Вие сте тук: Начало Медии Кметът инж. Иван Тотев: Успяхме да променим Пловдив и знаем как да продължим

Кметът инж. Иван Тотев: Успяхме да променим Пловдив и знаем как да продължим

Вътрешен ринг с бул. „Северен“, новият мост над Марица, подлез „Модър Царевец“ и повдигнатата жп линия ще разтоварят трафика в централната градска част

- Инж. Тотев, за да спечелите втори мандат, трябва да се преборите с 15 кандидати за кмет. Притеснява ли ви тази конкуренция?

- Конкуренцията  е  полезна от гледната точка на това да се чуят повече идеи и предложения за бъдещето на Пловдив,  които естествено да залегнат във всяка управленска програма. Започвам кампанията със самочувствието от постигнатото в Пловдив в мандата на ГЕРБ, с  големи намерения за следващите четири години и с конкретни послания за развитие на града на една стабилна основа. Ние си поставяме за цел надграждане на добрите  резултати и знаем какво и как трябва още да свършим, за да стане Пловдив още по-добър за живеене.

- Вашите  конкуренти се надпреварват да обещават на пловдивчани какви ли не чудесии и най-вече – нов модел на управление. Вие ще си запазите ли вашия?

- Нашият модел на управление накара пловдивчани да се гордеят със своя град.  Благодарение  именно на нашия  модел Пловдив спечели домакинството на Европейска столица на културата през 2019 г., достигна най-бърз ръст на развитие на IT и аутсорсинг индустрия и стана център с най- много преки чуждестранни инвестиции и най-много разкрити работни места в сферата на производството. Нашият модел на управление доведе в Пловдив  повече туристи, чийто ръст е 10 – 12 % годишно,  създаде по-красиви и посещаеми публични пространства, по-качествени детски градини.  Днес с гордост казваме: „Аз съм пловдивчанин“.  Това успешно управление е в резултат на правилния мениджмънт и на структурата на общината, която бе моделирана, за да даде този растеж на града. Що се касае до посланията  за промяна на модела на управление, мога да цитирам  Александър Константинов /б.р. – публикация в „Марица“ на бившия зам.-кмет със заглавие „Предизборни митове и легенди“/. В анализа на предизборните обещания той  коментира, че моделът на управление на община е регламентиран с нормативната уредба на страната.  Така че  приказките  за промяна на модела нямат никаква стойност.

- Всички кметове на Пловдив са оставили след себе си по нещо. Вие какво оставяте?

- Ние успяхме да променим града и тази промяна  е видима.  Няма проблем, който да не сме решили или да не сме започнали да решаваме.  През тези четири години  често използвахме думи „уникално“, „неповторимо“, „за първи път“ и всяка от тях беше изпълнена със съдържание. В нашия мандат се сбъдна мечтата на пловдивчани да имат спортна зала.

Колодрума безспорно ще увеличи спортните и културните прояви в Пловдив. С тази зала ще се гордеят и ще я ползват следващите поколения. Направихме над 40 фитнес площадки, като дадохме на младите хора още една алтернатива за по-добро здраве и по-силен дух. За първи път през нашия мандат Пловдив беше домакин на толкова много състезания от световна величина.  За първи път спряхме да говорим за липса на места в детски градини. Разкрихме десетки нови групи с над 1200  места и днес можем да кажем, че всички деца в Пловдив имат възможност да посещават детска градина. Новите детски площадки отговарят на всички норми за безопасност и са направени от най-качествени материали. За първи път имаме договор за мониторинг на тези площадки.  Санирахме почти 90 % от общинските сгради, предимно детски и учебни заведения. Само по фонд  „Козлодуй“ и Националния еко доверителен фонд въведохме мерки за енергийна ефективност на над 40 обекта. Разкрасихме града – стана неузнаваем.

Коренна промяна има в централната градска част и в Стария град. Възстановихме емблемата на Пловдив – Пеещите фонтани и Цар – Симеоновата градина. Направихме такъв блясък в „Капана“, какъвто той е нямал и в годините, когато е бил занаятчийски квартал. След мащабната реконструкция „Капана“ стана уникален арт квартал, едно от новите културни средища на града, където кипи живот.  В последните четири години в България няма градска зона, претърпяла такава трансформация. Изградихме най-дългата пешеходна зона – 1750 метра от бившия партиен дом до новотел „Пловдив“ с малките улички  в „Капана“. Тази зона се превърна в една от централните точки на туристическите маршрути. Възстановихме Римския стадион, който стана един от най-посещаваните обекти, и Малката базилика. Разширихме периметъра на културните обекти и по този начин стигнахме не само до увеличаване на туристите, но и на престоя им в града. Преди те идваха в града ни  средно за ден – ден и половина, сега идват за два. При 240 000 нощувки годишно вече гоним  450 000.  Това е огромен успех в туризма.

- По-чист въздух ли дишаме?

- Огромни крачки направихме в почистването на града. Пловдив е единственият град, който закупи нова техника и увеличи дните, в които се мият абсолютно всички улици. Не само че излязохме от списъка на градовете с най-мръсен въздух, но и по данни на РИОСВ от март досега няма нито един ден с превишени норми на съдържанието на фини прахови частици, какъвто проблем съществуваше в Пловдив с години. Този успех се дължи на по-добрата работа на общинските предприятия „Чистота“ и „Градини и паркове“. През този мандат засадихме над 10 000 дървета. Няма централни булеварди без капково напояване и без цветни лехи през лятото. Това е резултат на много добър модел на управление и ефикасно планиране на финансите на община Пловдив, защото всичко струва пари и те са ограничени.

- Изпълнихте ли обещанията от предишната предизборна кампания в Пловдив да има по-малко дупки?

- Направихме всичко, което беше възможно. В Пловдив  почти няма булевард, който да не сме преасфалтирали  или да не сме включили в проектите и планове за следващите години.  Реконструирани са бул. „Македония“, „Петко Д. Петков“,  надлез „Скобелева майка“, мостът на бул. „Васил Априлов“,  най-проблемните участъци на бул. „Никола Вапцаров“,“Братя Бъкстон“, „Лерин“,  „Н. Войновски“.  Ремонтирани са Цариградско шосе,  бул. „Христо Ботев“, „Цар Борис  III Обединител“, „Шести септември“, „Ал. Стамболийски“ и много други.  Обновени са цели квартали, като, например, жилищен комплекс „Южен“, работи се на 15 вътрешноквартални улици в „Ю. Гагарин“ и в квартал „Беломорски“.  За първи път в този мандат започнахме сериозни ремонти на тротоари, например, на ул. „Гладстон“, „Преслав“,  „Авкс. Велешки“.  Преди време тротоарните плочки, сложени в „Капана“, бяха се счупили  още на първата година.  Ние завишихме изискванията за качество и изискахме от изпълнителите да влагат много по-добри материали. Камъкът, например, се доставя от Джебел, тъй като е с по-високи показатели. При полагане на асфалтовите настилки изискваме фирмите да слагат добавки, устойчиви на високите температури. Цялата философия на работата е сменена. Пловдивчани видяха, че през четирите години дори и през зимата не сме спирали с уличните ремонти.

- Какво ще направите  за градската инфраструктура, ако имате още един мандат?

- Промяната на инфраструктурата си остава един от основните ни  приоритети, а също така  задължителен  елемент на подготовката на града за Европейска столица на културата през 2019 г. Планираме  реконструкция на площад „Централен“ и на сградата на бившия партиен дом. И по двата проекта работихме през този мандат, тъй като са изключително сложни и тежки. Предстои да стартираме процедура за инженеринг за техническо проектиране и изграждане на площадно пространство. В момента завършваме проектирането на бившия партиен дом, след което ще обявим търг за реконструкция. В следващия мандат коренно ще се подобри обслужването на пътниците в градския транспорт. Въвеждаме електронна система за таксуване, която ще бъде много по-удобна за гражданите. Ще заработи системата за управление на светофарни  уредби на 42 основни кръстовища, където ще има и видеонаблюдение . Системата ще бъде свързана и с видеокамери, монтирани на всички входно – изходни артерии на града. Това ще даде по-голяма сигурност на хората. Пред завършване са 48 км. велоалеи, приключва монтаж на автобусните спирки, каквито изобщо нямаше в града през 2011 г.  Работим по дългосрочна концепция, чиято цел е в следващите шест години трайно да решим  въпроса с предвижването в Пловдив.  Става дума за вътрешен ринг, който ще стартира през следващата година с изграждането на бул. „Северен“ и подлез „Модър – Царевец“.  Част от този ринг са връзката между Кукленско и Асеновградско шосе и нов мост над реката между бул. „България“ и „Копривщица“, който ще върви успоредно на железния.  Изграждането на този мост е включен в проекта жп възел Пловдив по ОП „Транспорт“ за 320 млн. лв. заедно с автомобилния подлез под Централна гара и повдигане на жп линията, в резултат на което ще се освободи движението през трите жп прелеза. В следващите четири години сме планирали да решим проблемите с трафика в централната градска част, като го изведем по периферни маршрути.  За първи път можем да кажем, че в този мандат не се работи на парче, а в перспектива.   Още  един пример - започнахме да  актуализираме Общия устройствен план, за да дадем възможност за развитие на града на юго – запад, тоест на кварталите „Остромила“, „Беломорски“, „Терзиите“, като ги вкараме в строителните граници на Пловдив. Още през 2016 г. ще започне изграждане улична мрежа в Остромила. Всичко това показва концептуален и завършен подход към управлението.  Предвиждаме реконструкция на бул. „Копривщица“ и премахване на паважа, както и интензивна работа по вътрешноквартални улици. Отсега мога да кажа, че за следващата година планираме  ремонти в  зоната около Военна болница и в квартала около ул. „Велико Търново“.  На 5 октомври започваме реконструкцията на бул. „Васил Априлов“. Предстои обновяването на   Коматевско шосе, бул. „Руски“, павираната част на бул. „Шести септември“, изграждане на бул. „Северен“ по проект, финансиран от ЕБВР.  За нашите мащаби Пловдив става един метрополис.

- Какво да очаква от вас  бизнесът?

- Фактът, че по ръст на населението Пловдив е на второ място в София, означава, че градът привлича  хора, тоест основен ресурс за бизнеса. За нас е важно да създадем добрите условия за живот, които да карат хората да имат деца и да остават в Пловдив.  Другата ни задача е да интегрираме   образованието  с хората и бизнеса. Пловдив е единственият град, в който общината е съучредител на два клъстера с участието на висши учебни заведения, Математическа гимназия и частни компании. Единият клъстер  е специализиран за IT, другият – в сферата на индустрията. Бизнесът може да бъде сигурен, че Пловдив ще продължи да привлича хора и фирмите ще могат да правят своите планове за разширение.  Със завършването на трите предприятия около Пловдив в следващите 12 месеца се разкриват около 5000 работни места. Почти толкова са заетите само в IT индустрията в града.

С какво ще сте полезни в следващия мандат за децата, а съответно и на техните родители?

- За децата съвсем скоро ще открием  напълно обновения Природонаучен музей, който ще даде неповторими преживявания на своите посетители.  Освен богатата колекция в музея вече е изграден единственият в страната 3 D планетариум с възможност за изнесени уроци. Реконструкцията е направена по инициатива на община Пловдив и ще приключи окончателно догодина  с уникалната зала за живи пеперуди.  Финансирането в размер на 2 млн. лева е осигурено от градския бюджет. Музеят ще е една от любимите атракции за децата. Другата атракция  ще е прекрасният зоопарк с площ 40 дка и с над 22 хабитата, който вече се строи. Сигурен съм, че децата и родителите ще прекарват в тази зоологическа градина по няколко часа, в близост до естествената среда. Зоопаркът се изгражда в съответствие с най-съвременните изисквания – без огради, с електронни  пастири. Само хабитатът на мечките е над 3 дка, а си спомняте  какви бяха старите клетки на мечките –   3 на 3 метра. Зоологическата градина ще радва не само  пловдивските  деца, но и от цяла Южна България. Догодина на 15 септември ще се открие още една градина за децата – ЦДГ „Чайка“, чийто строеж започнахме  в началото на септември.  За следващия мандат планираме още една детска градина в района на ул. „Димитър Талев“, за да поеме децата от „Остромила“ и „Беломорски“.  Продължаваме политиката за изграждане на модерни детски площадки във всички райони на града, а също така и на  спортни центрове, какъвто е почти завършен до Гребния канал. Този  Младежки център е уникален за България – с три футболни игрища, баскетбол, волейбол, тенис на корт и 1200 кв. метра фитнес на открито в парк „Отдих и култура“.  Ще открием комплекса на 23 октомври. Подобно съоръжение ще направим и до спортната зала „Колодрума“, където вече е отредено място. Започнахме и ще продължим да разширяваме  „Лаута“, като в новия  ПУП на юг от парка  сме проектирали езеро с площ около 4 дка, алеи за разходки, детски атракции.

- Какво очаквате от пловдивчани на 25 октомври?

- Изборите на 25 октомври за мен е състезание със себе си.  Това ще бъде оценка, която аз и всички хора, които участваха в промяната в Пловдив, ще получим. Такова състезание винаги е най-трудното. Надяваме се да получим подкрепа, която да ни даде сили и самочувствие  да продължим по същия начин и да направим още повече неща за Пловдив. Знаем как да стане това и можем. Нека продължим!

Интервю на Валентина Йеремиева, вестник "Марица"