Вие сте тук: Начало Медии Кметът на Пловдив Иван Тотев пред вестник "Марица": Искам 2019 г. да бъде щастлива за пловдивчани и гостите на града

Кметът на Пловдив Иван Тотев пред вестник "Марица": Искам 2019 г. да бъде щастлива за пловдивчани и гостите на града

- Инж. Тотев, как Пловдив посреща празника на Съединението и Деня на града?

- С много събития и с празнично настроение, както подобава на Европейска столица на културата. Преди четири години Пловдив спечели престижната титла и днес, в навечерието на този международен форум, с гордост можем да кажем, че градът вече се нарежда сред значимите културни центрове не само в България, но и в Европа. В Пловдив има повече туристи, градът стана много по-привлекателен за инвеститори, с обновена инфраструктура и по-добър имидж. В трепетно очакване сме на 2019 г.

- До откриването на Европейска столица на културата остават сто дни. Какво ще видим на 12 януари?

- Това ще бъде изключително впечатляващо мащабно събитие, което ще продължи с различни културни прояви цяла седмица. Надявам се на хубаво време, защото церемонията ще се провежда на открито. Според сценария на немска фирма, която организира това ключово събитие, ще затворим бул. „Цар Борис III Обединител“ между Сточна гара и Тунела. Високо на пътното платно ще бъде издигната голяма сцена с кула, за да може всеки, който дойде на откриването, да види тържеството и бляскав концерт, съпроводени от невиждани досега в Пловдив фойерверки. Очакваме на церемонията най-малко 40 000 зрители. След това събитията ще продължат в Тютюневия град, където Община Пловдив наема зали.

- Площад „Централен“ е разкопан. Има ли шанс да бъде завършен до януари?

- Проектът ще бъде изпълнен, макар и частично. До края на декември трябва да приключи ремонтът на подлеза на ул. „Гладстон“. През зимата няма как да се работи на археологическите разкопки на Римския форум, но очакваме на площада изцяло да бъдат подменени подземните комуникации и по-голямата част от настилката. Залагаме на естествени материали - специално обработени гранит и мрамор. Част от площада ще се изпълни с павета, като по този начин ще се съчетае с настилката на Главната, но те ще бъдат с по-големи размери - 40 на 60 см. За да не губим време, вече се избират материалите - гранит от Македония, мрамор от България или Гърция. Залага се на изчистени цветове - светлосив гранит и чисто бял мрамор, без примеси. В проекта не е предвиден фонтан пред бившия Партиен дом, затова пластиката ще бъде преместена на друго място.

Паметникът на Гюро Михайлов се запазва. Върху настилката със специални елементи ще бъдат очертани контурите на Римския форум, ще има и допълнително озеленяване. Искаме да създадем усещането, че площадът е част от архитектурно-историческия ансамбъл. През 2019 г., когато времето се затопли, на археологическите разкопки ще се извършва реставрация, което ще бъде атракция и за пловдивчани, и за туристи.

- Кога ще бъдат завършени емблематичните културни обекти -Епископска базилика, кино „Космос“, художествена галерия на ул. „Гладстон“, зоопаркът?

- През септември се предвижда да бъдат възобновени строителните работи в зоологическата градина. Проведохме среща с изпълнителя и надзора и се надяваме зоопаркът да е готов още тази година. При строеж на галерията на ул. „Гладстон“ строителите попаднаха на археологическа находка - част от старинен зид от III век, което означава, че трябва да изчакаме да приключи проучването на терена. Проектът е разработен в два варианта, които ще се разгледат от разширения състав на ЕСУТ с участието на представителите на САБ и КАБ. Надеждите ни са до юни 2019 г. галерията да бъде завършена. За сградата на Епископска базилика има одобрен проект и е издадено строително разрешение. Възстановеният паметник на културата с реставрираните антични мозайки ще се отвори догодина за посетители, като цялата зона около този древен храм на Филипопол вече се благоустроява, включително и около Понеделник пазара. За кино „Космос“ очакваме през септември да получим проект за реконструкция, след което ще обявим процедура за избор на изпълнител. Сградата е предвидена за културен център - с книжарница и модерна читалня, с прожекции на филми, кафе, изложбени площи, бърза интернет връзка, мултимедия.

- Кога започват уличните ремонти в Тютюневия град?

- През есента ще стартира обновяването на ул. „Иван Вазов“, „Цанко Дюстабанов“ и няколко други улици. За останалите трябва да изчакаме собствениците да ремонтират сградите. Пешеходните тротоари на ул. „Иван Вазов“ ще бъдат разширени, както направихме на ул. „Отец Паисий“, но двупосочното движение се запазва. Паркингът до пл. „Централен“ се премахва и става площадно пространство.

- През седемте години от Вашия мандат пловдивчани живееха на строителна площадка. Какви проекти подготвяте за следващата година?

- На финала сме с тежките отчуждителни процедури на имоти за разширението на Голямоконарско шосе. Реално още през 2019 г. може да започне изпълнението на първия етап. Издадохме заповед за отчуждаване на последния имот, който попада в границите на новия мост над река Марица на бул. „Копривщица“. Проектите за тези мащабни обекти са изготвени и още през зимата можем да проведем търгове за избор на изпълнители. За Голямоконарско шосе и моста ще търсим финансиране от държавата, защото изпълнението е много скъпо. Надявам се до края на годината да приключим с отчуждаване на имоти, за да стартираме изграждане на подлез „Модър - Царевец“. Оценките масово се обжалват и в момента чакаме съдът да се произнесе за последните четири имота на ул. „Модър“.

Догодина искаме да стартираме реконструкцията на ул. „Даме Груев“ в „Южен“ и на Рогошко шосе в „Северен“. Уличните ремонти ще продължат предимно във вътрешнокварталните улици.

- Колко средства са инвестирани в Пловдив през последните години?

- Не сме правили такава сметка, но със сигурност стотици милиони левове. Вижда се, че градът е променен и няма нищо общо с вида му от преди седем години. Това се дължи на добрата финансова политика, привличане на собствени средства и ефективното им управление, без да повишаваме местните данъци и такси. Последното увеличение беше през 2012 г., а някои данъци дори намалихме, например за отделни категории автомобили. Милиони левове се инвестират в Пловдив по проекти, финансирани по оперативните програми на Европейския съюз. През лятото започнахме цялостно обновяване на зоната между бул. „Марица - юг“ и бул. „Княгиня Мария Луиза“. Само по проекта за воден цикъл ще бъдат вложени 115 млн. лева за подмяна на ВиК мрежа на бул. „Дунав“ и по още около 70 улици, както и в модернизацията на Пречиствателна станция. Подготвя се строителство на четири подземни паркинга, които ще облекчат донякъде паркирането в града. Предстои изграждане и на нови детски градини на бул. "Александър Стамболийски" и ул. "Богомил". В саниране на учебни и детски заведения скоро ще бъдат инвестирани 18 млн. лева.

- 2019 г. е последна преди местните избори. Как си я представяте?

- Надявам се да е с положителни емоции. Европейска столица на културата е уникално събитие и ще бъде добре, ако политическите партии успеят да постигнат консенсус. Да не се случи нищо, което да повлияе на имиджа на Пловдив. Досега виждам разбирателство по темата за Културна столица и много искам така да продължи и през 2019 г. Вярвам, че всички ние, които носим отговорност за бъдещето на Пловдив, можем да направим така, че 2019-а да бъде успешна и щастлива година за града, за пловдивчани и за нашите гости. Да бъде толкова ярка, че да води след себе си много други хубави години.