Вие сте тук: Начало Медии Кметът Иван Тотев: Пловдив започва да става умен град

Кметът Иван Тотев: Пловдив започва да става умен град

Медия: вестник "Капитал"

- Господин Тотев, „изкушен“ ли е Пловдив от технологиите на „умния град“?

- Няма друг град в България, който да ни изпреварва с внедряването и използването на умни технологии. Към това е насочена голяма част от усилията на община Пловдив.  Най-голямата видима промяна в Пловдив е осъществяването на транспортен проект, който е основна част от умната система на града. Всички технологии за умните градове по света започват със системи за  управление, следене и контрол на транспорта и движението. Пловдив също инвестира в това значителни средства – досега общо около 26 милиона лева, в това число за система за управление на градския транспорт, както и за управление на трафика.  Системата е сложна  и досега не бяхме работили изобщо с подобен инструментариум. Сложна не само за администрацията, но и за инженерите, които я внедряваха. За ентусиазма, който бе вложен в системата за умно управление на транспорта говори дори фактът, че ние искахме много-много функции и проектът стана много сложен. А това ни изправи пред сериозни предизвикателства в изпълнението. Вече сме на финала и цели подсистеми на проекта функционират нормално. Сега сме на етап документална работа с институциите като НАП за електронната продажба на билети и карти за градския транспорт. На техническо ниво тази подсистема е изпълнена и това показаха тестовете през февруари.

- Какви възможности отваря тази умна система пред Пловдив през следващите години?

- Системата е наистина с много богати функционални възможности, част от които в момента дори не можем да използваме. Но те ни дават насоки за въвеждането на следващите технологии за умен град. Най-близките разбираеми прагматични цели са например презареждането на електронните карти. Системата позволява това да стане технически бързо, но според наредба на Министерството на финансите се изисква всеки, който има карта за намаление трябва да увери с личен подпис и документ за самоличност следващите дейности по тази карта. Затова сега работим с Министерството на финансите, за да можем да ползваме повече функции на умния град. В известен смисъл системата на нашия умен град изпреварва държавните правила и подтиква промени, които ще са от полза не само за Пловдив. И понеже сме първи, трябва да извървим своя път, за да свикнем да управляваме ефективно и да употребяваме ефективно  тази умна система. В Пловдив ще започнем с 3 автобусни линии, в които ще таксуваме електронно и надявам се в следващите 12 месеца да го направим за цялата градска мрежа. Впрочем много ще зависи и от това, как пловдивчани ще приемат системата. Предстои ни и конкурс за нови 13 градски линии, които не са свързани към умната транспортна система и ще трябва да ги свържем.

- Кои грешки на подсистемите в умния град дават най-ценна информация?

- Да вземем подсистемата за управлението трафика в Пловдив. Тук научихме доколко човекът може да разчита на умните системи и кога трябва да се намеси. Управлението на светофарите  на най-тежките кръстовища в Пловдив зависи от тази система и тя работи добре. В Пловдив обаче има кръстовище с четири направления и когато се запълни с автомобили, системата не може да вземе оптимално решение и се намесва оператор. За управлението на трафика помагат групите от камери, които показват колко автомобила влизат в Пловдив и в кои направления. Правим модели на управление на проблеми на 15 кръстовища чрез куполни камери, като прогнозираме как задръстването на едно място ще се отрази на други места в града.  Тези кръстовища могат да станат петдесет, системата го позволява.

- За стане Пловдив умен град трябва да има ресурс от научни разработки и ресурс от грамотни потребители. Доколко ги имаме?

- Умните системи, които въвеждаме, нямат пряка материална измеримост или най-малкото е трудно резултатите да се измерят с пари. Да, можем да ги измерим със спестено обществено време, със спасен човешки живот, с минимизирани обществени разходи за живота в Пловдив. Това обаче са косвени ползи.  Затова мнозина гледат системата умен град като нещо, което не е най-необходимо. От друга страна операторите, които работят с умни системи имат високо образование и квалификация, но трудно се задържат като общински служители заради заплащането. В момента те получават около 750 лева, а частните фирми предлагат повече. Намирането на най-ефективния режим на работа на умните светофари например ни отне 3-4 месеца повече, отколкото бяхме планирали и това е точно заради капацитетните ни възможности да работим със системите на умния град. Имаме и учени, които разработват подсистеми за умен град. В Техническия университет – филиал Пловдив например има научни работници, които са много активни включително в отношенията с община Пловдив. Перспективни за града са разработките за умно осветление например.

- Мисля, че Пловдив и сега има автоматизирано улично осветление. Какво повече?

- Сегашната система за управление на уличното осветление не е умна. Да, лампите се палят автоматично, но не можем да направим автоматичен мониторинг.  Обмисляме заедно с учени от Техническия университет – филиал Пловдив да направим във всичките 380 електрически табла технически устройства, с които да управляваме хиляди осветителни тела. Устройството отчита консумацията на цял клон от улични осветителни тела и когато падне консумацията, става ясно, че има изгорели лампи, които да се подменят. Тази информация се подава към център за управление.  Това е нещо, което е умно и което можем да си позволим. Защото има и по-скъпи системи с датчици на всяка лампа. Но за нас е по-изгодно да управляваме 380 клона от улични лампи, а не 28 000 улични лампи поотделно. Да, умната система няма да е толкова детайлирана, но за нас е идеална за възможностите на бюджета ни.

- Умните системи ще направят ли Пловдив по-привлекателен за голямото културно събитие през 2019 година?

- Много ни се иска да направим интелигентна система за управление на велосипедния транспорт на града, тъй като градът е с най-голяма веломрежа в България. Вече имаме 60 километра велоалеи и проектираме още 15 километра. Затова считаме, че най-напред информационна система за велосипедния транспорт е много важна. Към нея ще добавим и системата за отдаване на велосипеди под наем. Ще интегрираме умната система за управление на велосипедния транспорт към цялостната транспортна система на града. Като вече имаме велосипедни светофари на тежките кръстовища, но идва време те да се управляват интелигентно с малко човешка намеса.  Искаме да може всеки, който е в Пловдив да може да си купи електронен билет on line, да открие къде има свободни велосипеди и да си наеме, плащайки on line, да види какви културни забележителности има наблизо и да си купи билет за музея, за концерта в Стария Пловдив или за изложба в Голямата базилика например. Тази насока на продажби е важна за градската хазна, удобна е за гостите ни, а и за нас – пловдивчани.

- Може ли Пловдив да си го позволи?

- Системата за електронни билети например струваше около 20 000 лева. А е важна и за градската хазна, защото в реално време можем да следим колко билети са продадени на всички каси. По същия начин е и таксуването в синята зона чрез sms. Всеки ден ние знаем колко приходи имаме от тези дейности.

За финансирането на умните системи в Пловдив  следваме един основен принцип: създаваме ги стъпка по стъпка и си плащаме за онова, което ще ползваме. Но така, че после да можем да надграждаме. По този начин нещата не са толкова скъпи или нека да го кажа по-иначе – по този начин Пловдив може да си позволи ускорено да внедрява умни системи.