Вие сте тук: Начало Медии Кметът Иван Тотев: Градската инфраструктура е един от приоритетите ни

Кметът Иван Тотев: Градската инфраструктура е един от приоритетите ни

Планираме нови обекти, за да отговорим на динамичното развитие на Пловдив. Интервю пред вестник "Марица"

-         Инж. Тотев, всяка година пловдивчани плащат по 12 – 15 млн. лева  данък МПС. Каква част от тези средства  се инвестират в поддръжка на  улиците и булеварди?

-         Ако сметнем  всички разходи за светофарите, пътна маркировка, знаци, антипаркинг колчета, изграждане на паркинги  и  дейности, свързани с инфраструктурата,  сумата ще се окаже много по-голяма. Само за поддръжка на съществуващите улици са необходими  минимум 10 млн. лева годишно, без да броим средствата за реконструкция  и строителство на нови пътища.  Проблемът е, че всички стари градове, както и Пловдив, са проектирани с тесни улици,  предназначени предимно за пешеходци и много малък брой превозни средства.   В последните 50 – 60 години автомобилите постепенно завладяват градовете, в резултат на което над 50 процента от своя ресурс общините са принудени да насочват към проблемите, свързани с трафика. Ние заделяме за дейности, пряко свързани с автомобилното движение, средно 15 – 20 млн. лева годишно. Поддръжката на пътната инфраструктура  си остава една от основните ни  задачи, но едновременно с това се опитваме да наложим алтернативните варианти за предвижване.  При всяка реконструкция изграждаме нови велоалеи, както например направихме на бул.  „Васил Априлов“.

-         Кога  от този булевард ще можем да излизаме на ул. „Гладстон“?

-         Ремонтът на ул. „Захари Стоянов“ и „Гладстон“ трябва да приключи до 10 декември.  По същото време ще пуснем движението по продължението на бул. „Проф. Цветан Лазаров“ през парк „Лаута“,  където вече са прекарани водопровод, канализация, парно и  са положени първите пластове  асфалт.  Пътят е четирилентов,  с паркинг в началото,  за да не изсичаме дървета. Ще има и велоалея, която ще свърже „Тракия“ с бул. „Санкт Петербург“.   Предстои да започне реконструкцията на ул. „Остромила“, а до 20 декември  ще бъде завършена канализацията  на цялото Коматевско шосе.  На бул. „Руски“ се асфалтират отделни участъци. Договорът за Коматевско шосе, „Руски“ и „Шести септември“  е със срок  две години, но се надяваме, че до лятото догодина ще можем да отворим за движение Коматевско шосе.

Доволен съм, че до  края на декември всички  сгради на този булевард ще имат канализация, след което ще се работи само по пътната част.  Напредват и строителните работи на  бул. „Шести септември“ , където вече са прекарани тръби за парно.  На бул. „Руски“  поетапно ще се пускат отделни участъци с цел до следващата есен да е готов в двете посоки.  Може да се каже, че в централната градска част остана един булевард, който трябва да бъде асфалтиран. Това е северното платно  на  „Христо Ботев“.

-         Защо на всички улици се премахва паважът, който се счита за най-здравата настилка?

-         Недопустимо е  в 21 век  на такива булеварди като „Македония“ , „Васил Априлов“ ,  ул. „Гладстон“ да има паваж. Това означава прах, некомфортно преминаване, вибрации в домовете на хората, които живеят на тези улици. Паралелно с подмяна на старата  настилка  изградихме нови подземни комуникации и нови улици – „Беломорска“, „Проф. Цветан Лазаров“, а сега започваме и  ул. „Остромила“.  Имайте предвид, че всяка реконструкция е равностойна на изграждане на  нов път. От нула се прави пътна конструкция и се прекарват  комуникации.  Положихме големи усилия   през последните 5 години   да  наваксаме  30-годишното изоставане по отношение на градската инфраструктура и считам, че сме на път да го постигнем. Пловдив се развива изключително бързо и динамично, градът се разраства, възникват нови жилищни комплекси, навсякъде, където е възможно, се строи.  Публичните ресурси не стигат, за да се удовлетворят  всички потребности  за  допълнителна инфраструктура. Затова се налага  много внимателно да решим къде да инвестираме  в близките няколко години, за да разходваме бюджетните средства разумно и с по-видима полза за града.

-         Крайните квартали или центърът  са с приоритет?

-         Преценихме, че е необходимо  да разтоварим движението в посока  север – юг.  Четирите моста на Марица не смогват да поемат трафика. Един от проектите, който ще облекчи трафика, е изграждането на бул. „Северен“, което ще започне в началото на април.  Успяхме да коригираме проекта и сега ще отчуждаваме с 40 процента по-малко имоти.  Вторият проект , на който изключително много залагаме,  е  строителството на нов мост на бул. „Копривщица“. Този булевард в момента може да поема голяма част от трафика , но свършва до реката, все едно в нищото.  Мостът е от важно значение, защото ще свърже южната и западната част на града с бул. „България“. По този начин ще  разтоварим движението  на моста на Герджика,  бул. „Руски“ и „Цар Борис III Обединител“.   Решили сме да започнем изграждането на моста със средства на общината, след като приключим със строежа на бул. „Северен“.   След като завършим  тези няколко  значими  пътни обекта,  ще имаме добра  базова инфраструктура и тогава ще решаваме как да отговорим на необичайното бурно развитие на града.

-         Подлез „Модър – Царевец“  ще се строи ли?

-         Това е много голям инфраструктурен проект и ще се опитаме да получим за него държавно финансиране. Друг приоритет е  мостът на бул. „Копривщица“. През следващата година ще насочим голяма част от средствата за отчуждаване на имоти с цел разширяване на пътната инфраструктура.  На бул. „Копривщица“ има само един имот за отчуждаване.  За „Модър Царевец“ отчуждаване ще се прави от южната страна на жп линията. Това са земеделски земи.  Предстои среща със собствениците, на която ще им предложим да изкупим имотите.  По наши оценки общата им стойност е около  700 000 лева.  Догодина ще работим по отчуждаване и на Голямоконарско  шосе,  където има 53 имота.  Заповедите ще започнат да се издават до края на годината. Надяваме се да  получим съдействие от собствениците, тъй като всички те искат да има  хубав път.

-         Ще продължи ли ремонтът на останалата павирана част от бул. „Васил Априлов“ ?

-         Вероятно ще започнем през 2017 г. с отчуждаване на имоти, но това ще стане, след като приключим процедурите по четирите приоритетни обекта.  Едновременно  работим за изграждането на нова  пътна връзка Прослав – Коматево.  Трасето  е проектирано, тя ще е 16 метра широка и 2 км. дълга, с осветление и тротоари. Тази улица   ще улесни развитието на цялата зона в местността „Терзиите“, където сега няма път.  Целта е да свържем кварталите Прослав, Коматево, Остромила и Беломорски  както помежду си, така и с центъра на Пловдив.  По същата причина догодина предвиждаме още една  транспортна връзка  между новата ул. „Беломорска“ с бул. „Александър Стамболийски“. Тя е около един километър и  излиза  в района на  Онкодиспансера. Тук вече е отреден терен за строеж на детска градина, която ще ползват жителите на Остромила и Беломорски.  Така че община Пловдив работи по много ясна концепция за планово развитие на града.

-         Кога ще започне изграждането на транспортен подлез под Централна гара?

-         Приехме подробен устройствен план, който включва пробива под гарата. За нас това е важен проект. Надяваме  се  той да получи европейско финансиране и да бъде изпълнен, тъй като  бенифицентът е  Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

-         - Кога ще стартират проектите по оперативна програма „Региони в растеж“?

-         През зимата ще започнем процедурите за първата зона за социално развитие, която включва не само ремонт на улици, но и реконструкция на училищата и детските градини в карето между бул. „Марица юг“ и „Кн. Мария Луиза“.  Проектът  е на стойност около 40 млн. лева. Подготвяме проекта за втората зона за градско развитие, условно неречен  предгаров площад.Той обхваща пространството до Централна гара до Бетонния мост и ул. „Любен Каравелов“.За тази зона е одобрено финансиране в размер на 4 млн. лева и смятаме, че догодина може да започне реалното изпълнение.  Имаме готовност и за третата зона за икономическо въздействие в кв. „Гладно поле“.  Проектите предвиждат изграждане на продължението на ул. „Богомил“до Метро успоредно с бул. „Санкт Петербург“ и очаквам да стартират до лятото.  В следващите три години се очертава  мащабна работа по инфраструктурата.