Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев: Строим нов булевард в Пловдив за първи път от 16 години

Иван Тотев: Строим нов булевард в Пловдив за първи път от 16 години

Нашият град винаги е давал най-високите резултати за ГЕРБ, очаквам същото и на 25 октомври

- Г-н Тотев, ако трябва да направите филм за вашето 4-годишно управление на Пловдив, каква сюжетна линия бихте избрали?

- Пловдив е история, дух и култура. Те непременно ще присъстват в този филм. А промяната, която се случи в последните 4 години в града, ще е основната сюжетна нишка в лентата.

- В какво се изразява тази промяна?

- Пловдив излезе от дългогодишната летаргия и за него вече се говори с уважение. Промяната е осезаема във всички сфери на обществения живот в града. Но аз я разглеждам по няколко начина. Първо, какви крачки извървяхме, които допринесоха за развитието на Пловдив. Второ, промяната се усеща в самочувствието на хората от постигнатите резултати. Те се изразяват в наградите, които градът спечели по време на нашето управление - европейска столица на културата, европейски град на спорта, бизнесград на годината, най-социален град.

Пловдив се появи в световни медии като “Дейли телеграф”, “Ню Йорк таймс”, “Дискавъри ченъл”, “ВВС травъл”, Lonely planet. Третият показател за промяната, която се случи в Пловдив в нашия мандат, е количеството. Има ръст на туристите, нощувките от 240 000 достигнаха 450 000. Преди дни Старият Пловдив беше обявен за най-посещавания комплекс през 2015 г. - 800 000 туристи са минали през него. Градът отдавна не е в класациите за мръсен въздух. През тази година няма нито един ден с превишение на фини прахови частици. Навлязоха инвестиции, разкриха се работни места.

- Според една анкета обаче най-големият проблем за пловдивчани са работата и доходите. Как ще коментирате?

- Много често има разминаване в подобни проучвания. Фактите показват, че инвестициите в бизнеса и индустрията на Пловдив нямат аналог за последните години. Три големи предприятия се строят в настоящия момент. Безработицата е с едно от най-ниските нива в България. Преди месец излезе анализ на “Индъстри уоч”, който сочи, че най-големият ръст на заплати в последните 5 г. се случи в Пловдив. Невинаги реалното състояние на нещата кореспондира с анкети от такъв тип.

- Остават 9 дни до изборите. Как оценявате кампанията, която се води в Пловдив?

- Тя не е спирала. Започна много рано - година преди изборите. И вече наблюдавам умора у хората, която стига до апатия. Но се надявам на 25 октомври активността да е висока. Призовавам гражданите да излязат и упражнят правото си на вот.

- Притесняват ли ви призивите да не се гласува, защото кандидатите на ГЕРБ така или иначе щели да бъдат избрани?

- Това е последната тенденция в правенето на черна кампания. Тя създава усещане, че всичко е наред, спокойно и нямаме конкуренция на много места в България. Но в същото време е доста подмолна и коварна тази теза. Целта е да има ниска избирателна активност, за да се стигне до балотажи. А на тях, както знаем, всички ще се изправят срещу ГЕРБ.

- И вие ли очаквате при евентуален втори тур всички да са срещу вас?

- В Пловдив има много кандидати, които дори не се притесняват да ходят заедно по предизборни срещи. Консолидира ги анти-ГЕРБ настроението.

- Толкова ли е силно то в Пловдив?

- Нека припомня, че Пловдив дава най-високи резултати за ГЕРБ в последните 5 години. Това е голям дразнител за опонентите ни.

- Защо всъщност искате да сте кмет още един мандат?

- През 2011 г., когато станах кмет, Пловдив изпитваше нужда от промяна. За голямо съжаление, ни трябваха 12 месеца, за да подготвим града за растеж. Променихме нормативни документи, внесохме нова философия в управлението на общината, на културата. Създадохме проектна готовност, за да стартираме изпълнението на големите обекти, които се случиха. Смея да твърдя, че общината е в много добра кондиция за следващите 4 години.

- Какво ще се случи?

- Започваме реализацията на 4 възлови булеварда с 30-милионния заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. Имаме проекти за нови мостове, надлези, които ще променят инфраструктурата. Направихме най-голямата трансформация с кв. “Капана”, като го превърнахме в зона за творчески индустрии. Сега на ход е да реализираме “Тютюневия град” -

 

емблематичните складове да станат пространства за култура.

- Кое смятате за венец на вашето управление?

- Спечелването на титлата Европейска столица на културата през 2019 г. Това със сигурност ще остане в историята, не се знае дали друг български град ще има тази възможност. Всяка направена улица след 15-20 г. трябва отново да се ремонтира и с годините избледнява споменът за нея. Докато европейската столица на културата ще се помни.

- Май ви се иска да останете в историята като кмета, реализирал това значимо събитие?

- Със сигурност ще има доза историчност, няма как да не бъде отчетено.

- Твърдите, че Пловдив е строителна площадка. Какво още предстои?

- От 16 години в града не е строен нов булевард. Последните два са от времето на Спас Гърневски - бул. “Найчо Цанов” и продължението на “Марица-юг” към “Изгрев”. След това са правени реконструкции, разширения, но изграждане на чисто нов, какъвто ние започваме сега с бул. “Северен”, не е имало отдавна. Той ще свърже търговската зона на “Брезовско шосе” с републиканския път І-8 и ще разтовари трафика през панаира. С общински средства разширяваме бул. “Васил Априлов” и изграждаме ул. “Цветан Лазаров”. Но може би най-големият ни проект през следващия мандат е разширението на “Голямоконарско шосе”, което свързва Пловдив с магистрала “Тракия”. За него ще търсим и подкрепа от държавата.

- Неотдавна при откриване на един обект казахте на вашите подчинени: “Сложете стари снимки да се види какво е било, защото с хубавото бързо се свиква и се забравя старото.” Какво е усещането ви - хората признателни ли са?

- Психологията навсякъде е такава. Много трудно някой може да ви каже какво е направено в началото на нашия мандат и какво - в предишни. Всяка наша инициатива е съпроводена с обструкции. Така беше при обновяването на Цар-Симеоновата градина. Еколози правиха живи вериги, лягаха пред багерите. И това го правиха една шепа хора. Но сега всяка вечер на Пеещите фонтани има по 2-3 хиляди души, които се забавляват. Нужни са много воля и дебели нерви, за да изпълниш такива големи проекти. На същия терор сме подложени сега и при изграждането на зоологическата градина. Въпросните еколози дори се саморазправят със строителите, нападнаха техническия ръководител. Но съм убеден, че когато зоопаркът в Пловдив отвори, ще идват хора и от съседни градове да водят децата си.

- Ваши опоненти обещават по-ниски данъци, такси. Вие?

- Местните данъци в Пловдив не са променяни от 2012 г. Данъчните оценки в нашия град са по-ниски с 50% от тези в София, Варна и Бургас, а промилите за такса смет при нас са от порядъка на 1,5 на хиляда. Смятаме да запазим данъчната политика на същите нива. Обещанията за смъкване на местните налози са неизпълними.

- Какъв искате да видите Пловдив в края на следващите 4 години?

- Град, с който да се гордее цяла България, като европейска столица на културата. В следващия мандат Пловдив ще е с нов централен площад, а коритото на Марица ще се превърне в зона за спорт и отдих.