Вие сте тук: Начало Медии Кметът на Пловдив Иван Тотев: В Столипиново ще има закон и ред

Кметът на Пловдив Иван Тотев: В Столипиново ще има закон и ред

Програмата за развитие на Пловдив е публична. Основен приоритет е икономическото развитие на града. Целта е да се подобри качеството на живот на хората. Интервю пред вестник "Труд"

- Г-н Тотев, чувствате ли се победител в битката за Пловдив, след като спечелихте вота с 2338 гласа повече от опонента ви Славчо Атанасов?

- Чувствам се победител, защото състезанието започна на 17 септември 2008 г. Тогава бе подменен вотът на пловдивчани. Предшественикът ми Славчо Атанасов беше избран с подкрепата на ГЕРБ, но мнозинството в общинския съвет се разпадна и неговата партия ВМРО се коалира с БСП. Оттогава сме в предизборна кампания, която се оказа най-дългата и тежката в страната. Дори само един глас отгоре да бях получил, пак щях да се чувствам победител.

- С какво ще се захванете най-напред, като влезете в кабинета на “Стефан Стамболов” 1?

- Най-важен е анализът за състоянието на община Пловдив. Това ще ни даде отправна точка за създаване на бюджет 2012 г. Ще поискам помощ от Министерството на финансите за одит на някои важни общински сделки и на предприятията.

- Каква е вашата визия за развитието на Пловдив през следващите четири години?

- Програмата за развитие на Пловдив е публична, може да бъде прочетена в интернет. Основен приоритет е икономическото развитие на града. Реализирането на големи инфраструктурни проекти, културно-исторически и фестивален туризъм. Целта е да се подобри качеството на живот на хората.

- Очакванията на хората към вас са големи, а надеждата е Пловдив да се измъкне от финансовата блокада, както се изразяваха досегашните управници. Ще дойдат ли пари по европейските проекти, защото усвоените досега средства са по-малко, отколкото в общини като Раковски, Чирпан, Пещера?

- Внушенията и изказванията за финансова блокада беше голяма манипулация. Предишното управление бе популистко, с което много трудно се водеше диалог. На пловдивчани им бе насаждано мнението, че има пари, които някой не дава за града. Но истината е друга. Да, има пари в централния бюджет от столичните бали с боклук, от Европейската банка, от еврофондовете, но те стоят там и не може просто да отидеш и да си ги вземеш. Това не е каца с мед. Получават се с проекти, които Пловдив досега не представяше. Говорихме с финансовия министър Симеон Дянков за превеждане на 2 млн. лева, които са предоставени на града през юни, но досега няма програма за усвояване. Те ще отидат за ремонт на два стадиона - “Локомотив” и “Христо Ботев”. Важно е през 2012 г. да се приеме максимално голям бюджет за проектиране, за да се усвояват средства в интерес на хората.

- Предшественикът ви Славчо Атанасов набучи на копие договора с правителството за изплащане на компенсация от 26 млн. лева за приетите 100 000 тона софийски боклуци на сметището в Цалапица. Преведени бяха 3 млн. лв., кога пристигат останалите?

- Ситуацията с компенсациите за боклука ще претърпи развитие. Парите са заложени от предишния общински съвет за проекти, които са били важни за старото управление. За нас всеки финансов ресурс, който се усвоява, трябва да се пренасочи в дейности, приоритетни в управленската програма на ГЕРБ.

- Ще приеме ли Пловдив нови бали столична смет?

- Никой никога не е поставял такъв въпрос. Не е тема, която да се коментира, не стои на дневен ред.

- Как смятате да се справите с разбитите малки улици из кварталите в града?

- Ще предложа на общинския съвет да приеме четиригодишна програма за ремонти и средствата да бъдат заложени в бюджета. В нея ще бъде описано кои райони или улици да бъдат приоритетни. Градът ще придобие друга визия.

- Има ли шанс Пловдив да получи 30-милионния заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, поискан преди повече от година за ремонт на разбитите малки улици?

- Ако изобщо бъде теглен заем, той не трябва да се използва за вътрешнокварталните улици, а трябва да отиде за големи инфраструктурни проекти, за промяна на визията на Стария град или за съфинансирането на реставрацията на археологическия комплекс “Крепостна стена с кула и раннохристиянска базилика”. Важно е да бъдат вложени в дейности, които ще носят дивиденти за града.

- Кога ще почистите “Столипиново”?

- “Столипиново” ще бъде превърнато в нормално за живот място, с достъп на пожарни, на линейки, на колите за сметопочистване. Там ще има закон и ред.

- А незаконното строителство?

- Когато бях кмет на район “Източен”, нямаше проблеми при премахването на незаконни постройки, защото когато правилата са еднакви и се спазват, хората живеят по-добре. В момента се стремим да подобряваме качеството на живот в квартала, не да го събаряме. Там сега е по-светло от Главната улица на Пловдив. Който не вярва, да провери!

- Предстои ли промяна на централната част на града?

- Да, централният площад на Пловдив със сградите на пощата, бившият партиен дом и общината предстои да бъдат променени. Още в началото на 2012 г. ще бъдат вложени средства за стартиране на конкурс за проект за нова визия, като задължително условие ще бъде експонирането на археологията на долното ниво, свързано с Римския стадион. Това е един от най-важните проекти за мандата. Имаме опит от европейската практика. Например реконструкцията на централния площад в Краков е отнела 6 г., струвала е 12 млн. евро. Промяната ще даде визия на централната част на Пловдив за 60 г. напред.

- Кога приключва реконструкцията на Римския стадион?

- Крайният срок е 30 април 2012 г. Общината също ще влезе като реален партньор на проекта, защото досега отказваше този ангажимент. Така ще се финансира ремонтът на второто ниво на Римския стадион, където някога имаше сладкарница.Там при инспекцията на обекта премиерът Бойко Борисов сподели, че е пил кафе като студент. На мястото ще направим модерен презентационен център. Когато е готов, ще поканя министър-председателя пак на кафе, за да си спомни за студентските години.

- Досега всеки ден бе приемен за кмета. Ще запазите ли тази практика?

- Имам личен блог, на който идват десетки въпроси и конкретно им отговарям. Всеки ден да е приемен по -скоро затруднява, отколкото помага в работата. За мен е важно да имам добра комуникация с гражданите чрез уебсайтовете, блогове.

- Предстои ли “чистка” в общината?

- В общината работят близо 10 000 души, няма как да ги уволниш и намериш други. Отиват си досегашните зам.-кметовете, най-вероятно ще има смяна на ръководителите на общински предприятия. Но на фона на тези 10 000 души това са 50 човека. Когато дойдат хора с различна програма за управление, естествено, че има подмяна, но не на 100%. Например главната финансистка на общината Наталия Делчева няма да бъде сменена. Залагаме на приемственост и на експертния потенциал на служителите.

- Кои сделки ще ревизирате?

- С министър Дянков си говорехме, че не е възможно в община Пловдив ревизия да се направи на всичко. Но задължително ще има на договорите за ремонта на Дома на културата, където за 16 млн. лева се ремонтира сграда от 2000 кв. м. Предстои одит на общинската фирма “Чистота”, за да видим дали такса смет е справедлива и правилно съставена. Ревизия започва на гражданските договори, защото според слухове те са хиляди.

- Какво взехте от кабинета си в областната администрация?

- Само иконата на свети Иван Рилски.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1106462#comment