Вие сте тук: Начало Медии Кметът инж. Иван Тотев: Гордост е да живееш и да работиш в Пловдив

Кметът инж. Иван Тотев: Гордост е да живееш и да работиш в Пловдив

интервю на Валентина Йеремиева, вестник "Марица"

-    Инж. Тотев, как Пловдив посреща  годишнината от Съединенето и празника на града?
-    Със самочувствие. Гордост е да си пловдивчанин. Гордост е да казваш, че си от Пловдив. Гордост е да живееш и да работиш в Пловдив.
-    Откъде идва това самочувствие?
-     От авторитета и доброто име, което носи градът, от признанията, които Пловдив получи в последните години. Те са резултат от усилията на всички пловдивчани, които работят за името на нашия град, на бизнеса, спортистите, културните дейци, хората на изкуството. Десетки са отличията, с които Пловдив е удостоен. Ние не само успяхме да излезем от класацията на градовете с най-мръсен въздух, но дори през 2014 г. спечелихме и „Оскар“ за зелен град. Пловдив неведнъж беше сочен за пример в поддръжането на зелената система и не един и двама кметове са изпращали при нас своите служители, за да видят как се грижим за градините и паркове. Увеличихме социалните услуги и през 2014 г. получихме престижната награда за най-социален град. Най-голямото постижение през този мандат от гледната точка на имиджа на града е  Европейска столица на културата, която означава, че в нашия град има бъдеще и носи огромен заряд за развитие на много индустрии и туризма. Само през тази година Пловдив два пъти беше домакин на световни първенства – по гребане и таекуон-до. Всичко това ни дава повече самочувствие. Аз се гордея, че съм пловдивчанин.
-    Градът видимо изглежда по-добре. А по-добре ли живеят хората?
-    Има базови показатели, които определят дали един град е предпочитано място за живот  - нивата на безработица, миграционните процеси, откриването на нови работни места. По всички тези критерии Пловдив е на челно място в страната. Нашият град е с едно от най-ниските нива на безработица в България и е вторият след София по ръст на населението. За сравнение, през 2014 г. Варна има ръст 120 души, а Пловдив – 526. Това означава, че Пловдив става все по-привлекателен град.

- Кое прави един град предпочитан?
-     В Пловдив се обучават 40 000 студенти , голяма част от които остават да живеят и да работят тук.  Пловдив трайно се превърна в индустриална столица на България с най-много открити производствени предприятия в последните четири години. Градът развива нови индустрии, особено в сферата на IT аутсорсинга. Това е много важно за бъдещето на Пловдив, защото високотехнологичният  отрасъл задържа младите и образовани хора. Радвам се, че доста местни предприeмачи подпомагат тази индустрия с инвестиции в офисна инфраструктура. Имаме три напреднали проекта и четвъртият, на Асеновградско шосе, е на дневен ред.  До края на годината можем да задминем 5000 заети в този отрасъл. Това са предимно млади хора, които биха напуснали града, ако нямат тези условия. За децата имаме санирани детски градини с електронна система за записване. Вече не се налага родителите да чакат на опашка. През този мандат предприехме мерки за енергийна ефективност в над 36 общински сгради, предимно детски и учебни.Направихме прекрасни детски площадки,  нови спортни игрища. Имаме всички условия хората да се чувстват комфортно в своя град.
-    Да не искате да кажете, че сте решили всички проблеми?
-    Проблеми винаги ще има, защото градът е жив организъм и постоянно има нужда от грижи.  Предстои ни още много работа,  затова като направим нещо, гледаме напред. Асфалтираме един булевард и планираме следващите два, ремонтираме един подлез и гледаме към другите три.  Набелязали сме няколко важни проекта за следващите седем години. Един от тях е модернизацията на жп възел Пловдив, който изисква огромна инвестиция. След него ще говорим за нов мост над Марица, за мост между Кукленско и Асеновградско шосе, за завършване на околовръстния път. Това е базовата инфраструктура на града. Успоредно с това ще си говорим за нови офис площи, за навлизане на нови университети и , например, за средно международно училище, от което Пловдив има нужда. Ще помагаме за  по-голяма конкуренция между предприятията, която да доведе до по-високи доход на пловдивчани, както и за навлизане на високотехнологични компании. През пролетта на 2012 г. първият инвеститор в този отрасъл беше със стартова заплата 600 лева.В последната компания, която реши да премести бизнеса си от Одеса в Пловдив, се говори за заплати от 3000 лева. Много ми се иска да осъществим идеята за технологичен парк, насочен към земеделието, по която ще работим в следващите години. Ние се гордеем с това, което сме постигнали,  много сме напред в съревнованието между градовете и сме оптимисти за бъдещето.
-    Как Пловдив ще се подготвя за 2019 г., когато ще бъде Културна столица на Европа?
-    Не се съмнявам, че ще се представим добре и мисля, че Пловдив ще бъде един от примерите за успешното провеждане  на тази инициатива. Но от гледна точка на инфраструктура имаме няколко сериозни задачи, с които трябва да се справим. Това е обновяване на площад „Централен“ и експониране на Римския форум, реконструкция на художествената галерия на ул. „Гладстон“ и изграждане на нова галерия. Подготвени сме да го направим и  през 2019 г. да посрещнем гостите като добри домакини.