн. лева. В Пловдив данък МПС е един от най-ниските в страната - 36 стотинки на киловат при най-разпространените класове автомобили. Във Варна е един лев.

- Това означава ли, че увеличавате данък МПС от 1 януари?


- Рано е да се коментира. Но тази политика за най-ниските данъци и такси, водена от предишните кметове, до голяма степен пречи на развитието на града, защото общината не може да използва повече собствени средства за повишаване на качеството на живот. Казваме: в продължение на години градът е западал, но никой не е имал смелостта да излезе и да обясни защо не се е инвестирало в подобряване на инфраструктурата. Аз съм прагматик, не съм комунист-социалист, които държат на безплатния обяд. Пловдив трябва да се развива, а не само да връзва двата края, както беше досега. Помните как доскоро завиждахме на Варна, че имат богата коледна украса. Тази година и ние ще имаме много хубава украса, за която заделихме 280 000 лева, и съм убеден, че всеки пловдивчанин през декември ще се гордее с коледната украса на Пловдив.
Но това не става без пари. Казваме, че във Варна и Бургас пътищата са по-добри, но това е нормално, защото там данък МПС не е 36 стотинки за киловат.

- И ние ли ще плащаме лев за киловат? А данък сгради и такса смет ще скачат ли нагоре?

- Със сигурност данък МПС в Пловдив няма да е като във Варна. В момента правим изчисления какво искаме да има в града през следващата година и на какви приходи можем да разчитаме, включително и на нови. Тази година вече имаме нови приходоизточници. Само от Античния театър от май до края на септември в бюджета са постъпили над 90 000 лева. От SMS паркирането в Синята зона сме събрали близо 9000 лева за септември, което е изключително добре, защото по този начин се таксуват 20-25 процента от шофьорите. В София същата услуга стартира с 10 процента. Досега нямаме нито една секунда срив в системата, за разлика от другите общини. Стабилно изпълнение на бюджета гарантира и сериозното управление на всички системи, които досега не работеха. За първи път звеното, което отговаря за Синята зона, паркинги и гаражи, е на положителен баланс и до края на годината очакваме около 500 000 лева в плюс. Миналата година предприятието приключи на нула.

- Опозицията прогнозира, че до края на годината в бюджета ще има 10 милиона лева дефицит.

- Опозицията може да прогнозира и 100 милиона дефицит. Оценката ще дадем в края на 2012-а, но в момента отчитаме, че приходите в бюджета ще бъдат с милиони в повече от планираното в началото на годината. За това допринасят и трансферите от републиканския бюджет, но имаме ръст на собствени приходи по всички пера в сравнение с миналата година.

- Колко средства докарахте в Пловдив от еврофондовете?

- Над 220 милиона лева. Това са проекти, за които в нашия мандат бяха подадени апликационните форми и сключени договорите. Част от проектите, подготвяни в предишния мандат, бяха върнати. Ние ги преработихме и внесохме отново. Един от проектите е за изграждане на млечна кухня, детска градина, ясли и консултативен център на ул. “Вратцата” в район “Източен”. Проектът за 3 млн. лева беше преработен на сто процента и спечелен. В момента този център се строи. По програма за енергийна ефективност на фонд “Козлодуй” ще санираме 28 детски градини и училища и още 6 обществени сгради. До края на годината ще имаме избрани изпълнители и догодина ще правим ремонти. Спечелихме финансиране за най-много обекти в цяла България на стойност над 10 млн. лева. В момента кандидатстваме за още 6 милиона лева за саниране предимно на училища. Нямаме отворена програма, по която да не сме кандидатствали и да не сме спечелили. За голямо съжаление сме в края на програмен период и много по-малко програми се отварят.

- Подготвяте ли се за следващия период?

- Започнахме огромна работа по планирането. Проведохме няколко срещи и имаме пълната подкрепа на национално ниво. В срок и по най-добрия начин е разработен интегрираният план за развитие. Предстои да коригираме първоначалните апликационни форми от 2007 г., които дават насоки за решаване на проблеми, например в сферата на транспорта, за два програмни периода. Ние усвоихме първия програмен период със сключването на договора за интегрирания градски транспорт за около 50 милиона лева. Този проект започва да се реализира и сме в процес за избор на консултантски екип. До края на 2014 г. ще имаме велоалеи, интелигентни светофари със светодиоди, електронна система на управление на масовия транспорт и електронно таксуване в градските автобуси. През следващия програмен период искаме да подобрим качеството на транспорта, който в Пловдив е сто процента частен. Започваме да мислим за    коригиране на първоначалните документи, за което ще получим подкрепа от МРРБ и от оперативна програма “Регионално развитие”. Вероятно ще търсим възможности за подвижен транспорт.

- Ще има ли в Пловдив S-бан?

- S-бан е един от видовете транспорт, който също се коментира. През следващата година ще бъде решен и проблемът с автобусните спирки. Предстои да подпишем договора с концесионера фирма “Елиза - 1999”, след което ще чакаме проект за новите модули и изпълнение.

- По повод на генералния план за организация на движението архитектите препоръчаха да се строят подземни и надземни паркинги. Защо не е направен паркинг от западната страна на бул. “Цар Борис III”, където ремонтът приключи?

- Строителите бързаха да отворят платното за панаира. Сега, успоредно с ремонта на източното платно, ще бъде направен паркинг с 40 места от страната на ул. “Отец Паисий”. Вече имаме готов технически проект за паркинг под езерото в Цар Симеоновата градина за 183 коли. Общината кандидатства за реконструкцията на цялата градината на стойност 5 млн. лева, която включва поливна система, художествено осветление, дендрология, фонтани и подземен паркинг. Предвиждаме проектиране на многоетажен паркинг от северната страна на Съдебната палата. До началото на 2013 г. ще имаме готов технически работен проект и дори вече сме говорили за финансиране по програма “Джесика”. С тези два големи паркинга се решава проблемът с паркирането в центъра. Много е важно, че изградихме до Тунела първата електронна табела с информация за свободни места на трите общински паркинга. Две табели монтираме за безплатен паркинг под Четвъртък пазара.


- Кога Старият град ще се превърне в привлекателен туристически център?

- Започнахме да прокарваме улично осветление в началото на резервата, на ул. “Патриарх Паисий”. Навсякъде в Стария град ще бъдат подменени осветлението, а там, където има нужда, и калдъръмът. До 15 октомври чакаме да дойдат от Испания стълбовете за Главната. За празниците на Стария град предприятията “Чистота” и “Градини и паркове” свършиха блестяща работа. Пребоядисаха десетки сгради, огради, засадиха цветя и храсти, сложиха пейки, което определено създава повече комфорт както за туристи, така и за пловдивчани. Вече видяхте, че започваме да разширяваме централната градска част с пешеходната зона в “Капана” и на ул. “Райко Даскалов”. Това прави Пловдив по-атрактивен в очите на туристите. Така ще бъде до края на мандата.

- Ще ви стигнат ли парите?

- Може би за първи път виждате кмет, който не се оплаква, че няма пари. Аз не се оплаквам, че нямам пари,  аз се оплаквам, че нямам време.
Знам какво трябва да направя, знам как да го направя, знам откъде да го финансирам и просто ми трябва време да го направя. Това е разликата с предишните мандати. Строим многофункционална спортна зала, завършваме Градския дом на културата, който беше забатачен, приключихме сагата с Четвъртък пазара.

- Кога ще се отвори Домът на културата?

- В петък в сградата работеха 40 строители. Чакаме да бъде завършена окончателно през декември.

- А Четвъртък пазарът?

- Надявам се тази седмица да го открием. Чакаме разрешение за ползване от ДНСК - София, иначе пазарът е готов на сто процента. Нещата, които обещахме в началото на мандата, стават факт. В сряда Министерският съвет ще предостави Римския стадион на общината. Днес пускаме публична покана за проектирането на втория етап на реконструкцията на Римския стадион. Предвиждаме там да има информационен център, кафе-сладкарница, каквато я помнят много пловдивчани,
киносалон с 35 места на подземно ниво. Вече водим преговори за създаване на филм 3D “Пловдив през II век”, за да може всеки посетител да види как е изглеждал стадионът в античността. Реконструкцията ще стартира догодина и ще струва около 250 000 лева. Убеден съм, че културно- историческото наследство работи за нас    и ние не трябва да жалим инвестициите в него.

- След проваления в миналия мандат проект за Небеттепе ще кандидатствате ли за финансиране?

- Небеттепе ще бъде финансирано и вече сме договорили, че ще кандидатстваме с идеен проект, като стъпим на стария. Проблемът е, че програмата все още не е отворена. Имаме уверенията, че това ще стане януари-февруари. Амбицията ни е да възстановим крепостната стена, особено западната кула, така че да наподобява Царевец. Има чертежи, данните се пазят и Небеттепе - перлата в короната - ще бъде възстановено в автентичния му вид.

- Кога започва строежът на втория гребен канал?

- Проектантът е избран, това е фирма “Ригел”, предстои да подпишем договор. Успоредно с това водим разговори за финансиране по програма “Джесика”. Предполагам, че догодина ще можем да стартираме този проект. Това, което правим през тази и следващата година, засяга основните жизнени функции на града и подобряването на качеството на живот. Когато ги вкараме в ритъм, започваме втория етап, насочен към блясъка на града. Тук включваме тепетата и река Марица, за които по-често ще говорим догодина. Работим много внимателно, стъпка по стъпка.

- Ще ви стигне ли един мандат, от който остават три години?

- Един кметски мандат е достатъчен, за да заложиш параметри и да дадеш посока на развитие, особено като имаме предвид, че от 2014 г. започва следващият програмен период за усвояването на еврофондовете. Аз пиша програма за три мандата след мен. Колкото по-успешна е тази програма, толкова по-перспективно ще е развитието на Пловдив.