Вие сте тук: Начало Медии Кметът Иван Тотев: Горд съм, че успяхме да променим имиджа на Пловдив

Кметът Иван Тотев: Горд съм, че успяхме да променим имиджа на Пловдив

Интервю на Валентина Йеремиева, вестник „Марица”

-  Инж. Тотев, след осем години в политиката и четири години кмет чувствате ли се изморен или обратно – амбициран да спечелите втори мандат?

-      Никога няма да дойде такъв момент, в който да се каже, че цялата работа в Пловдив или в което и да е друго населено място е свършена и всичко е наред. Един град е жив организъм и винаги ще трябва нещо да се направи и да се измисли ново. Поехме Пловдив, когато нямаше проектна готовност, нито обект, на който да отидем и да отрежем лентата. Всичко, което успяхме да свършим  през този мандат, е плод на усилия на много хора. Големите проекти се правят по-дълго и ние сме на етап, в който  започват да се реализират. Едни от тях ще стартират още тази година – например, бул. „Северен“, други ще се изпълнят в следващите четири години. Това е  естествената причина да искаш да завършиш това, което си започнал и да видиш краен резултат на усилията, които си положил.

-      Кои са проектите, които сте набелязали за следващия мандат?

-      Подготвили сме проекта за разширението на Голямоконарско шосе и го внесохме в областната администрация за издаване на строително разрешение. В програмата си включихме Южен обходен колектор и модернизация на Пречиствателната станция. Проектирахме околовръстен пръстен на Пловдив и успяхме да впишем в проекта по оперативна програма „Транспорт“ реконструкция на  ЖП възел – Пловдив. Това означава повдигане на жп линията и освобождаване на трите жп прелеза –  на Пещерско шосе, бул. „Свобода“ и „Шести септември“.  Същият проект включва подземното преминаване за автомобили под Централна жп гара. Това са големи неща, които ни отнеха много енергия . Продължаваме зооологическата градина, втория гребен канал, възстановяване на Голямата Базилика, реконструкцията на площад „Централен“ и експониране на Римския форум на Филипопол. Реализираните проекти показват, че ние можем да работим и знаем как да променим Пловдив.

-      Коя е най-голямата Ви гордост?

-      Чувството, че хората живеят в развиващ се град и имат самочувствието, че са пловдивчани. Ние променихме имиджа на града, в резултат на което повече хора идват да живеят и да учат тук. Пловдив е вторият град в България по ръст на населението след София. Това е градът с най-много преки чуждестранни инвестиции в производството за 2014 г., припознат от IT индустрия като втори град в България в този отрасъл. Това са близо 5000  места за млади и образовани хора, които не отиват да търсят работа в чужбина или в София, а остават в Пловдив.  За първи път в нашия мандат се заговори за изграждане на офиси клас А и в момента на дневен ред са пет такива проекта. Преди три – четири години това не беше възможно, защото нямаше с какво да се напълнят тези бизнес офиси. Сега не само че има кой да работи в тях, но имаме частни компании, които инвестират в изграждането на такива бизнес офиси.

-      Като е толкова хубаво в Пловдив, защо младежите търсят работа другаде и всеки втори гимназист иска да учи и да работи в чужбина?

-       Нека да не говорим с клишета. Всеки, когото попиташ, дали иска да живее в прекрасно място в чужбина, ще каже „да“. Статистиката обаче показва, че в последните четири години населението в Пловдив се увеличава. Университетите и студентите също се увеличиха и вече имаме 9 ВУЗ в града. Фирмите станаха повече и се отвориха хиляди работни места. В Пловдив навлязоха уникални за България компании с високотехнологично производство. Това са фактите. Всичко останало са приказки.

-      Като ви слушам, всичко в Пловдив върви по мед и масло. Пропуски и неудачи няма ли във вашата работа за тези четири години?

-      Няма точка, в която да сме свършили цялата работа. Такъв момент е невъзможен. Въпросът е за тези четири години колко крачки направихме напред в развитието на Пловдив  в сравнение с предишните мандати. Аз мога да кажа, че крачките, които извървяхме, не могат да бъдат сравнявани с нито един от предишните мандати. Това е най-важното – разликата между първата и последната година. Естествено, че ние не можем да надскочим националното  развитие.  Но Пловдив се развива с изключително бързи темпове за стандартите на България, което много ме радва. Това не означава, че повече няма да поемаме ангажименти, но вече няма да обещаваме, например, пълно езеро и работещи Пеещи фонтани в Цар – Симеоновата градина, защото сега ги има.Няма да обещаваме нова визия на Римския стадион, защото този паметник на културата вече не изглежда като бетонно чудовище , а като атрактивен туристически обект. В предизборната кампания ще показваме какво сме направили и ще представяме нови проекти.

-      Какви, например?

-      Ще кажем: Пловдивчани, ние живеем в един от най-осветените градове в България.Но искаме ли да имаме интелигентно осветление, каквото виждаме, примерно, в Лондон или в Копенхаген. Това е вече качествено нов ангажимент, поет на по-високо ниво.  Въвеждане на интелигентна система на улично осветление ще бъде едно от посланията за следващия ни управленски мандат. Ние вече не говорим  как ще увеличим местата в детските градини, където до преди няколко години по цели нощи се чакаше на опашка за прием,  а за това, че всички детски заведения трябва да отговарят на стандартите, по които са построени ЦДГ „Котаракът в чизми“,  детските ясли в „Тракия“, ЦДГ „Мир“. Преди четири години говорихме, че нямаме заслони на автобусните спирки. Сега не само че имаме  редовен градски транспорт и удобни навеси с пейки , но въвеждаме електронна система, която ще управлява транспорта и ще подобри значително обслужването. Смятам, че всички фундаментални проблеми на града до голяма степен са решени и вече започнахме да говорим за качеството на градския живот.

-      Не говорим ли и за дупките по улиците?

-      Дупки има и в Лондон, и в Париж. Преди две седмици бях в Брюксел и там също има дупки. Важното е, че в тази насока се работи. Ние вече не говорим как да закърпим дупките по булевардите, както беше през 2011 г., когато поехме управлението.  Оттогава асфалтирахме бул. „Христо Ботев“, „Шести септември“, „Цар Борис III Обединител“, „Димитър Талев“, „Македония“, „Александър Стамболийски“, „Петко Д. Петков“ и много други. А районните кметове колко работа свършиха!  Асфалтирането няма да бъде най-важната тема в следващия мандат, защото нито едно социологическо проучване не посочва състоянието на улиците в Пловдив като голям проблем и няма да донесе дивиденти на нито един кмет.

-      Според вас какво чакат хората от кмет? Какво носи дивиденти?

-      Ако един човек може да си намери работа, чувства се добре в града си и се гордее с него, ако без проблеми може да настани детето си в детска градина, ако има къде да отиде и да си прекара свободно време, означава, че  кметът си е свършил работа. Всички тези базови неща в Пловдив  вече има и говорим не за наличие на конкретните услуги, а за тяхното качество.

-      Вярно ли е, че преговаряте с „Лукойл“  спортната зала „Колодрума“ да се казва „Лукойл Арена“ по подобие на софийската „Арена Армеец“?

-      Водим преговори с различни компании, но не сме имали разговори с „Лукойл“. Това не означава, че няма да разговаряме и „Лукойл“.

-      През целия мандат слушахме за реконструкцията на бул. „Руски“, но и до днес там е кръпка до кръпка и дупки. Кога ще започне ремонтът?

-      В началото на септември би трябвало да бъде избран изпълнител и да стартира реалната работа по проекта, финансиран от ЕБВР – Коматевско шосе, бул. „Руски“, „Шести септември“, „Северен“. Едновременно провеждаме процедура по избор на изпълнител за разширението на бул. „Васил Априлов“.  Вероятно ще започнем ремонтите от бул. „Руски“, а не от бул. „Васил Априлов“, защото „Руски“ е по-важен и не търпи отлагане.  Отсега се подготвяме за реконструкцията на Коматевско шосе, което ще бъде затворено и ще се преминава покрай Овощарския институт.  Това са големи проекти, които ще се изпълняват и в следващия мандат. Без много шум в този мандат успяхме да направим реконструкция на два моста – на „Скобелева майка“ и „Васил Априлов“. Все едно построихме две нови съоръжения, което отне няколко години.

-      Защо се работи толкова бавно?

-      Не е бавно, защото работата е много. Всичко старо беше свалено, конструкциите на двата моста се укрепиха,  на „Скобелева майка“ се изляха подпорни стени от двете страни, направена е нова хидроизолация.  До 6-ти септември трябва да бъде пуснато движение и по двата моста.

-      Няма ли риск транспортният проект да се забави и да изтървем парите от ЕС? Вече е юли, а краят не се вижда.

-      За подмяна на светофарните уредби предстои да бъде издадено строително разрешение. По велоалеите се работи, но до голяма степен ние сме зависими от фирмите.

-      Пешеходците пък се притесняват, че ще останат без тротоари. Възможно ли е това да се случи?

-      Оказа се, че когато са били подготвяни идейните предложения, за да се кандидатства с този проект, в сумата не е включена прилежаща инфраструктура. Велоалеите минават  по улици, където по принцип има проблеми с тротоарите – напукан асфалт, счупени плочки. Установихме го като заварен факт. Успяхме да осигурим допълнително 1,6 млн. лева, за да направим тротоарите и да асфалтираме част от пространството, което не попада в проекта. В „Тракия“ вече имаме такива примери. Предвидели сме възстановяване на всички пешеходни настилки извън рамките на проекта.

-      Кой носи вина за изтърваните 130 млн. лева за водния цикъл на Пловдив?

Защо да са изтървани при положение, че сме в процедура за подписване на договора за водния проект и стратиране на търгове? Пловдивският проект е пилотен за следващия програмен период, който вече започна. МОСВ и управляващият орган подписаха договор с Европейската комисия и в момента ние подготвяме тръжни процедури. Позициите са същите – подмяна на водопровод и канализация в район „Северен“, модернизация на Пречиствателна станция. В първата половина на септември ще подпишем договор с МОСВ и ще обявим търговете.