Вие сте тук: Начало Медии Кметът Иван Тотев: Подготвяме Голямата базилика за Световното наследство на ЮНЕСКО

Кметът Иван Тотев: Подготвяме Голямата базилика за Световното наследство на ЮНЕСКО

-      Инж. Тотев,  повече ли станаха туристите, откакто Пловдив е обявен за Европейска столица на културата?

-      През последните пет години се наблюдава  стабилен ръст на туристи, включително и от други държави. През 2016-та  нощувките бяха  480 000  или с 45 000 повече спрямо предходната година. До голяма степен този повишен интерес се дължи на популяризирането на културно – историческото наследство на Пловдив, на по- привлекателната визия на града,  както и на по-голямата достъпност на България. Все повече има посетители, които идват в Пловдив  във връзка с бизнес. Софиянци също често гостуват  в нашия град за  уикенда. Пловдив привлича посетители  от цялата страна  с обновения Природонаучен  музей и 3 D Планетарум, с артквартала  „Капана“, с Оперния  фестивал  и концерти. Градът с всеки ден е по-динамичен, а с престижната титла на  Европейската  столица на културата  очакваме още  по-голям интерес.

-      Какво прави община Пловдив, за да опазва паметниците на културата?

-      Всяка година инвестираме в обновяване, поддръжка и  реставрация на  обекти  със статут на  недвижимо  културно наследство.  Сред тях са Римският  стадион и Малката ранно – християнска базилика на бул. „Княгиня Мария Луиза“, които са едни от най-посещаемите забележителности на  града.  Напролет ще завършим  обзавеждането на „Клианти“ –  най-старата  възрожденска  къща в Стария град, в чието възстановяване са вложени един милион лева.

-      Кога туристите ще могат да видят уникалните мозайки на  Голямата  базилика?

 

-      Планираме да завършим  този мащабен проект  в края на 2018 г. Той е в две части – експониране на мозайките в  специално изградената за тази цел сграда и изграждане на площадно пространство  между Католическа църква и  Голямата базилика.  Според  подробния устройствен план, който в момента се съгласува, паркингът пред Райфайзенбанк се премахва  и става част от площада. Създава се  естествена връзка между Археологическия  подлез и Епископската  базилика. В съседство, от източната страна на бул. „Цар Борис III Обединител“   ще бъдат проектирани 65  паркоместа за сметка на широкия тротоар. Предвиждат се връзки с Римския форум, който се намира  от северната страна на Пощата,  и с Малката базилика.   Проектът се изпълнява по споразумение между община Пловдив и фондация „Америка за България“.   Паралелно  с това  подготвяме  документация за кандидатстване пред ЮНЕСКО  с надеждата че  Ранно – християнската базилика ще  бъде вписана в                          Листата за световното наследство. Подготовката  за тази важна стъпка  означава, че в хода на работата  специалисти  ще  консултират как  трябва да се извършва реставрацията и по какъв начин да се експонират мозайките , за да  признаят този паметник на културата за  част от световното наследство.  Това безспорно ще повиши имиджа на града.

-      Кога ще започне ремонтът  на площад „Централен“ ?

-      Археологическите разкопки  на Форум – запад и Форум – север са  приключили. Разкрити са части от антични улици и сгради, които  представляват ценно културно – историческо наследство не само за Пловдив, но и за България.  В бюджета сме предвидили 40 000 лева, за да могат археолозите да проучат терена под павилионите, когато те се съборят.  Два пъти вече печелим съдебните дела  и очакваме собствениците на търговските обекти да ги  премахнат, за да свържем   северната част от Форума с площада.  Плановото задание  за ремонт на пл. „Централен“ и  експониране на Римския форум  е съгласувано с НИНКН  и предстои проектиране.  Площадното пространство около Пощата е 16 000 кв. метра. Това е изключително мащабен проект, който ще се изпълнява поетапно в следващите години. Поставили сме за цел пешеходното пространство да бъде завършено  до 2019 г., а работата по Римския форум да продължи в следващите години, защото е много обемна. Реконструкцията на Римския стадион отне цели четири години.

-      Кои къщи ще се ремонтират тази година в Стария град?

-      Кандидатствахме с проект за Античния театър пред Посланическия фонд на САЩ за опазване на културното наследство. Преминахме успешно първия етап на конкурса като спечелихме националната селекция. В момента е за разглеждане във Вашингтон заедно с проекти от цял свят. Предвижда се достъпът до театъра ще бъде  изцяло променен. Нивото ще се свали надолу, за да е удобно на посетителите на театъра, а  пространството, където сега е паркинг, ще се благоустрои. Предвиждаме  да направим  нова  настилка  и  осветление.  Приключва проектът за възстановяването  на  къща „Клианти“. Тя е най-красивата в Стария град и ще бъде най-посещаваната. Продължава изписването на фасадата на Етнографския музей.  В общинския бюджет сме заложили  средства за ремонти в                               къща „Хиндлиян“, галерията на Златю Бояджиев, аптека „Хипократ“ . За  завършване на реконструкцията на Одеона са осигурени  350 000 лева.  И тази година пренареждаме калдъръма в Стария град.

-      Какво се установиха археолозите  при разкопките на Небет тепе?

-      Проучването приключва  тази година, след което може да се подготвя проект за експониране на всички културно – исторически пластове.  Искаме да разкрием част от  западната крепостна стена, ще работим и малко на източната, около кулата и над Арменското училище, за да могат туристите да видят по-отблизо  Небет тепе в целия му блясък. Предвиждаме да свалим  нивото на терена с метър – метър и половина, за да открием зидовете. Така вместо да ги надграждаме, ще имаме по-голям обем. Растителността, която закрива крепостната стена, ще се почисти.

 

-      Опазването на  паметниците на културата изискват много средства. Откъде ще ги набавяте?

-      Както и досега – работим поетапно. Инвестираме там, където е най-целесъобразно и необходимо.  Всяка възможност за финансиране от различни фондове и програми се използва по най-добрия начин. В областта на културата плановете ни за тази година са много по-големи. Тази година ще се изгражда „Ядрото“ в „Капана“, където ще се провеждат концерти и фестивали.Прави се обследване и предстои да  подготвим  проект за реконструкция  на Художествената галерия на ул. „Гладстон“. Художниците искат пълна промяна на сградата, което означава инвестиция в размер на 2,5 млн. лева. За кино „Космос“  сме планирали в бюджета 1 млн. лева.  От фондация „Пловдив 2019“ очакваме да ни кажат за какво ще се използва  тази сграда по време на Европейската столица на културата. Това са доста големи суми за общинския бюджет, но се опитваме да ги осигурим.

-      Ще дойде ли  ред  и на реставрацията на  Източна порта на Филипопол?

-      Този паметник на културата е държавна собственост и от една година водим кореспонденция с Министерството на културата и областната администрация за прехвърляне на имота за управление на община Пловдив. Междувременно  изкупихме частния дял от къщата до разкопките и така я подготвихме, за да обслужва следващия археологически обект, който предстои да бъде проучен, защото последните разкопки са правени през 80-те години и не са завършени.  Планът ни е до 2019 г. да получим правото да управляваме Източната порта, за да може след това да започне работа и по този паметник на културата.

 

Интервю за вестник „Марица”, автор Валя Йеремиева