Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев: Високият имидж, който постигнахме, беше знакът на 2014 г.

Иван Тотев: Високият имидж, който постигнахме, беше знакът на 2014 г.

Завършихме много важни за Пловдив проекти и започнахме нови ИНТЕРВЮ НА ВЕСТНИК "МАРИЦА"

-Инж. Тотев, през миналата година безброй пъти казвахте: „Щастлив съм“ , „Радвам се“ по повод на различни градски събития. Кое от тях беше  най-важното?

- Трудно  може да се посочи само едно събитие, защото  през 2014 г. бяха решени доста от проблемите на града, натрупвани във времето. Един от тях беше драстичният недостиг на места в детските градини, който наследихме в началото на мандата. Изпитвам огромно удовлетворение, че родителите вече не дежурят по цели нощи, за да запишат децата си в детските заведения. Как да не бъда щастлив от факта, че сме получили много награди и отличия?  В последните 20 години

не се е случвало Пловдив да бъде толкова уважаван, както през 2014 г.

Започнахме годината като Европейски град на спорта и завършихме като Европейска столица на културата. Междувременно спечелихме награди за най-красив град, за град с най-добър инвестиционен климат, номинация от най-големия туристически портал  „Lonely Planet“ за град, който задължително трябва да бъде посетен през 2015 г. Високият имидж , който постигнахме, беше знакът на 2014 г.

- Третата година от управлението би трябвало да бъде трамплин за следащата, а и за втория мандат. Успяхте ли да  наберете достатъчно голяма скорост?

-Дори някои пловдивчани и да имаха съмнения през първите две години дали ще направим положителни промени в града, след 2014 г. вече са убедени, че сме повишили имиджа на града. Третата година от мандата беше много важна за нас, защото завършихме голяма част от проектите, подготвени през 2012-та. Доказахме, че не водим кампанийна политика, а последователна, с перспектива за приемственост в управлението и развитието на Пловдив. Видя се, че асфалтираме  с всяка година все повече улици, че отношението ни към културата не е еднократен акт, а политика, която доведе до спечелването на престижната титла Европейска столица на културата. Видя се, че номинацията ни за Европейския град на спорта не е формална и че постоянно инвестираме в спортната база. Изградихме над 30 площадки за спорт на открито, които пловдивчани ползват безплатно. Продължаваме да строим голямо спортен комплекс с няколко игрища и  фитнес площадки в парк „Отдих и култура“ до Гребния канал. През третата година ясно пролича, че ние следваме последователна и конструктивна политика, за да затвърдим високия имидж на града както пред пловдивчани, така и пред туристите.

- Има ли много проблеми, които останаха нерешени?

- Пловдив е хилядолетният град и няма как в рамките на две или три години да  бъдат решени всички проблеми. Това е един жив организъм, за който винаги трябва да се грижиш. Проблеми ще има, важното е, че няма нито един, който да е в нашите правомощия и да сме решили или започнали да решаваме. Успяхме да вкараме обществения живот в ясни рамки, каквито има във всеки европейски град.  Посочвам само няколко примера.  Регулирахме  паркирането в централната градска част, разширихме  пешеходните зони, въведохме нов начин на организацията на движението в  „Капана“. Спомнете си – повече от 20 години не се знаеше по какъв начин може да бъде решен въпросът с безразборното паркиране в квартала, признат за групов паметник на културата. Сигурно имаше над стотици срещи с жителите и търговците от „Капана“, които се правеха на ниво районни кметове и заместник – кметове.  След като миналата година ограничихме паркирането и превърнахме осем улици в пешеходни, самите жители на квартала вече ни пишат писма коя улица да стане пешеходна и къде да има „зелена“ зона. През тази година, например,  стартираме промяна на Общ устройствен план, с която всички територии в землището на Пловдив да влязат в строителните граници. Това са кварталите Беломорски, Остромила, Гаганица, Терзиите.

- Какво ще спечелят жителите на тези зони?

- Процедурата за преобразуване на земеделски земи е много сложна и с включването им в строителните граници на Пловдив  собствениците на имоти няма да си губят време и пари, ако искат да строят. Това означава, че даваме възможност за развитието на тези квартали. Има още едно огромно предимство. Досега общината  не можеше да инвестира в инфраструктурата, но тази година  започваме с първите сериозни инвестиции. Предвиждаме изграждане на канализация на едноименната улица в квартал Беломорски и проектиране на Южен обходен колектор, който тръгва от бул. „Свобода“, минава по ул. „Царевец“, „Модър“,бул. „Александър Стамболийски“ и отива на бул. „Цар Симеон“ в „Тракия“. Това съоръжение е от изключителна важност за южната част на Пловдив и крайните квартали, където няма канализация.  Фактът, че започваме такива мощабни проекти означава, че вече доста сме си подредили къщичката.

- Казахте, че Пловдив е излязъл от криза. Не преувеличавате ли?

-Градът е буден от 2014 г. Имаме ръст във всяко едно отношение, което касае икономическото състояние в града – увеличен брой сделки, повече нови сгради, приети с акт 16,  ръст на инвестиции и по-голям интерес към отваряне на нови предприятия. Само към настоящия момент в района на Пловдив се строят три предприятия, където ще бъдат разкрити около 4000 работни места. Имаме увеличен брой на компании, които влязоха в IT индустрията, и компании, които тепърва навлизат. Повиши се интересът към Пловдив като към туристическа дестинация. Ние сме единственият град в България, който има двуцифрен ръст в туристическия продукт. Реализираните нощувки в нашите хотели са с 18 процента в повече в сравнение с 2013 г. Нито един курорт в страната не може да се похвали с такъв ръст, тъй като общото ниво на туризма през 2014 г. е с отрицателен знак. Всичко това ни кара да считаме, че Пловдив не само е излязъл от кризата, но е  един от икономически стабилните градове в България.

- Имате ли  проекти, с които общината да печели европейски средства в новия програмен период?

-Подготвили сме проекти за 500 млн. лева по интегрираните планове за усвояване и развитие. Те касаят основно зоната за социална инфраструктура, която включва територията от бул. „Кн. Мария Луиза“, Стария град, Хаджиасан махала, Източната порта до крайбрежния булевард на Марица и Гребния канал. За проектиране на тази зона дадохме 1,5 млн. лева и с тези проекти Пловдив ще започне своето първо усвояване на средства по оперативна програма „Региони в растеж“. Предвижда се ремонт и изграждане на улици, благоустрояване, озеленяване, нови детски градини. Радвам се, че вече започваме реализирането на зоната с потенциално икономическо развитие в кв. „Гладно поле“. В Общинския съвет е взето решение относно инвестиционното  намерение за офис сграда от висок клас върху 4000 кв. метра. Вероятно на следващата сесия ще имаме още едно подобно решение за офис сгради с високотехнологични производства, които ще се изграждат върху 8000 кв. метра  площ.

- Военните съгласни ли са да прехвърлят на общината своите имоти?

-Със съгласието на министъра на отбраната стартираме  прехвърляне на 70 декара на община Пловдив, които веднага ще бъдат проектирани с оглед на концепцията на цялата зона в квартал Гладно поле. В бюджета са заложени 1 млн. лева за прокарване на път в 110-та бригада, което е част от споразумението с министерството на отбраната. Целият имот, за който се подготвя проект, е 450 декара. Това  ще стане зона, която ще привлече инвестиции над 1 милиард лева в следващите  години. Важното е, че направихме първите стъпки.

-           През миналата година договорихте 30 млн. лева заем и бяхте упрекван от опозицията, че влошавате финансовото състояние на града. Доколко такъв кредит крие риск?

-           Финансовото състояние на общината е прекрасно и това се вижда на всички отчети, които правим. Завършихме годината с 44 млн. лева в сметките. Към 2012 г. с много по-малък бюджет изплащахме 7,6 млн. лева по облигационен заем.Към 2015 г. вноските са 7,8 млн. лева при условие, че имаме 16 млн. лева повече собствени приходи. Това показва, че икономическата активност пряко се отразява на общинския бюджет, който нараства постоянно. Дългът представлява 7 процента от местните приходи на общината или наполовина от позволения максимум по закон и ще се изплаща без проблеми. Проектът, финансиран от ЕБВР, е много важен за Пловдив, защото с него завършваме реновирането на големите булеварди – „Руски“, „Шести септември“, Коматевско шосе. Още тази година ще обявим  търг за разширението на Голямоконарско шосе, подготвяно от началото на мандата. Със средствата от заема ще изграждаме нов бул. „Северен“, като по този начин даваме старт за разширението на пътната мрежа в града. В момента проектираме нов мост през реката между бул. „България“ и „Копривщица“, който ще дублира Железния мост. Започваме техническия проект на още един мост – на Кукленско и Асеновградско шосе.

-           Ще има ли подлез „Модър – Царевец“ или ще остане само пробивът, който от миналата година се прави заедно със скоростната железница?

-           Завършваме проектирането на удвояването на ул. „Царевец“ от бул. „Свобода“ до „Хаджи Димитър“ и когато държавата приключи строителните работи в тази зона, ще обявявим търг за избор на изпълнител. Целият проект  струва под 10 млн. лева, което не е толкова голяма сума.  Всичко , което ще се реализира през тази и следващите години, е резултат на много свършена работа от началото на нашия мандат.