Вие сте тук: Начало Медии Кметът Иван Тотев: 2016-та беше изключително успешна за Пловдив

Кметът Иван Тотев: 2016-та беше изключително успешна за Пловдив

Във втория мандат ставаш по-прагматичен, не обръщаш внимание на политическите заяждания. ИНТЕРВЮ на Валентина Йеремиева, вестник "Марица"

-         Г-н Тотев, по-лесно или по-трудно е  да си кмет втори мандат?

-         По-лесното  е, че няма нужда да навлизаш в работата. Вече  много неща са ти ясни – познаваш институциите, хората, с които работиш, министри, ръководители на агенции. Трудното е, че имаш  безброй идеи, които си започнал да реализираш, и си даваш сметката кои от тях можеш да изпълниш и кои няма как.  Гледаш по-прагматично и по-спокойно  на нещата, без първоначалния ентусиазъм  да водиш битки.  Във втория мандат политическата култура  израства.

Много неща, за които си се ядосвал в началото, възприемаш по-спокойно. Не обръщаш  внимание на дребните политически заяждания.

-         В Общинския съвет имате подкрепа  на широка коалиция.  По време на предизборната кампания, която вече неофициално е започнала,  няма ли да се разклати?

-         Хората, които представляват различни партии в Общинския съвет, са разумни.  Когато един човек има качества и интелигентност, той може да прави политика и без екстремизъм.

-         Според вас каква беше отминаващата 2016-та за Пловдив?

-         Това е изключително успешна година. Само в ремонти и реконструкция на уличната мрежа и пешеходни зони инвестирахме близо 30 млн. лева. Това са бул. „Васил Априлов“, „Любен Каравелов“, „Гладстон“, „Захари Стоянов“, „Проф. Цветан Лазаров“, канализацията на Коматевско шосе, по-малките улици в районите и в Стария град.  Около 3 млн. лева вложихме в тротоарите.  В  момента усилено се работи  на бул. „Руски“, Коматевско шосе, бул. „Шести септември“. Разликата между това, което представляваха тези улици, и сегашното им състояние  е очевадна, особено като минеш вечер и видиш  осветлението на  бул. „Васил Априлов“ и „Гладстон“.  Вече едва ли има пловдивчанин, който да не казва: „Да, струваше да изтърпим неудобства“.

-         Какви големи обекти планирате за новата година?

-         През  2017 г.  със сигурност  ще  се прави ул. „Остромила“, чиято реконструкция е отложена заради Коматевско шосе. Има избран изпълнител, с който е подписан договор.  Ремонтът  на бул. „Христо Ботев“ зависи от това дали държавата ще финансира чрез „В и К“ – Пловдив, канализацията. Ако проектът бъде одобрен,  догодина  основно ще обновим  северното платно.   Иска ми се да изградим и няколко вътрешни улици в „Беломорски“ и „Остромила“, за което сме дали възможност на район „Южен“ да започне подготвителни дейности. Може да се каже, че  приключваме  с рехабилитацията на  основните булеварди в централната градска част.

Ремонтите  на кварталните улици и тротари ще продължат, но предимно  започваме да подготвяме проекти за нова пътна инфраструктура. Затова в бюджета за 2017 г.  предвиждаме  3 – 4 млн. лева  за отчуждителни процедури  на бул. „Северен“,  на ул. „Модър“ за подлез „Модър – Царевец“, на Голямоконарско шосе, на бул. „Копривщица“ с цел изграждане на нов мост през Марица, на бул. „Васил Априлов“.  На Експертния съвет ще се разглежда проект на пътната връзка между Коматевско шосе и квартал „Прослав“. Това е 2 км  улица с ширина 11 метра, която ще свързва „Прослав“ с „Коматево“.  Целта е да подготвим терени за нови улици встрани от централните, за  да изведат трафика в периферията на града и да улеснят  придвижването. Убеден съм, че ще стартираме тези проекти в рамките на мандата.  През 2017 г. ще се занимаваме и с проекта за новата визия на  река Марица. В момента върви съгласуване и след като издадем строително разрешение ще започнем да търсим финансиране.

-Откъде?

-Очакваме да се отворят финансови инструменти, подобни на „Джесика“. Те са изгодни за общините.

- Ще  завърши ли догодина  реконструкцията  поне на един от разкопаните булеварди?

- Догодина ще бъдат напълно готови  бул. „Руски“, Коматевско шосе и „Шести септември“.  Най-сложният обект е Коматевско шосе, защото там има археология. Бул. „Руски“ също не е лек,  тъй като го затваряме на части и това затруднява изпълнителите, на които тази организация също създава неудобства.

- Ще намалите ли  мъката, наречена  паркиране?

-          Държим през новата година  да започнем изграждане най-малко  на два  многоетажни паркинга, а идеалната хипотеза е за три.  Предвидели сме терените в „Тракия“ между блоковете 15 и 62, в „Западен“ до парк „Ружа“ и на мястото на бившия ТЕЛК на ул. „4-ти януари“, за който очакваме положително становище от НИНКН. Естествено, ще финансираме  районите с цел  промяна на зоните, където има гаражни клетки.

-         Каква ще е политиката на общината – паркиране срещу 15 лева или запазване на металните гаражи за още три години, както е посочено в пректа на наредбата за преместваеми обекти?

-         Наредбата  е коригирана. В нея бе допусната грешка, която категорично не кореспондира с нашите намерения.  Още от следващата година започваме премахване на гаражите, но този процес ще върви заедно с бюджета към районите за благоустрояване на зоните. Особено интензивно ще действаме  в „Централен“.

-         Зоологическата градина е завършена. Кога ще се отвори?

-         Напролет ще има животни.  Подготвяме втория етап – местообитаване за тигър, което също трябва да се съгласува с МОСВ и други институции, преди да издадем строително разрешение.

-         В първия мандат лансирахте идеята за втория гребен канал, а сега за него дори не се говори. Защо?

-         В началото на февруари е насрочено  дело по жалбата против устройствения  план на зоната, в кято попада вторият канал.  Ако ни позволи съдът, сме амбицирани да го направим. Това не е толкова скъпо съоръжение, а от едно световно събитие по гребане в града влизат  милиони левове.  Вече имаме ясни сигнали от страна на Световната федерация по гребане, че в Пловдив няма да се провеждат световни първенства,  ако няма втори гребен канал.

-         Ще посрещнем ли с нов централен площад 2019 г., когато Пловдив е Европейска столица на културата?

-         Плановото задание  за площад „Централен“ е одобрено от НИНКН и Министерството на културата.  Важно е, че е одобрен и подробния устройствен план /ПУП/ на Централната градска част.  Вече можем да подготвяме конкурс за инженеринг – проектиране и строителство на пл. „Централен“ с експониране на археологическите разкопки.

-         Това са много пари. Откъде ще ги вземете?

-         Ще търсим.  Можем да изпълняваме проекта на етапи. В заданието за пл. „Централен“  включихме и реконструкцията на подлеза на ул. „Гладстон“, която е около 7 млн. лева.  Ще преценим, коя част от площада  може да се реализира до 2019 г.

-         Какво ще стане, ако Пловдив не получи субсидията от държавата за Европейска столица на културата.

-         Ще я получи, разбира се.  Не искам да изпадам в подробности, но няма как да не  получим държавно финансиране за Пловдив 2019.

-         Правилно ли финансовият министър Владислав Горанов отчита ангажимента на държавата за  изпълнен с аргумент, че на община Пловдив са дадени  4 млн. лева за зоологическата градина?

-         Зоопаркът  е включен  в апликационната форма като съпътстваща инфраструктура на Културната столица. Но средствата, които очакваме от държавата, са предназначени за дейности и финансиране на проекти, като сумата е разпределена по години.

-         Какъв бюджет се очертава  за Пловдив  през  следващата година?

-         Очакваме преизпълнение на собствените приходи за 2016-та в резултат на повече постъпления от данък сгради, данък МПС, данък придобиване на имущество и дори от ползване на тротоарно право, пазари и тържища. Това означава около 120 млн. лева местни приходи, без да се броят парите за държавно делигираните дейности.   През 2017 г.  планираме приходи и разходи за  около 260 млн. лева.  Това е добър бюджет, който стига за всички необходими нужди. Тук обаче  отварям голяма скоба – общините в България не могат да поемат разходи за крупните инфраструктурни обекти като пробив „Модър – Царевец“ или мост на Марица без подкрепа на държавата или дългосрочен банков заем. Държавата трябва да помага най-малко поради факта, че Пловдив  е  един от градовете, който  генерира осезаем брутен вътрешен продукт и нови работни места.

-         От държавния бюджет за 2017 г. по нищо не личи, че на Пловдив ще се помага.  За капиталова програма  не са предвидени пари.

-         В бюджета не се разписват трансфери за общините. Те се определят с постановления на Министерския съвет.

-         Предсрочните парламентарни избори  няма ли да се отразят негативно на работата на институциите? Да забавят проектите и допълнителното финансиране?

-         Всичко ново, което тази година е направено в Пловдив, е с местни приходи. От държавата получихме единствено  2,5 млн. лева помощ за бул. „Васил Априлов“.  Друг е въпросът, че самите държавни институции, когато са под напрежение, работят по различен  начин. Това е важно, например, когато чакаш становище от НИНКН или от Министерството на здравеопазване.  Колкото по-бързо има стабилно правителство, толкова е по-добре за всички нас.